Split, 261019.
Stadion Poljud.
Utakmica 13. kola 1. HNL, HNK Hajduk - NK Slaven Belupo.
Na fotografiji: Josip Posavec.
 VOJKO BASIC/CROPIX
Važnost mentalne snage

‘Kako se Lima zaletio, mislio sam da će zabiti dva gola, a ne jedan, a za njega je Posavec bio Hulk‘

Mario Carević, veznjak iz doba zadnjih naslova prvaka Bijelih, o važnosti mentalne snage igrača
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. lipanj 2020. 17:27

Koliko god Bijeli imali problema s mentalnom snagom u post-korona razdoblju, Belupo su dobili upravo u psihološkom segmentu. Ili je preciznije kazati da su hajdukovci iskazali manje pogrešaka u tom osjetljivom aspektu, jer ključnim trenutkom dvoboja pokazao se promašaj kaznenog udarca Brazilca Lime.

Poslao je loptu pokraj lijeve vratnice gola Posavca pokazavši da i druge momčadi imaju slične probleme. U igri su gosti imali šanse, poglavito u prvom poluvremenu kada je Posavec u dva navrata odlično reagirao održavši na životu pobjedničku ambiciju Hajduka. Ali kada je trebalo smireno pogoditi s bijele točke i poravnatog rezultata ući u dugu sudačku nadoknadu, izostala je sigurna realizacija.

Nema filozofije

- Kako se Lima zaletio, mislio sam da će zabiti dva gola, a ne jedan - kazao nam je Mario Carević, veznjak Bijelih iz doba zadnjih naslova prvaka Bijelih.

Vratar Posavec je pritom ponudio i svoj kut gledanja rekavši: “Vidio sam mu strah u očima, znao sam da neće zabiti.”

- Nije jednostavno pucati jedanaesterac u zadnjoj minuti. Važan gol za izjednačenje, a skrati se “branka”. Postane upola manja, a znate kako vam vratar u tom trenutku izgleda. Posavec bude kao Hulk. Velik, ogroman. Nije samo Hajduk suočen s problemom mentalne snage, sve momčadi imaju gotovo iste probleme. Međutim, pravi pobjednici se brzo vrate u normalu.

Što pobjednike dijeli od gubitnika nije teško pretpostaviti.

- Pobjede, što bi drugo. Na muci se poznaju junaci, izreka je potvrđena milijun puta. Samo pobjedama se otklanja nesigurnost i manjak samopouzdanja.

Prisjetio se Carević kako je i njegova generacija imala problema, kako su živjeli pod pritiskom. U ljeto 2003. po povratku iz Finske dočekao ih je prekopan travnjak s rupama, momčad je bila u psihološkom nokdaunu, ali na kraju sezone osvojen je naslov.

image
Zagreb, 060919. Igraliste u Kustosiji. Prijateljska nogometna utakmica izmedju klubova Hrvatska U20 i Francuska U20. Na fotografiji: Mario Carevic, trener Ognjen Vukojevic. Foto: Ronald Gorsic/CROPIX
RONALD GORSIC/CROPIX

- Serija pobjeda jedini je lijek. Kada je najteže, izađeš na teren i pobijediš. Nema filozofije. Hajduk je protiv Belupa imao sve u početnih 25 minuta, ali onda se izjednačenjem dogodila mentalna blokada. Izgledalo je da će biti lakši put do pobjede, ali nema laganog puta. Moraš iščupati pobjedu, ali svaka se bilježi s tri boda. I svaka podiže momčad i razinu njihovog samopouzdanja.

Može li se kazati da mentalna blokada igračima spušta razinu izvedbe?

- Može, ali da ne bi bilo zabune, moram naglasiti, nitko nije odigrao bez potrebnog angažmana. Svi evidentno žele, ali kada si pod psihološkom blokadom, kada se neka nesigurnost uvuče u tebe, onda ne pružaš ono što možeš. Sjećam se kada sam imao maksimalno samopouzdanje, mislio sam da mogu kao Messi, ali kada te neće, ne bi pogodio gol s dva metra. To je samo pitanje psihološke snage i povjerenja u vlastite sposobnosti koje raste isključivo s pobjedama.

Istaknuo je Carević još jedan detalj koji nije zanemariv u Hajdukovoj priči oko podizanja mentalne snage.

Veliki osmijeh sreće

- Puno je mladih igrača i svi dobivaju priliku. Nižu se ozljede, kartoni, mora se mijenjati sastav, ali od mladih ne možeš očekivati da odmah budu nositelji. Logične su oscilacije u njihovim izvedbama. Tudoru svaka čast na hrabrosti kada pri rezultatu 1:1 uvodi Krekovića i Čuića s kojima dobiva pozitivan “feedback” na travnjaku. Treba cijeniti takve poteze trenera. Lako je uvoditi mlade kada vodiš tri razlike - zaključio je Carević.

Pitanje mentalne snage igrača Hajduka potaknuo je ovog tjedna Brbićev savjetnik Mario Stanić. Čovjek kojeg s pravom držimo šefom struke veći je dio svog obraćanja javnosti fokusirao na pitanje mentalne moći igrača Bijelih. Potvrdilo se i protiv Belupa da Bijeli nemaju sigurnosti, da ih jedna lopta u mreži poljulja kao da je sve izgubljeno.

Srećom, imaju i drugi još većih problema, pa se Hajduk uz veliki osmijeh sreće vratio na drugo mjesto. Ali pitanja mentalne snage i jačanja samopouzdanja igrača pratit će se u zanimljivoj završnici HNL-a. S obzirom na to koliko bodova gube konkurenti u borbi za drugu poziciju, sve je izvjesnije da bi psihološki segment mogao biti temelj uspjeha na putu k osvajanju drugog mjesta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 08:49