NIKOLA VILIC/ CROPIX
POVIJEST SE PONAVLJA

Kalinić slijedi primjer Vatrenog koji je prije 15 mjeseci bio zaboravljen, a danas uživa u blagodatima

Nemali broj hajdukovaca vraćao se na Poljud revitalizirati njihove karijere.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. prosinac 2020. 08:15

Lovre Kalinić jedan je u nizu povratnika u bijeli dres proteklih sezona. S obzirom da je Kalinić vratar, najbliža usporedba je ona sa Stipom Pletikosom, koji je početkom rujna 2005. iz Šahtara preselio na jednogodišnju posudbu u Hajduk. Sezona 2005./06. ostala je navijačima Hajduka upamćena po lošem momčadskom rezultatu i jedinom neplasmanu u Europu, ali Pletikosa je posudbom na Poljud uspio vratiti formu i zaslužiti svoje mjesto među vratnicama na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine pod vodstvom Zlatka Kranjčara.

Nastup u Njemačkoj bila mu je velika želja s obzirom da je zbog ozljede propustio nastup na Euru 2004. u Portugalu, a Šahtar ga je izostavio s popisa za Ligu prvaka u jesen 2005. Zato je Pletikosa profitirao povratkom na Poljud, tim više što je šest mjeseci po povratku u Šahtar ostvario odličan transfer u moskovski Spartak. Može se reći da je jednogodišnja epizoda u Hajduku podigla karijeru Pletikose u prijelomnom trenutku kada je prolazio kroz teško razdoblje u Donjecku gdje je Laštuvka dobio prednost u odnosu na splitskog vratara.

Sličnom, pozitivnom scenariju, sigurno se nada i Lovre Kalinić, kojemu je cilj vratiti se u reprezentaciju. Ali, nije Kalinić jedini koji je s takvom nakanom, željom za reafirmacijom karijere, potpisivao posudbu u Hajduk. Prije 26 godina, u ljeto 1994. godine, Goran Vučević je nakon operacije koljena formu vraćao na posudbi iz Barcelone u Hajduku. Mario Carević je u ljeto 2006. došao iz Stuttgarta na posudbu u Hajduk, odigrao sezonu na Poljudu i potom sljedeće ljeto odmah produžio u Lokeren. U srpnju 2007. iz kijevskog Dynama na jednogodišnju posudbu vratio se Goran Sablić, danas trener B momčadi Hajduka. Pritom je Sablić sa sobom iz Kijeva povukao Cernata i Verpakovskisa u sklopu suradnje Bijelih i Dynama. Sablić se borio sa ozljedama, odigrao je sezonu na Poljudu, ali nedugo potom morao je objaviti kraj karijere zbog zdravstvenih problema.

Mario Tičinović, velika nada Hajduka iz klase ‘91, nije se uspio nametnuti za dugoročniji povratak nakon šest mjeseci posudbe iz Lokerena u proljeće 2018. godine. No, puno više sreće imao je Filip Bradarić, koji se prošlog ljeta vratio iz Cagliarija na poljudsku posudbu. Iz Hajduka je nakon šest mjeseci preselio u Celtu, osjetio Primeru, potom se opet vratio u Cagliari, odakle je otišao na još jednu, ali vrlo unosnu, posudbu u Al Ain. Prije 15 mjeseci u Cagliariju je bio gotovo zaboravljen, a danas uživa u blagodatima Saudijske Arabije. Sigurno mu je i povratak u Hajduk pomogao da dođe do aktualnog statusa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 14:47