Epsilon/Getty Images / Getty Images
SJAJNE BROJKE

KALINIĆ POTPISAO ZA GENT Najskuplji hajdukovac u posljednje četiri godine i najskuplji hrvatski golman ikad: 'Hajduk mi je dao sve'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. prosinac 2016. 22:14

Belgijski mediji jučer nisu skrivali veliko iznenađenje. Znali su i oni već danima da Gent pod svaku cijenu želi Lovru Kalinića, ali nisu vjerovali da će Hajduku na koncu isplatiti 3,1 milijun eura. Gent naime nikada nije bio klub koji je divljao s cijenama; rekordni je ulazni transfer dosad bio 1,7 milijuna eura, a zaslužio ga je u srpnju 2015. godine Erik Johansson, stoper koji je dotada igrao za švedski Malmö. Kalinić je njegov transfer srušio za gotovo dvostruko veći iznos, a nije ni centarfor ni veznjak, nego tek golman...

Bili su najbrži

Mediji u Belgiji posebno podvlače činjenicu da su Lovru htjeli i moćni Anderlecht ali i francuski Rennes, dva kluba platežno sigurno moćnija od Genta. Međutim, Gent je - kako smo već i pisali prošli tjedan - bio najbrži, najkonkretniji, a i njegovi su čelnici uvjerili Lovru da je za njegovu karijeru Gent najbolja stanica na putu za Premiership. Gent je Kalinića doveo kako bi imao vrhunskog golmana koji će mu pomoći da krene u lov na naslov prvaka, ali u klubu itekako računaju da će za godinu-dvije hrvatski reprezentativac vrijediti barem trostruko više i da će to kompletno biti sjajan posao za klub.

Što se međutim događalo između 15. lipnja, kada je Hajduk službeno dobio Gentovu ponudu, do 26. prosinca, kada je Lovre Kalinić sjeo u avion za Bruxelles kako bi zaključio transfer?

Hajduku je prva ponuda od 2,5 milijuna eura očekivano bila nedovoljno primamljiva jer na Poljudu jako dobro pamte siječanjskih pet milijuna funti koje je Aston Villa ponudila za Kalinića. Stoga su predsjednik Kos i sportski direktor Branco krenuli u intenzivne pregovore s ostalim klubovima koji su pokazivali zanimanje za Kalinića. U jednom je trenutku najbolje u toj utrci stajao Anderlecht, ali belgijski je prvak na koncu ipak povukao ručnu ne želeći ići s cijenom preko tri milijuna eura. Rennes je cijelo vrijeme bio tu negdje, ali francuski klub nikako nije bio spreman otići dokraja. Negdje u zavjetrini svoju je priliku čekao Genk, još jedan klub iz Belgije, ali njegove su akcije mogle postati izgledne samo ako netko od prethodnika odustane. Na koncu je Gent ostao dovoljno uporan, podigao je ponudu za punih 600 tisuća eura, ali više ne kroz jednokratnu isplatu, nego u tri rate. Što je Kos i prihvatio... Već je poznato da Hajduku ide 80 posto transfera, odnosno 2,5 milijuna eura.

600.000 godišnje

Tako je Lovre Kalinić ipak sjeo u avion i jučer odletio u Bruxelles, gdje je obavio liječnički pregled, a danas potpisao ugovor na četiri i pol godine, sa zajamčenih 600 tisuća eura po sezoni. U Anderlechtu je mogao dobiti značajno veće novce, ali Kalinić se odmah odlučio za Gent, odnosno za viziju trenera Heina Vanhaezebroucka.

- U Hajduku sam stekao vratarsko ime, došao u reprezentaciju i postao zanimljiv europskim klubovima. Prije godinu dana nije realiziran transfer za koji smo svi bili uvjereni da je gotov, a znate kako su specifični vratarski transferi. Ostao sam miran i strpljiv, a Klub mi je pružio sve u skladu sa svojim mogućnostima. Nastavio sam raditi i došla je ponuda Genta s kojom smo svi zadovoljni - rekao je Lovre na oproštaju od najdražeg Kluba te dodao:

- Imam 26 godina, u Hajduku sam 17 godina i smatram da je vrijeme za novi korak. Hajduku sam dao puno dobrih utakmica i dobar transfer, a ponavljam, Hajduk je meni dao sve i bit ću ambasador Kluba i u nastavku svoje karijere. Split je moj grad, Hajduk moj klub i vratit ću se prije ili kasnije. Moji nasljednici Dante Stipica i Ivo Grbić su odlični vratari i uvjeren sam da će kao i gotovo uvijek u Hajduku, vratari biti jaki dio momčadi. Gent je novi izazov. Novac koji daju dokaz je da me cijene i vjerujem da ćemo zajedno do velikih stvari.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 21:43