Alexander Gorgon (Rijeka) i Leon Kreković (Hajduk)
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
OBEĆAO VELIKU BITKU

Kakva kapetanska najava derbija: ‘Nema većeg užitka nego dobiti Hajduk na Poljudu, dolazimo slaviti!‘

Nogometaši Rijeke pripremaju se za gostovanje u Splitu u pretposljednjem kolu HNL-a.
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 14. srpanj 2020. 18:34

Hajduk je uzeo mjeru novom (starom), nedodirljivom prvaku Dinamu. Pokazali su Tudorovi ratnici velike srce i - kvalitetu. Jer, srušiti Maksimir je uvijek - pothvat. Pobjeda Hajduka jamačno je nova inspiracija za Riječane uoči nedjeljnog jadranskog derbija na Poljudu. Ne zbog toga što su Riječani u posljednjih osam godina na mitskom splitskom stadionu izgubili samo jednom (0:4 prošle sezone s Bišćanom), u posljednjih osam godina, otkako je Damir Mišković za kormilom Rijeke, već zbog činjenice da na kraju žele biti ispred Hajduka na prvenstvenoj ljestvici. Riječanima bi i remi bio dovoljan pod uvjetom da u posljednjem kolu svladaju Istru 1961 na Rujevici...

Riječani u Zaprešiću nisu bili na svojoj razini, odnosno na razini prikazane igre iz prethodnog kola kada su na Rujevici svladali Dinamo. Dobili utakmicu u odličnoj utakmici. Za prvo poluvrijeme u Zaprešiću jedan je gledatelj na društvenim mrežama napisao da je bila veteranska utakmica i da je samo nedostajao - odojak. U sedam dana dvije slike Rijeke. Najvažniji su, međutim, bodovi. Čolak je zabio iz kaznenog udarca, nakon što je promašio nemoguće... Ali je zabio.

Razveselilo je to i Alexandera Gorgona, kapetana koji je ušao u igru u nastavku. Jer, tvrdi, u Zaprešiću nije nikad bilo lako igrati. “Žilavi su Zaprešićani... Kiša? Ne, nije mi smetala. Teže je igrati po velikim vrućinama. Uostalom, aklimatizirali smo se prije toga tri dana u Fužinama. Na svježem zraku Gorskog kotara. Prekrasno je uz jezero...”

Nisu imali šanse

Gorgon je u posljednjoj utakmici s Hajdukom na Rujevici, 8. ožujka, prije koronavirusa, zabio drugi gol s bijele točke. Bila je to vrhunska predstava Riječana, možda najbolja utakmica sezone, ali je potom došao prekid...

- Tada smo bili u naletu, svi mehanizmi momčadi bili su podmazani, djelovali smo kolektivno. Hajduk na toj utakmici nije imao nikakve šanse. Dobili smo ih igrom. Odigrali su sada odličnu utakmicu u Maksimiru. Motivirani su, pucaju od snage, gladni su uspjeha. Ali i kod nas nema većeg motiva nego dobiti Hajduk na Poljudu. Zato u nedjelju idemo - pobijediti! Znamo kako treba igrati na Poljudu. Zaboravite Zaprešić, tamo smo odradili posao. Uspješno. Jadranski derbi je užitak igranja i - pobjeđivanja - tvrdi Gorgon.

Riječanima je Poljud pravi test za finale Kupa s Lokomotivom 1. kolovoza u Šibeniku. Bez obzira na to što će sedam dana prije šibenskog nastupa imati ogled s Puljanima na Rujevici.

- Ušli smo u Top 5 ekipa, izborili Europu, na Poljudu ćemo pokušati sačuvati četvrto mjesto, a prava radost je osvajanje trofeja. Nakon dvostruke krune prije tri godine, prošle smo sezone osvojili Rabuzinovo Sunce protiv Dinama, a sada nas čeka brza momčad Lokomotive. Lokomotiva na mlazni pogon... Imamo iskustva igranja takvih utakmica, i pobjeđivanja, moramo se tako i postaviti... - govori Gorgon.

Riječani su u Zaprešiću očekivano osvojili bodove, istina, teže od očekivanog, ali su izgubili – Pavičića. Zaradio je treći karton. Nije Pavičić blistao u Zaprešiću, nije bio na razini one predstave s Dinamom kada je sjajno dirigirao igrom Rijeke, ali bi u Splitu jamačno bio veoma bitna karika.

Iskupljenje za sve

Goropadni Splićani, osokoljeni trijumfom nad Dinamom, sada će u igri s Riječnima tražiti osvetu za sve poraze posljednjih osam godina. Valja napomenuti da su u tih osam godina dobili samo dvaput. Kopić na Rujevici Keka i Burić na Poljudu Bišćana.
Nikad zanimljiviji jadranski derbi! Nakon ogleda na Rujevici, 8. ožujka (2:0), Rijeka je tada preskočila Hajduka i pauzu koronavirusa dočekala na drugoj poziciji. Tudor je tada obećao da će Hajduk na kraju biti drugi, predsjednik Brbić rekao da će dati ostavku ako Splićani ne osvoje drugo mjesto. Jedni i drugi su, međutim, od te utakmice, u nastavku nakon koronavirusa, igrali kartašku igru trešetu, “chi fa meno”, tko će manje (bodova), osvojiti... Jadranski derbi je iskupljenje za jedne i druge...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 06:55