Haris Vučkić
 NK RIJEKA
POJAČANJE NA RUJEVICI

Kao klinac potpisao za Newcastle, prošao ‘pola‘ Otoka, pa iz Španjolske stigao u Rijeku: ‘Bit ću pravi!‘

‘Znam da ću sa svojim radom u Rijeci opet izboriti status slovenskog reprezentativca‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. rujan 2021. 22:34

Haris Vučkić (29), slovenski napadač koji je ovog ljeta stigao na Rujevicu, vrlo je zanimljiva priča. Još vrlo mlad, sa 16 godina, kao jedna od najvećih nada nogometa u Deželi, potpisao je za Newcastle. Prvi klub bile su mu Domžale. U Svrakama je proveo čak devet godina, ali ga je klub slao na mnoge posudbe. Igrao je u Cardiffu, Rotherhamu, Rangersu, Wiganu, Bradfordu... Na kraju je napravio transfer u Twente, pa u Real Zaragozu. Promijenio je. kao što vidite. dosta klubova, a sad se skrasio u Rijeci.

- Malo su me u karijeri zaustavile ozljede. Bio sam pred prvom momčadi Newcastlea, ali stizali su s vremenom novi treneri, koji me više nisu gurali prema prvoj momčadi. Tako da sam godinama odlazio na posudbe. Na kraju sam tri godine igrao za Twente, tamo je bilo dobro, posebno posljednja sezona koja me lansirala u Real Zaragozu - kaže nam za uvod Haris Vučkić.

image
CROPIX

Veli da mu je na posudbama bilo dobro, ali posebno je istaknuo dvije...
- Dvije najbolje destinacije za mene bile su Rangers i Wigan. U drugim klubovima sam igrao nešto manje. Posebno mi je bilo odlično u Rangersu pola sezone. Ta posudba je bila zapravo najbolja za mene, u Glasgowu sam se najbolje osjećao. Također, tri-četiri mjeseca mi je bilo sve super u Real Zaragozi, ali promijenili su se trener i sportski direktor, došli su novi ljudi, nove vizije, u kojima se ja nisam našao, pa sam morao otići i potražiti nešto novo.

Tada mu je došla ponuda iz Rijeke...
- Iskreno, na prvu sam mislio, odnosno, nisam znao, je li mi to dobar potez. Međutim, s vremenom, kako sam pričao s ljudima iz kluba, bilo mi je sve bolje i bolje, shvatio sam da mi odlazak u Rijeku donosi mnogo više pozitivnih, nego negativnih stvari. Jer, HNL je jako dobra liga, uvjeti su izvrsni, a isto tako, sad sam blizu kuće u Sloveniji. Prvi put nakon 2009. godine sam blizu doma. Kad mi je predstavljen projekt Rijeke, znao sam da mi je to sjajna opcija. Pričao sam i s drugim ljudima u Sloveniji, svi su mu kazali “potpiši za Rijeku, to je vrhunski izbor”. Rekli su mi da je sjajna priča za moj povratak u nogometni život. Ne samo to, u Rijeci su Slovenci ostavljali veliki trag, Matjaž Kek, Simon Rožman, tu je sad Adam Gnezda Čerin... Kad sam došao u Rijeku, odmah su mi rekli “mi ne možemo bez Slovenaca”, ha, ha, ha...

Pitamo ga kako mu se čini ova momčad Rijeke?
- Imamo dobru momčad. Vlada zaista jako pozitivna atmosfera. Također, pozitivna je konkurencija. Na svakoj poziciji praktički imamo dva igrača koji mogu igrati na visokoj razini. To je iznimno bitno za naše ambicije, za rezultate. Naš trener s rotacijama uvijek može složiti moćnu i svježu momčad.

image
AFP

U kakvoj je on formi, kako se osjeća, kad ćemo ga vidjeti u idealnom izdanju?
- Trebat će mi još neko vrijeme da budem pravi. Nisam prošao prave pripreme u Realu Zaragozi jer sam dogovarao transfer u Rijeku. Pa, znate onda, odeš do Rijeke, pa se vratiš, glava ti u takvim trenucima nije na pravom mjestu, tako da se nisam skroz mogao fokusirati na idealan trening. Ali, već dolazim malo k sebi, ide to. Moje kolege već imaju desetak utakmica u nogama, oni su ovog trenutka ispred mene. No, ja sam igrač koji voli prvi doći i zadnji otići s treninga. Brzo ću ja njih uhvatiti. Sad mi trebaju treninzi i utakmice kako bih uhvatio pravu formu, kako bih pokazao sve što znam.

U vrhu napada ima jaku konkurenciju, Josipa Drmića.
- Drmić je dobro započeo sezonu, ali rekao sam vam da volim pozitivnu konkurenciju. Znam sebe i svoje kvalitete, mogu igrati i u veznoj liniji. Recimo, na poziciji prednjeg veznog, ali i na bočnoj poziciji. Nisam samo klasična špica. Mogu igrati “desetku” i “osmicu”, igrao sam to u karijeri. No, kad igraš na jednoj poziciji, to ti uđe “u krv” pa je lakše.

Haris Vučkić je u reprezentaciji Slovenije još od 2012. godine...
- Tada sam debitirao, ali tada me snašla teška ozljeda koljena. Nakon nje osam mjeseci nisam bio pozivan, ali poslije toga sam nakon dobrih igara opet vraćen pod nacionalnu zastavu. Pozvao me izbornik Matjaž Kek. Igrao sam i u ovim kvalifikacijama protiv Rusije i Cipra. U stalnom smo kontaktu, vidio sam ga na utakmici Rijeke protiv Hiberniana. Razgovarali smo. Izbornik je bio radostan zbog činjenice da sam došao u Rijeku. Za ovu akciju me nije pozvao, rekao mi je “Haris, vrati se u formu, postigni nekoliko pogodaka i eto te opet u reprezentaciji”. Znam da ću sa svojim radom i utakmicama u dresu Rijeke koje slijede opet izboriti status slovenskog reprezentativca - zaključio je Haris Vučkić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 17:01