Foto: Damir Krajac / CROPIX
ARIJAN ADEMI

KAPETAN DINAMA ZA SN OTVORENO PROGOVORIO O PLANOVIMA I ODUŠEVIO NAVIJAČE 'Ne želim otići negdje samo da odem, čak i za neki veći novac'

ARIJAN ADEMI ZA SN Modri kapetan nakon svoje najbolje sezone u maksimirskom klubu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 31. svibanj 2019. 18:15

Dva gola Hapoelu, tri asistencije protiv Hajduka. Tako su izgledale prva i zadnja točka sezone Arijana Ademija. Kako će i sam reći, ne obične sezone, već najbolje sezone otkad je on u Dinamu. Bez dvojbe?

- Apsolutno je ovo najbolja sezona, momčadski, klupski. Meni osobno možda i nije, imao sam problema s ozljedama. Jesen je bila odlična, ali na proljeće sam se dosta mučio. No, riješio sam se problema, evo, baš sam se dobro osjećao protiv Hajduka, sve mi je žao što je sezona završila - priča nam Ademi u jednom od dva dana odmora koliko je dobio nakon pobjede u derbiju.

Osjećaj vrijednosti

Naime, gotov je klupski dio sezone, ali onaj reprezentativni još nije, već danas će Dinamov kapetan u Skoplje na reprezentativno okupljanje. No, o tom potom, vratimo se prvo Dinamu.

Puno smo pisali, puno su i sami igrači pričali o toj idiličnoj atmosferi u svlačionici, o tome da je Dinamo postao momčad, to se smatra velikim Bjeličinim uspjehom.

Zagreb, 260519.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 36. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
GNK Dinamo -  Hajduk Split.
Na fotografiji: slavlje GNK Dinama koji je  osvojio 20-ti naslov prvaka Hrvatske, Arijan Ademi.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ali kad su oni sami shvatili da bi ovo mogla biti velika sezona, da bi mogla završiti povijesnim rezultatom?

- Stvarno smo super kliknuli, odlična smo škvadra, ne samo na travnjaku, družimo se i izvan terena, zajedno živimo ove uspjehe. A kad smo osjetili... Ne mogu reći da smo u početku bili svjesni naše snage. Nakon ljetnih priprema prošle godine, iskreno, nisam imao taj dojam. Nismo igrali briljantno, prijateljskim utakmicama nismo pokazali ništa posebno, Varaždin, Sesvete, teško smo pobjeđivali. Međutim, onda je došao taj Hapoel, zabili smo pet komada, skinuli s leđa taj prvi pritisak. Potom Astana, odigrali smo tamo, gdje su uvjeti uvijek teški, sjajnu utakmicu, pobijedili lakše od očekivanja i tu smo, barem ja, počeli osjećati da vrijedimo. Možda nismo tada još razmišljali tako daleko, o proljeću u Europi, ali onda ideš utakmicu po utakmicu, vidiš da si sve bolji i bolji. Ispali smo od Young Boysa uz dosta nesreće, ali onda smo pobijedili Fener, pa Anderlecht, napunili se samopouzdanjem, shvatili smo da možemo daleko.

Malo je nedostajalo da Dinamo dođe još dalje. Ta Benfica na Luzu... Uz komentare kako bi s Ademijem, ili Šunjićem, pogotovo s obojicom, ishod bio drugačiji?

- Nećemo nikad saznati što bi bilo da smo bili kompletni, ali i ovako smo bili jako blizu. Ma kako je Jonas ono zabio... Držali smo se odlično, mislim da je ipak presudila sreća, malo nam je nedostajalo, baš malo.

Kad ga pitamo za najdraži ili najupečatljiviji trenutak sezone, ne dvoji ni trenutak?

- Ono kad je sudac svirao kraj protiv Spartaka iz Trnave. Ta radost, to oduševljenje kad smo osigurali europsko proljeće. Magla? Ma, nitko se ni obazirao na maglu, bili smo izvan sebe. To su trenuci koje nikad neću zaboraviti.

Plzen, Ceska, 140219.
Doosan Arena.
Utakmica 1/16 finala UEFA Europa lige: FC Viktoria Plzen  GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Amer Gojak i Arijan Ademi.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Je li Arijan Ademi ove sezone igrao svoj najbolji nogomet u karijeri?

- Definitivno ne. Kažem, jesen je bila uspješna, kad gledam sebe osobno, ali na proljeće nisam bio pravi zbog te ozljede, nisam igrao nezaboravno. Ali kad se sve zbroji, po mojem mišljenju, najbolji sam nogomet igrao 2014. ili 2015., u tom razdoblju. Zaključno s tim Arsenalom, nakon kojega je ubrzo uslijedila suspenzija.

