VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
MISTER 100 POSTO

Kako je Dambrauskas preporodio Hajduk: Tri utakmice, tri sustava, a ovo su njegove najveće promjene

Svaka od tri utakmice imala je njegov pečat, napravio je korekcije koje Hajduk čine puno ofenzivnijim
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. studeni 2021. 16:20

Nije pretjerivanje, Dambrauskas je zaista Mister 100 %. U tri susreta ima devet bodova, u manje od mjesec dana napravio je golemi pomak. Usporedba s prethodnikom sve govori. U listopadu je Gustafsson upisao dva remija u četiri utakmice, osvojio je dva od 12 bodova. Litavac je u studenome uzeo maksimalnih devet. Dalje ne treba. Argumenti su čvrsti i razvidni, tim više što je Litavac u svom trijumfalnom pohodu imao i gostovanje u Rijeci. Uz to, Gustafsson nijednom nije dobio važnu utakmicu, nije pobijedio nijednog konkurenta iz vrha. Zato, nakon blijedog Hajduka iz listopada imamo preporođenu momčad u studenome. Momčad s novim trenerom Dambrauskasom. Što je promijenio Litavac, kako je preokrenuo tijek zbivanja i silaznu putanju pretvorio u seriju pobjeda?

Puno je pitanja iza kojih stoje složeni odgovori, premda će netko u startu kazati "druga bi bila priča da Mlakar nije pogodio u Rijeci". Istina, faktor sreće također je saveznik Dambrauskasu, ali činjenica je da je Litavac napravio niz taktičkih korekcija s gotovo identičnim kadrom. Svaka je utakmica imala njegov pečat, jer u sve tri utakmice Dambrauskas je pokazao iznimnu kvalitetu adaptacije i pripreme utakmice.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Krenuo je protiv Hrvatskog dragovoljca, s dvobojem za koji je imao tek tri dana pripreme. Stoga su promjene bile kozmetičke. U nijansama s obzirom da je iz 4-2-3-1 prešao u 4-4-2. Ali, već u drugoj utakmici, koja je došla nakon dva tjedna reprezentativne stanke, Litavac je pokazao da nije 15 dana potrošio na puko razmišljanje. Preokrenuo je sustav u igru s tri stopera, veliki support za realizaciju ideje igre dobio je u povratku Krovinovića, dok je Livaju definitivno pozicionirao kao špica. Hajduk nije odigrao briljantno, ali je pragmatičnim, i nadasve borbenim pristupom, došao do pobjede koja bi mogla biti i prijelomnica sezone. U trećem nastupu na klupi Hajduka vratio se Dambrauskas na igru s četvoricom u obrani, tandem veznih kreirao s Fossatijem i Atanasovom, a Krovinovića u formaciji 4-2-3-1 postavio na polušpica, dok je Ljubičić dobio ulogu krilnog napadača.

Tri utakmice, tri sustava i bitne korekcije u pozicijama glavnih igrača. Livaja je postao špica, a Krovinović se sve više približava njegovoj bivšoj ulozi iza centralnog napadača. Devetku je uručio Livaji, a Krovinoviću je počeo pružati opciju igre na desetki. To su najveće promjene, ali upravo te korekcije Hajduk čine puno ofenzivnijim. Međutim, nitko ne može kazati da je sigurna oklada kako će Dambrauskas u utorak u Kupu ponoviti istu formaciju iz susreta s Istrom. Svoju pragmatičnost je potvrdio u proteklih 25 dana, ne libi se svaku utakmicu izvesti drugu postavu, ali pritom promijeniti i taktičku koncepciju. Protokom vremena standardizirat će početni sastav, međutim do kraja jeseni mora primarno napraviti rezultat. Zato je Dambrauskas s obje noge na zemlji, a identični pristup traži i od svojih igrača. Osjeća Litavac da je na dobrom putu, ali pritom je svjestan da još ništa konkretno nije uradio. Uzeo je tri pobjede, momčadi vratio samopouzdanje i navijačima nadu, međutim dobro zna koliko je još posla ispred njega.

image
JOSKO PONOS/CROPIX

Da je Dambrauskas podigao Hajduk svjedoči i efikasnost Bijelih. U tri utakmice devet pogodaka potpisali su hajdukovci s novim trenerom. Opet ćemo se vratiti na Gustafssona jer usporedba ja najlakša s obzirom na isti kadar. Šveđaninu je trebalo osam utakmica za identičnu efikasnost. Od kraja kolovoza i dvoboja s Dragovoljcem preko Rijeke, pa Istre u Puli, Lokomotive na Poljudu, zatim Osijeka, Šibenika, Gorice i Belupa. Osam utakmica za devet zgoditaka. Dambrauskasu je to uspjelo za tri utakmice uz gol-razliku 9:2.

Pomak je evidentan. Hajduk izgleda bitno drukčije, ali opet ćemo kazati, najveći izazovi tek slijede. Pritom navijački puk vjeruje u Dambrauskasa što je također važna karakteristika napretka. Pristaše vjeruju da će Litavac iz svog "čarobnog šešira" izvaditi neko novo rješenje za polufinale Kupa i onda doći na Maksimir s pobjedničkim gardom. U mjesec dana Dambrauskas je zaradio kredit povjerenja pristaša Hajduka i to je njegova najveća pobjeda. Ali, kao i u nogometu, povjerenje se na relaciji s navijačima gradi kroz pobjede. Zato Dambrauskas ne leti, nego priprema Lokomotivu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 16:28