IVAN PERIC/CROPIX Cropix
BLIZU KLUPSKOG REKORDA

Kakav peh HNL-dragulja! Zbog ozljede u zadnjoj utakmici ostaje bez EURA, stigla i ponuda od 4 milijuna..

Pet je puta zabio prošle sezone, a još dva mu je poništio VAR. Iz kluba su već odbili unosnu ponudu.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. svibanj 2021. 13:43

Puno je igrača “ugradilo” doprinos u rekordnoj sezoni Bijelo-plavih, a nezanemariva, ali i ne prečesto isticana uloga bila je i ona Mihaela Žapera (22). Iza mladog dokapetana Osijeka najbolja je sezona karijere, u kojoj je s pet pogodaka bio i najbolji strijelac u konkurenciji defenzivnih veznjaka u Prvoj HNL.

Najbolja sezona dosad

Zaslužio je mjesto u U-21 reprezentaciji kojoj slijedi četvrtfinale Eura protiv Španjolaca, no iščekivanje novog reprezentativnog okupljanja zamijenila je neizvjesnost, a zadovoljstvo zbog uspješne sezone razočaranje. Zbog ozljede u posljednjoj utakmici sezone propustit će završnicu Europskog prvenstva!

- Presjeklo me pred sam kraj utakmice protiv Istre. Krenuo sam u sprint i osjetio oštru bol - otkriva Žaper.

image
IVAN PERIC/CROPIX Cropix

Dan prije okupljanja proveo je po pretragama koje su pokazale kako je u pitanju ozljeda Ahilove tetive koja zahtijeva stanku, a koja će biti sanirana konvencionalnim liječenjem. Do početka priprema Osijeka zakazanih za 14. lipnja ta bi ozljeda, nadaju se u klubu, trebala biti sanirana, ali prava je šteta što Osijekov dokapetan sjajnu sezonu nije uspio okruniti nastupom u mladoj reprezentaciji.

Žaper je dijete Osijeka u kojem prošao sve kategorije. Seniorskoj momčad priključen je bio još i prije punoljetnosti i to nakon što ga je tadašnji šef struke u Gradskom vrtu Zoran Zekić vidio na djelu. Ali ne na treningu mlađih kategorija, već na poznatom osječkom malonogometnom turniru “Zimku”. Prvoligašku premijeru imao je u posljednjem kolu sezone 2015./2016. protiv Intera u Zaprešiću, no ubrzo je pao u zaborav i na skoro tri godine nestao iz prve momčadi. Srećom pa mu je strpljenje jedna od vrlina jer danas je jedan od Osijekovih stožernih nogometaša. Posljednje dvije sezone odigrao je 60 prvenstvenih utakmica, a u njih 59 bio je starter.

Iza Bijelo-plavih je sezona u kojoj nije samo klub napravio iskorak, već i veliki broj igrača. To vrijedi i za Žapera, koji je odigrao najzreliji nogomet karijere.

- Slažem se kako mi je ova sezona bila najbolja do sada. Zadovoljan sam i sa svojim ostvarenim ciljevima koje sam si zadao prije početka sezone, ali i s klupskim. Mislim da svi trebamo biti ponosni jer ostvarili smo najbolji uspjeh kluba unazad puno godina. Momčad je na čelu sa stručnim stožerom i šefom napravila jako dobar posao.

Zabio je u netom završenom prvenstvu pet golova uz još dva poništena nakon sugestije VAR-a. Imao je i tri asistencije suigračima za pogodak. To mu je, zasad, i najefikasnija sezona karijere.

- Ne krijem, volim zabiti gol i na taj način doprinijeti svojoj momčadi. Bilo mi je krivo zbog ta dva poništena gola, ali u tim smo utakmicama ionako ostvarili pobjede, a to je ipak najbitnije.

Ova sezona Osijeka podigla je očekivanja za iduću, sada momčad ima imperativ ne samo ponoviti je već i pokušati nadmašiti.

- Napravili smo jako dobru podlogu za iduću sezonu u kojoj s punim pravom trebamo napasti Dinamo - najavljuje Žaper.

Mladi veznjak Osijeka jedan je od onih iz Gradskog vrta za koje postoji konkretan interes. Stigla je već i ponuda iz Portugala od četiri milijuna eura (pola milijuna manja od rekordne klupske prodaje), koja je odbijena bez razmišljanja.

Ništa mi ne nedostaje

Nije Bjelica nikada krio koliko cijeni Žapera, još u vrijeme dok je vodio Dinamo želio ga je dovesti na Maksimir, a jesenas mu je dao na potpis novi ugovor do 2024. Ni dokapetanu Osijeka se ne žuri s odlaskom iz Gradskog vrta.

- Ovdje sam jako zadovoljan, postao sam dokapetan što je za mene velika stvar i vjerujte da trenutno ne razmišljam o ničem drugom. Naravno da mi je drago čuti da za mene postoji neki upit, ali u Osijeku sam jako zadovoljan i ništa mi ne nedostaje.
Iduća utakmica koju je trebao odigrati bilo bi četvrtfinale U-21 Eura protiv Španjolaca. Žaper neće moći pomoći suigračima, ali ga ne plaši “mlada Furija”, vjeruje u pobjedu svojih suigrača iz nacionalne vrste jer... .

- Hrvatska ima kvalitetu!

Bišćan mi je rekao da budem oprezan jer i on je imao sličnih problema

Mladi Osijekov veznjak dobio je riječi potpore i razumijevanja od izbornika mlade reprezentacije.

- Žao mi je, naravno da sam nesretan što je ovako ispalo. U ponedjeljak navečer čuo sam se s izbornikom Bišćanom, rekao mu za problem koji imam i zajednički je stav da ne bi imalo smisla dolaziti na okupljanje reprezentacije kada nisam u mogućnosti zaigrati. I on mi je savjetovao da budem oprezan jer je imao sličnih problema u karijeri i zna da se to može zakomplicirati ako se podcijeni u smislu terapije. Bio bi preveliki rizik trenirati u takvom stanju, posebno iz ove sadašnje perspektive kada tetiva baš boli, toliko da i otežano hodam - veli Osijekov veznjak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 14:39