Cropix
NAJBOLJI HAJDUKOVAC

Kalinić: Želim se s Hajdukom približiti Dinamu i pokazati Kovaču da zaslužujem Brazil

Sigurno da sam zadovoljan, ovo je praktički moja prva sezona na vratima Hajduka i kada to uzmem u obzir, mislim da nije bilo loše - kaže odlični vratar Bijelih
Piše: Vedran PavičićObjavljeno: 27. prosinac 2013. 19:41

Hajdukov prvotimac s najvećom minutažom u prvom dijelu sezone jest vratar Lovre Kalinić. Odigrao je ukupno 2.340 minuta u 26 nastupa te po općoj ocjeni zaslužio epitet najboljeg igrača Bijelih u jesenskoj polusezoni. Za vratara kojem je ovo prva prava sezona na vratima Hajduka , jer je do ljeta skupio samo devet nastupa u bijelom dresu, biti među najboljima velik je uspjeh, prepoznat i od izbornika A-reprezentacije Nike Kovača. Kalinić je bio u pričuvi tijekom dodatnih kvalifikacija protiv Islanda, našao se u društvu svog uzora Stipe Pletikose i Danijela Subašića. Za 23-godišnjeg Solinjanina to je bio vrhunac polusezone, zbog svojih obrana zaslužio je biti u biranom društvu nacionalne selekcije.

- Kada se sve zbroji, zadovoljan sam prvim dijelom sezone. Na trećem smo mjestu i s Rijekom smo u borbi za drugu poziciju. Ni Dinamo nam nije daleko odmakao, njihova je prednost još dohvatljiva. Imamo još malo odmora, idemo se dobro pripremiti i biti još bolji nego što smo bili - osvrnuo se Kalinić na rezultate momčadi Igora Tudora.

O vlastitoj igri ne voli previše govoriti, zna da se uvijek mora maksimalno truditi i stalno napredovati da bi bio na najvišoj razini forme.

- Sigurno da sam zadovoljan, ovo je praktički moja prva sezona na vratima Hajduka i kada to uzmem u obzir, mislim da nije bilo loše. Možda u posljednjih nekoliko utakmica i nisam bio na najvišoj razini, valjda zbog duge sezone i manjka iskustva - kaže Kalinić.

Priznaje da je kod nekih situacija u zadnjim utakmicama mogao bolje reagirati, ali u laganom padu forme nije bio samo on već i cijela momčad Hajduka. To je bilo očekivano, kadar kojim Tudor raspolaže nije dovoljno brojan i kvalitetan da bi uvijek igrali na najvišoj razini, a o problemima s ozljedama nekolicine važnih igrača nepotrebno je raspravljati. Takav Hajduk dugo se držao uz bok znatno bogatijem Dinamu, a izjednačen je s Rijekom, čija momčad ima znatno veću vrijednost od Tudorove.

- Ne znam, možda je najveći razlog padu forme u završnici polusezone mladost, odnosno neiskustvo. Jednostavno, u nekim utakmicama koje smo mogli riješiti na lakši način dogodilo nam se da moramo dati maksimum da bismo došli do povoljnog rezultata. Nedostaje nam rutine, nemamo nekog pojedinca koji bi mogao smiriti igru, stati na loptu. Ali to je cijena sazrijevanja ove momčadi, mislim da smo pokazali puno više dobrih nego loših stvari. Sada bolje poznajemo jedni druge, uigraniji smo nego na početku sezone se i nadam se da će nakon zimskih priprema naša igra biti još bolja i učinkovitija - dodao je Hajdukov čuvar mreže.

Zbog lakše ozljede Kalinić nije branio u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Kupa protiv Dinama, imao je nekoliko dana odmora više od suigrača, a ozljeda je već iza njega. Zdrav i motiviran će dočekati pripreme koje počinju 7. siječnja.

Odmor provodi u Splitu s obitelji i prijateljima, a pronašao je vremena za sudjelovanje u humanitarnim akcijama te na revijalnom malonogometnom turniru "Četiri kafića".

- Vremena za odmor je malo, ali nećemo se žaliti, u brojnim europskim ligama ima ga znatno manje. Pripremit ćemo se dobro za drugi dio sezone, pokušat ćemo biti bolji i mislim da ćemo u tome uspjeti. Najvažnije je da nas zdravlje posluži, vidjet ćemo i hoće li biti promjena u momčadi, ali nema razloga da ne gledamo s optimizmom na nastavak prvenstva.

Jedna promjena u svlačionici već je napravljena, uoči posljednje utakmice jeseni Tudor je odlučio smijeniti trenera vratara Tončija Gabrića, pa će na pripremama Hajdukove vratare vježbati novi trener. Još nije potvrđeno tko će to biti; poznato je da bi Tudor u stožeru htio imati Zadranina Tomislava Rogića.

- Ne bih to komentirao, nije moj posao da komentiram trenerove odluke. Tko god dođe, moje je da radim i da na svakom treningu pružim maksimum - kratko se Kalinić osvrnuo na Gabrićevu smjenu.

Radije je govorio o željama i ciljevima u novoj godini, osobnim i klupskim.

- Uz zdravlje, moj je osobni cilj da se Hajduk približi Dinamu i da se borimo za naslov prvaka. Imamo puno motiva i želje, pokazali smo da možemo igrati dobro i da se nemamo razloga bojati bilo koga. Sigurno da će prvenstvo i dalje biti zanimljivo, na nama je da u svakoj utakmici pružimo sve što možemo i da pokušamo razveseliti vjerne navijače - poručio je Kalinić.

U zraku je na kraju ostalo pitanje na temu SP-a u Brazilu, vidi li se Kalinić na popisu Nike Kovača?

- Bilo bi lijepo da svojim obranama pokažem izborniku da možda i ja zaslužujem mjesto u reprezentaciji - skromno je zaključio Hajdukov čuvar mreže.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. rujan 2024 16:34