Matjaž Kek
 REUTERS/Stefano Rellandini / REUTERS
TEMA NA RUJEVICI

KAKVA JE BUDUĆNOST MATJAŽA KEKA U RIJECI? Slovenski stručnjak će jednoga dana biti menadžer engleskog tipa ili savjetnik za struku

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 08. studeni 2017. 14:59

Rijeka je u nedjelju dobila još jedan udarac, Lokomotiva je postala četvrta momčad koja je ove sezone pobijedila Rijeku u HNL-u i šestim prvenstvenim porazom produbila krizu u riječkom prvoligašu. Puno se priča, traže se uzroci, razlozi i objašnjenja, svjetlo na kraju tunela, ali konkretnih zaključaka, rezova ili šok terapija nema. Neće ih, prema najavama sportskog direktora Srećka Juričića, ni biti do kup-utakmice protiv Gorice koju Riječani igraju 14. studenoga zbog čega, kako često voli reći Matjaž Kek, ne preostaje drugo nego “kopati”.

Može mnogo dati

Ipak, teško se oteti dojmu da je problem Rijeke u glavama više nego u nogama, nakon podrške koju je momčad dobila od Armade na treningu, nije se uspjela lišiti tereta negativnog niza i došao je novi poraz. Puno je toga rečeno i napisano posljednjih dana, Kekove izjave interpretirane su na razne načine, a nakon utakmice protiv Lokomotive dogodila se još jedna koja otvara prostor špekulacijama.

- Što god da se dogodi ostat ću blizu kluba i u klubu, ali niti ne razmišljam da odem - poručio je Kek, između redaka i najavio da bi u bližoj ili daljoj budućnosti trenersku ulogu mogao zamijeniti nekom drugom u riječkom prvoligašu.

Ova, za razliku od nekih prethodnih dana, jasno upućuje da će Kek i kada ne bude trener prve momčadi ostati vezan uz riječkog prvoligaša, samo u nekoj drugoj ulozi. Ništa čudno, jer više je puta istaknuo da se odlično osjeća na Kvarneru, kupio je ovdje i stan, poručio da su on i obitelj odlučili ostati živjeti u Rijeci i Opatiji, a suvišno je uopće isticati i da s iskustvom koje ima iz igračke, trenerske i izborničke karijere sigurno može još puno toga dati Bijelima u nekoj drugoj ulozi.

Naravno, glupo je špekulirati kada bi se to moglo dogoditi, vodeći ljudi kluba iskazali su bezrezervno povjerenje treneru, Kek apsolutno ima znanja za napraviti od Rijeke ponovo momčad koja će igrati važnu roli u hrvatskom i europskom nogometu, ali u nogometu je vrijeme jedino što fali više od novca.

Vezano za teren

Koja bi to buduća Kekova uloga mogla biti u ovom trenutku možemo samo nagađati, ali budući da nije tip koji će staviti odijelo i sjediti u fotelji, sasvim je jasno da će i njegova funkcija (kada i ako do toga dođe!) neka buduća uloga u Rijeci biti izravno vezana uz ono što se događa na travnjaku. Zbog toga, najbliža sadašnjoj je uloga menadžera engleskog tipa, kako ga je sam Mišković titulirao još 2015. godine, ali to nikada do kraja nije sprovedeno u djelo na način na koji funkcionira na Otoku. Tu bi Kek dobio puno veće ovlasti u krojenju sportske politike i dovođenja igrača, odnosno sam bi bio uključen u neke procese za koje je isticao da su se, primjerice, ovog ljeta dogodili prekasno (dovođenje pet igrača u zadnjim danima prijelaznog roka).

Još jedna funkcija koja bi se savršeno stapala s njegovim enormnim iskustvom mogla bi biti i ona savjetnika za struku, neka vrsta mentora nekom novom (mladom) treneru kojeg će Rijeka pokušati odgojiti. Kek je često hvalio nove trenerske generacije koje u europskim klubovima rade odličan posao i sigurno bi mogao pomoći da Rijeka afirmira nekog mladog stručnjaka čija je profesionalna trenerska karijera više ili manje u povojima. Ima li takvoga u riječkom (Edo Flego, Renato Pilipović, Danilo Butorović...) ili hrvatskom (Željko Kopić...) okruženju u ovom je trenutku i dalje pitanje za rubriku što bi bilo kad bi bilo...

Vlasnička struktura

Treća funkcija u kojoj bi se Kek mogao pronaći mogla bi biti ona vezana uz školu nogometa. Dio je to kluba za kojeg je Mišković još ranije istaknuo da iz njega želi crpiti igrače za prvu momčad, ali veliki napredak u ovih pet godina nije se napravio. Naravno, zbog objektivnog razloga podizanja kvalitativne granice za ulazak u prvu momčad, ali i ponešto lutanja u definiranju i provođenju strategije. Kek bi i u ovoj ulozi sigurno imao što za reći, odnosno pomoći da ono što izlazi iz škole nogometa bude puno bliže onome što Rijeka treba. Ipak, ova je uloga najmanje izgledna, uostalom Edo Flego je tek nešto više od godinu dana na ovoj funkciji i sigurno je zaslužio potrebno vrijeme i povjerenje za provođenje svojih zamisli i vrednovanje učinjenog.

U svakom slučaju, tjedni ili mjeseci koji dolaze mogli bi dati odgovore na puno pitanja, pogotovo nakon što se realiziraju promjene u vlasničkoj strukturi koje je Damir Mišković najavio. Do tada, momčad mora pokazati karakter i do kraja jesenskog dijela vratiti se na razinu iz posljednjih sezona.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 08:48