Danijel Subašić i Lukša Jakobušić
 Robert Matić/Hajduk.hr
NEOČEKIVANI POTPIS

Kako je Hajduk potpisao jednog od junaka ruskog srebra? Ovo je objašnjenje za njegov angažman

U srijedu je došlo do iznenadnog poljudskog uskrsnuća bivšeg vratara Vatrenih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. rujan 2021. 06:55

Mislio je 36-godišnji Danijel Subašić da je Monaco bio njegov zadnji klub, ali posljednje poglavlje karijere ipak će ispisati u Hajduku. Jučer poslijepodne iznenađujuće se reaktivirao iz nogometne mirovine potpisavši ugovor s Hajdukom do ljeta 2023. Poslije devet i pol godina ponovno je na Poljudu i nosit će dres s brojem jedan. Kako je došlo do angažmana lako je objasniti. Zbog ozljede ramena do kraja jeseni u Hajduku ne mogu računati na Josipa Posavca i zato se krenulo u angažman slobodnog, a iskusnog vratara za ulogu pričuve Kaliniću. Nije trebalo dugo razmišljati u izboru jer Subašić je bio “rješenje na dlanu”.

Nemjerljiv utjecaj

Em je slobodan, em iskusan, em hajdukovac, a odlično se poznaje s Kalinićem, koji mu je bio pričuva u reprezentaciji. Sada će zamijeniti uloge...

- S Danijelom smo dobili iskusnog vratara, našeg nekadašnjeg igrača i kapetana, koji će biti uzor našim mladim igračima, ali i velika podrška iskusnijima. Josip Posavec se ozlijedio i na njega nećemo moći računati sljedeća tri mjeseca. Odmah smo reagirali i doveli vratara koji će svojim bogatim iskustvom i izraženim pobjedničkim mentalitetom imati veliki utjecaj na svlačionicu, te je odličan izbor za drugog vratara. Subašić je cijelu svoju karijeru branio na najvišoj nogometnoj razini, predstavlja igrački autoritet, a imat će nemjerljiv utjecaj na razvoj naših mladih vratara - istaknuo je nakon potpisa ugovora sportski direktor Bijelih, Mindaugas Nikoličius.

Jedan od junaka ruskog srebra ponovno navlači vratarske rukavice nakon 15 mjeseci stanke. Od nogometa se oprostio 1. srpnja prošle godine kada se istekom ugovora s Monacom vratio živjeti u Zadar poslije osam godina igranja za klub iz Kneževine. U tom razdoblju upisao je 292 nastupa postavši drugi vratar u povijesti, iza Jean-Luca Ettorija po broju odigranih utakmica za Monaco.

Subašić je dolaskom u klub 24. siječnja 2012. bio jedno od prvih pojačanja nakon što je Monaco preuzeo ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev. U drugoj sezoni u Monacu domogao se plasmana u prvoligaško društvo osvojivši naslov prvaka Druge lige. Prije četiri godine proglašen je najboljim vratarom Ligue 1, a s Monacom je u sezoni 2016./17. postao prvak Francuske i potom igrao polufinale Lige prvaka. Odigrao je dva finala Kupa (2017. i 2018), dvaput je bio doprvak Francuske (2014. i 2018.). U dresu Monaca bilježi i jedini pogodak u karijeri, u Drugoj ligi iz slobodnog udarca na utakmici s Boulogne-sur-Merom.

Vatreni oproštaj

Prije Monaca nosio je dres Zadra i Hajduka. U Stanovima je bio do ljeta 2008. kada je posuđen Hajduku, a nakon šest mjeseci posudba je prešla u profesionalni ugovor sa splitskim klubom za odštetu od 400.000 eura. Na Poljudu je ostao sljedeće tri godine odigravši 126 službenih utakmica za Bijele i osvojivši jedan Kup (2010). Tijekom igranja u Hajduku debitirao je za reprezentaciju Hrvatske u studenome 2009. na prijateljskoj utakmici s Lihtenštajnom (5:0) u Vinkovcima u mandatu izbornika Slavena Bilića. Za Vatrene je upisao 44 nastupa oprostivši se od Kockastih nakon SP-a u Rusiji.

U obraćanju navijačima sredinom kolovoza 2018. Subašić je poručio:

- Došlo je vrime da se i ja nakon 10 godina u reprezentaciji oprostim od najdražeg nam dresa. Bilo je ovo dugo putovanje, još od prvog poziva 2008. i ispunjenja sna jednog “golmančića” iz Zadra, a potom puno truda i rada, kao i godine strpljenja na klupi da postanem broj jedan - odnosno meni omiljeni 23. Želim zahvaliti svim trenerima od srca - od svakoga od vas sam puno naučio! Hvala puno svim ljudima u HNS-u što su nam uvik bili tu pri ruci za sve što nam je tribalo, što su činili sve da nam ništa ne fali i da budemo svi zadovoljni, sritni i zdravi. Ovu odluku donija sam puno prije SP-a jer sam htio zaključiti reprezentativnu karijeru s nastupom na Svjetskom, što je bio jedan od mojih snova... Sva klupska natjecanja ne mogu se usporediti ni blizu igranju za hrvatsku reprezentaciju, osjećaju i emocijama pri intoniranju Lijepe naše prije svake utakmice. Hvala vam svima od srca na bezuvjetnoj podršci - kazao je Subašić na emotivnom oproštaju od Vatrenih za koje je branio na dva velika natjecanja, Euru 2016 i World Cupu 2018.

Novi početak

Nakon Rusije je Subašićeva karijera prožeta nizom ozljeda mišića s tek 14 utakmica odigranih u sezoni 2018./19. Od svibnja 2019. i ozljede na utakmici sa St. Etiennom do kraja ugovora u Monacu upisao je Subašić tek jedan nastup u Liga kupu. Sljedeći će biti u dresu Hajduka, za početak sigurno na prijateljskoj utakmici Bijelih u njegovom Zadru 9. listopada. Simbolično, jer u prvenstvenom dvoboju sa Zadrom oprostio se od Hajduka 4. prosinca 2011. na Poljudu. Dugo vremena je izgledalo da je to uistinu bila službena oproštajna, ali pričekat ćemo još neko vrijeme na službeni rastanak jer karijera Danijela Subašića na pragu 37. godine ima novi početak.

SUBAŠIĆEV CV

Datum rođenja:
27. listopada 1984.
Mjesto rođenja:
Zadar
Mjesto u momčadi:
čuvar mreže
Visina/težina:
191 cm/84 kg
Klubovi:
Zadar (do 2008.), Hajduk (2008. - 2012.), Monaco (2012. - 2020.)
Reprezentacija:
44 nastupa (2009. - 2018.)

646 dana prošlo je od zadnje Subašićeve utakmice na golu (Monaco - Lille 0:3)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 18:45