Hajduk - dvostruka kruna
 YOUTUBE/SCREENSHOT
Tri pobjede protiv Dinama

Kako se prije 25 godina kovala dupla kruna Hajduka: Štimac u ulozi golmana, Erceg i Aljoša zabijali!

Prije četvrt stoljeća na kišnu srijedu krenuo je Hajduk prema dvostrukoj tituli. Nije se ponovilo...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. svibanj 2020. 15:43

U hajdučkoj trofejnoj nostalgiji poseban je datum 17. svibnja. Prije 25 godina na kišnu srijedu 17. svibnja krenuo je Hajduk prema dvostrukoj tituli. Nikada u samostalnoj Hrvatskoj Bijeli nisu više ponovili taj uspjeh kao što su u kasno proljeće 1995. uzeli Kup i prvenstvo. Sve je krenulo prvom utakmicom finala Kupa, dramatičnom pobjedom 3:2 na Poljudu. Nakon te pobjede, u sljedećih 11 dan, Hajduk je još dvaput svladao Dinamo, odnosno Croatiju kako je zagrebački klub tada nosio ime. Dvaput su Bijeli slavili na Poljudu, zaokružili feštu i trofeje na Maksimiru 28. svibnja, a početak svega, ključna, najvažnija utakmica, odigrala se 17. svibnja.

Kiša je toga dana nemilice natapala Split. Munje su sijevale, olujni pljusak doslovno je potapao grad pod Marjanom. Igrati se ipak moralo i moglo, jer kiša je stala prije samog početka utakmice. Hajduk je po teškom travnjaku poveo preko Tomislava Ercega u smiraju prvog dijela.
- Dobio sam loptu s desne strane, primirio je prsima i onda iz poluvoleja zabio na južni gol - prisjetio se Erceg.

Oluja, kiša, blato...

Ali, već na startu drugog dijela Pamić je izjednačio. I ponovno je počeo snažni pljusak.
- Nije to bilo vrijeme, to je bilo užasno nevrijeme. Oluja. Zato i nije bio pun stadion. Ali, bolje smo se snašli po tim groznim uvjetima, po kiši i blatu. Okliznuo se Ladić na jednom centaršutu Kazimira Vulića s lijeve strane, htio je izaći, pa stao. Zabio sam glavom u padu - opisao je Erceg vodstvo 2:1.

PRVA UTAKMICA FINALA KUPA
(17.svibnja 1995.)
HAJDUK - DINAMO 3:2
SPLIT - Stadion Poljud. Gledatelja 15.000. Sudac: Širić (Osijek).
STRIJELCI: 1:0 - T. Erceg (40), 1:1 - I. Pamić (46), 2:1 - T. Erceg (51), 2:2 - Jeličić (75), 3:2 - Asanović (77).
HAJDUK: Gabrić, Štimac, Hibić, Peršon, Butorović, K. Vulić, Pralija, D. Jozinović (od 64. Rapaić), Asanović, T. Erceg, Jurčec (od 60. Mornar).
TRENER: Ivan Katalinić.
DINAMO: Ladić, Lesjak, Ištvanić, D. Šimić, Dž. Turković, Soldo, Jeličić, Mlinarić, Gašpar, I. Pamić, I. Cvitanović.
TRENER: Zlatko Kranjčar.
CRVENI KARTON: Gabrić (90).

Ali, ne bi bilo drame da je tu bio jednostavni kraj. Joško Jeličić je opet izjednačio, iskoristio gužvu u kaznenom prostoru Hajduka poslavši loptu pod gredu Bijelih. U zadnjih 15 minuta ušlo se s ravnopravnih 2:2, a onda je na scenu stupio Aljoša Asanović, ključni igrač finalne serije. Poentirao je Aljoša za 3:2, izašao sam pred Ladića i rutinski loptu gurnuo pored zagrebačkog vratara. Asanović je zabio i jedini pogodak u uzvratu igranom 11 dana kasnije na Maksimiru kada su Bijeli pečatirali osvajanje Kupa pobjedom 1:0.

- Pričalo se da će Dinamo uzeti Kup, da ne smijemo pobijediti u Zagrebu. Ali, još jednom se pokazalo da naklapanja daleko idu, a na terenu se odlučuje. Danas možemo kazati da smo imali najjaču momčad od hrvatske samostalnosti. S iskusnima poput Asanovića, Gabrića, Štimca i Vulića, te mladima Rapaiću i Ercegu. Mogli smo svakoga pobijediti, uostalom, dva mjeseca prije finala Kupa igrali smo u četvrfinalu Lige prvaka. Generacija koja će se teško ponoviti - kazao je Erceg.

Mogli sa svima

Potom je dodao...
- Ne znam gdje bi nam kraj bio da smo tri mjeseca kasnije prošli Panathinaikos i ponovno ušli u Ligu prvaka. To je Hajduk koji je mogao igrati protiv bilo koje europske momčadi - poručio je najbolji strijelac Hajduka u HNL-u.
Erceg je zabijao u prvoj finalnoj utakmici, a kapetan Štimac branio. Nakon što je 1991. podigao zadnji Kup Jugoslavije u Beogradu, četiri godine poslije u finalu Kupa Hrvatske ponovno je kapetanska traka oko ruke istog igrača. U trenutku kada je Gabrić isključen u posljednjim minutama dvoboja, rukavice je navukao Štimac. Gabrić je istrčao na 18 metara, pokupio u klizećem startu napadača Dinama Igora Cvitanovića i Širić je izvadio crveni karton.

- Tonči, di ću stat? Oću ostat u svom kantunu? - legendardne su rečenice Štimca kazane u trenutku kada ga je TV kamera uhvatila dok navlači vratarske rukavice ispred klupe Hajduka.

Šteta zbog Ajaxa

Dinamo je izveo slobodan udarac, Štimac je ostao u svom kutu, ali lopta je prošla pored vrata. Do kraja je ostalo 3:2.
- Nisam slučajno stao na vrata. Bio sam kapetan i morao sam preuzeti odgovornost, međutim, ima još jedan detalj... - ispričao nam je Štimac i otkrio:

- U 15. godini branio sam za rukometnu reprezentaciju, mislio sam tada da ću biti rukometni vratar. Nisam ostao u rukometu, orijentirao sam se na nogomet, ali ostalo je nešto makar za jednu utakmicu. Pa tko će onda na vrata ako neću ja!?
Bila je to jedina utakmica gdje je Štimac stao na vrata, ali važna da Hajduk sačuva pobjedu i trasira put ka dvostrukoj kruni.
- Te sezone smo napravili povijesne rezultate koji ostaju klubu na ponos. Jedina je šteta da smo Ajax dobili u četvrfinalu Lige prvaka. Najbolja momčad Europe te sezone, preko njih nismo mogli. Sa svojim igračima su napunili sve najveće europske momčadi sljedećih sezona. Zato držim da smo i mi napravili golemi uspjeh u sva tri natjecanja - zaključio je Štimac.
Prošlo je 25 godina, a sjećanja ne blijede. Najjači Hajduk, po rezultatu i klasnim imenima. Dvostruka kruna, tri pobjede nad

Dinamom u samo 11 dana i četvrtfinale Lige prvaka. A trofejni put počeo je te kišne srijede pobjedom na Poljudu. Tako se kovala dvostruka kruna...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 22:33