VLADO KOS/CROPIX
BROJKE SU JASNE

Kako se zavrtio novac na Maksimiru? Dinamo je ovog ljeta smanjio masu plaća za čak 20 milijuna kuna

Pogled na ljetni prijelazni rok aktualnog hrvatskoga prvaka iz bitnog financijskog kuta
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. rujan 2021. 18:45

U sjeni borbe na travnjaku, najbolji hrvatski klubovi vodili su i borbu u ljetnom prijelaznom roku. Tko je tu prošao najbolje?
Već smo o tome pisali, društvo s Rujevice je zaista zgotovilo, može se tako kazati, jako dobar mercato, pogodili su s Ampemom, Abassom, Krešićem, Selahijem, Drmićem, Obregonom, Labrovićem... S Dinamom drže vrh ljestvice, uopće se ne vidi da su im otišli Nevistić, Arsenić, Capan, Štefulj, Raspopović, Menalo, Kulenović... Koliko znamo, zadržana je likvidnost kluba.

Hajduk obavještava javnost da su 2020. imali 21 milijun minusa, pa da su u prvih 6 mjeseci to povećali za novih 30 milijuna, i da zato nisu plaćali odštete, da bi onda ipak platili odštete za Krovinovića i Mlakara. Majstori s mora su uspjeli zadržati svoju najveću zvijezdu Marka Livaju, stigao je i Marco Fossati.

Opravdane kritike?

Iz razgovora s Bjelicom je vidljivo da Osijek, unatoč njegovoj ranijoj tvrdnji kako ima najstabilnije financije u Hrvatskoj, nije uspio napraviti balans u prijelaznom roku, nego je, dapače, javno priznao kako većih ulaganja u momčad nije moglo biti jer su trebali vraćati dugove zaposlenicima i dobavljačima.

A kako je priča završila u Dinamu? Bilo je kritika na Dinamov mercato, no je li on zaslužio kritike? Kroz posudbe i raskide ugovora te izlazne transfere Dinamo je smanjio masu plaća za 20 milijuna kuna, te na osnovu dogovorenih transfera (uključen Gvardiol) uprihodio oko 200 milijuna kuna. Naravno, to nisu sredstva koja su već na računu. Neka su već stigla, neka će stići, ali to je iznos od transfera koji je otprilike Dinamo napravio u zadnjih godinu dana.

U zadnja dva prijelazna roka Modri su doveli Bulata, Čabraju, Čopa, Dilavera, Jurića, Mišića, Nevistića, Ristovskog, Špikića, Štefulja, od kojih su dva (Nevistić, Čabraja) na posudbama, dok su ostali u kadru prve momčadi. Postupno će biti uvođeni igrači druge momčadi, osobito oni koji su poput Baturine, Milića, Vasilja ili Šaranića prošli pripreme s prvom. S obzirom na polivalentnost modrih igrača, teško ih je striktno vezati za pozicije jer vidjeli smo da Franjić jednako dobro igra i lijevog beka, stopera i zadnjeg veznog, da Ademi može igrati na visokoj razini i na zadnjem veznom i ofenzivnom veznom, kako je Ivanušec do reprezentacije došao na desnom krilu, a zapravo je ofenzivac vezne linije, kako Petković igra i špicu i polušpicu...

Teško je balansirati između ukupne likvidnosti, rezultatske kompetitivnosti i ulaganja u kvalitetne igrače. Dinamo je uspio smanjiti masu za igračke plaće, kroz izlazne transfere osigurati buduća sredstva, a kroz stabilnost momčadi i nove akvizicije ostvariti prvi cilj kroz plasman u Europsku ligu, a trenutačno je s utakmicom manje na prvom mjestu ljestvice. Kad iz ove perspektive pogledate maksimirski mercato, onda on dobiva neku sasvim drugu dimenziju.

Otišli na posudbu
Atiemwen (Omonia), Burton (Istra 1961), Crnčević (Željezničar), Čabraja (Ferencvaros), Ćuže (Dnipro -1), Daničić (Istra 1961), Đira (Lokomotiva), Đurasek (Dnipro -1), Hrvoj (Hrvatski dragovoljac), Janković (Gorica), Josipović (Bravo), Julardžija (Šibenik), Krkalić (Sesvete), Kulenović (Lokomotiva), Marin (Šibenik). Nevistić (Lokomotiva), Pinto (Fortuna Sittard), Stojanović (Empoli).
Izlazni transferi
Gavranović (Kayserispor), Gvardiol (Leipzig), Jakić (Eintracht), Kastrati (Legia), Majer (Rennes).
Raskinuti ugovori
Hajrović (Aris), Karrica (Rijeka), Knežević (slobodan igrač), Lešković (slobodan igrač), Soldo (Slaven Belupo).

12 milijuna eura odšteta je koju će Rennes mimo bonusa platiti za Majera

Linker
10. prosinac 2023 23:12