MATIJA DJANJESIC/CROPIX
ANALIZA ROBERTA ŠOLE

Kako je Hajduk osvojio Rujevicu: Pobjedu nije donijela igra, nego karakter. Prije svih Marka Livaje...

Sretni čovjek Valdas: Iako ideja s kojom je ušao u derbi nije bila dobra, na kraju je uzeo tri boda
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. studeni 2021. 21:21

Valdas Dambrauskas jako je sretan trener. U derbiju u kojem je Hajduk u velikom dijelu utakmice iskazivao niz slabosti, osvojio je tri iznimno važna i velika boda. Hajduk se s pobjedom na Rujevici vratio u utrku za naslov, a litavski trener dobio je golemi vjetar u leđa. I to u izravnom okršaju sa suparnikom koji se baš s odličnom igrom u dosadašnjem dijelu sezone nametnuo kao prvi izazivač aktualnog prvaka Dinama...

Dambrauskas je utakmicu otvorio u iznenađujućem sustavu 3-4-1-2. Vodeći Goricu Dambrauskas nikad nije na teren izveo momčad s tri stopera, što jasno sugerira da nije ljubitelj takvog stila igre. Očito je Litavac bio svjestan obrambenih slabosti svoje momčadi, kao i velika napadačke snage Rijeke.

Međutim, Hajduk na Rujevici u startu utakmice nije dobro izgledao. Stoperi su se povukli Kaliniću "u krilo", a vezni se red nije uspijevao nametnuti. Dambrauskasovih 3-4-1-2 u praksi se pretvorilo u 5-2-1-2. Lovrencsics i Melnjak su klasični bekovi i tako su se ponašali i na Rujevici. Drugačije vjerojatno i ne znaju. Baš kao što Sahiti ne zna igrati "desetku", koju mu je litavski trener namijenio. U takvoj igri Krovinović i Fossati bili su osuđeni na neravnopravnu bitku s domaćim veznjacima, kojih je uvijek bilo više.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

K tome, Tomić dobro zna zašto Rijeka igra tih 3-5-2 i zašto je toliko efikasna. Tomić - prije svega - na bokovima ima Ampema i Tomečaka. Ampem je klasični krilni igrač, brz kao vjetar, sjajan dribler i igrač koji zna ući i u sredinu terena, te okretati stranu u igri. Tomečak je tijekom svoje karijere često bio krilo, te ima slične osobine kao i Ampem. S takvim bokovima, te s Pavičićem kao kreatorom koji često ulazi u suparnički kazneni prostor, Rijeka ima i brzinu i dubinu i okomitost, što je osnovni smisao moderne verzije igre s tri stopera. Rijeka je stoga u prvih 45 minuta dominirala, iako ne možemo reći da je nizala šanse. Imala je tek jednu pravu, ali Kalinić se ispriječio.

Valdasa Dambrauskasa vodstvo (1:0) na poluvremenu očito nije zavaralo, što mu svakako upisujemo kao trenersku vrlinu. Ostavio je u svlačionici Biuka i Sahitija, koji su odigrali slabih 45 minuta. Sahiti se nije snašao u novoj ulozi "desetke", baš kao i Biuk u novoj ulozi napadača. Biuk je klasično lijevo krilo, talent koji i na toj poziciji tek treba dozreti, te doista nema smisla, a realno ni potrebe, da ga se pretvara u napadača. Posebno ne u tako teškoj i važnoj utakmici kakva se igrala na Rujevici.

Kako god, Dambrauskas je u nastavku s Atanasovim brojčano osnažio Hajdukov vezni red, što je odmah donijelo i bolju igru. Ne usuđujem se napisati i dobru igru, jer Rijeka je i dalje bila bolja momčad, što ju je i dovelo do preokreta i vodstva od 2:1. Hajduk nakon toga nije imao ni puno izbora ni puno vremena, njegovi su igrači punom snagom krenuli u napad, što im je najprije donijelo izjednačenje, a onda i sjajnu pobjedu.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Hajduk - na kraju dana - ta tri boda nije osvojio igrom, nego karakterom igrača, prije svih Marka Livaje, koji očito nije želio potpisati predaju u žestokom okruženju Rujevice, na kojoj je golema netrpeljivost prema igračima Hajduka zračila sa svih strana. Utakmice Rijeke i Hajduka postale su priča za sebe u Prvoj HNL. I zato su Splićani tako žestoko proslavili tri boda. Slavlje na Rujevici usput ih je vratilo i među kandidate za osvajanje naslova. Četiri vodeća kluba stisla su se u samo četiri boda. Nema bolje najave za nastavak sezone...

A Valdas Dambrauskas zaslužio je doživjeti radost takve pobjede. Ideja s kojom je ušao u utakmicu nije se pokazala dobrom, ali svejedno je pronašao put do tri boda. I taj karakter koji su pokazali igrači sugerira da je ozračje u splitskoj svlačionici na visokoj razini. Što mora biti i zasluga trenera.

Dambrauskas je svoju priču u Hajduku otvorio s dvije pobjede u dvije utakmice. U petak ima veliku priliku upisati i treću, jer Istra na Poljudu ne bi smjela prekinuti taj niz. A nakon toga slijedi još jedan veliki derbi. Najveći derbi, s Dinamom u Zagrebu. Želi li Dambrauskas parirati Modrima, Hajduk će morati odigrati bolje nego na Rujevici. Dobra je vijest što je litavski trener toga itekako svjestan...

Pogledajte sve golove kronološkim redom:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 13:31