Znamo da je prošle godine, posebno prošloga ljeta, ali i zimus, bilo govora o Ademijevu odlasku. Francuski Lille bio je uporan, ali Dinamo je sve ponude odbijao, na kraju je Ademi potpisao novi, petogodišnji ugovor. Nije želio ni u Saudijsku Arabiju kod Slavena Bilića? Kako sad gleda na tu priču, je li mu žao što je “promašio” priliku za odlaskom?

- Tu sam priču zaključio i o odlasku više uopće ne razmišljam. Vjerujte, da sam otišao i da sam ovu sezonu i sve što se događalo morao gledati izdaleka, bilo bi mi žao čitav život! Povijesni europski rezultat, sjajna momčad, redovi za ulaznice i pune tribine, pa to je ono što generacije nisu doživjele, mi smo uspjeli. Bilo bi mi teško da sam to propustio.

ADEMI U DINAMU

U HNL-u

145 utakmica

11 pogodaka

U KUPU

28 utakmica

4 pogotka

U SUPERKUPU

2 utakmice

0 pogodaka

U EUROPI

57 utakmica

5 pogodaka

UKUPNO

232 utakmice

20 pogodaka

Dobro, a što dalje? Je li sad možda taj trenutak, je li ovo ljeto kad će Ademi, zasluženo, napraviti taj iskorak?

- U ovom trenutku to nije izvjestan rasplet. Vidim se u Dinamu i iduće sezone, dolazim na pripreme i krećemo u još jedan napada na Ligu prvaka!

Sigurno smo da ponuda i interesa ima, zar je nemoguće da netko ponudi dovoljno?

- Uvijek ima priča, interesa, ali ja neću otići iz Dinama samo da odem i da mogu reći kako sam otišao. Ne zanima me takvo što. Ne želim otići negdje gdje moram kretati ispočetka, čak i za neki malo veći novac, pogotovo ne u neki klub koji se ne bori za naslove. Iz Dinama me može odvesti samo neka prava, vrhunska ponuda, financijska i sportska. Meni je u Dinamu sjajno, uživam po svim pitanjima, pogotovo sad kad je atmosfera sjajna, kad su se i navijači vratili na stadion. Dobro, mi bismo svi voljeli kad bi nas u velikom broju kao na velikim utakmicama pratili i na svim susretima. Međutim, ne žalim se, zadovoljan sam u Dinamu i nemam nikakav pritisak da moram otići u inozemstvo.

Zagreb, 260519.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 36. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
GNK Dinamo -  Hajduk Split.
Na fotografiji: slavlje GNK Dinama koji je  osvojio 20-ti naslov prvaka Hrvatske, Davor Suker, Arijan Ademi, Nenad Bjelica.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ima li još motiva? Osvojio je sve što je mogao po nekoliko puta, igrao Ligu prvaka, prezimio u Europi... Što još može napraviti u Maksimiru?

- Motiva uvijek ima, svaka utakmica je novi motiv. To je stvarno tako. Volio bih da opet uđemo u Ligu prvaka pa da prezimimo iz skupine Lige prvaka. Jedan od motiva, recimo. No, neću ništa najavljivati, prošle godine nisam želio raditi velike najave uoči sezone, išli smo utakmicu po utakmicu, vidjeli ste kamo nas je to dovelo. Neka tako bude i sad.

Može li ovaj Dinamo u Ligu prvaka, ima li u treneru i igračima još rezervi za taj iskorak?

- Ima! Pa, vidjeli ste da smo i ove sezone bili blizu Ligi prvaka, protiv Young Boysa, a onda smo lakše od očekivanja prošli Viktoriju iz Plzena, pobijedili u Zagrebu Benficu. To su momčadi iz Lige prvaka, nosili smo se s njima i ove godine, sigurno ćemo ove sezone biti još kvalitetniji, dulje smo zajedno, iskusniji smo.

A što ako odu neki važni igrači poput Olma, Livakovića, More...?

- Otkad sam u Dinamu, uvijek se priča isto, svakog ljeta, svake zime. Što će biti kad ode Sammir, što će biti kad ode Soudani, Fernandes, Pjaca... I uvijek bude nekako, ponekad smo i jači. Pokazali smo ove sezone da Dinamo nije 11, nego 25 igrača, i to nije fraza. Sve su to odlični i važni igrači, ali stvarno mislim da nitko nije nezamjenjiv, tko god ode i ako ode, imat ćemo alternativu i Dinamo će biti još bolji nego prošle sezone.

Koliko imam osvojenih trofeja? Ne znam, stvarno ne znam...

Koliko Ademi dosad ima trofeja u Dinamu?

- Ne znam, stvarno. Neki kažu 12, neki 14, neki 15, ovisi kako tko broji. Znam da imam osam naslova prvaka Hrvatske, to je sigurno.

Po tim nekim računicama mogao bi uskoro postati i najtrofejniji Dinamov igrač. Recimo, ako iduće sezone osvoji dva, tri trofeja, prestići će sigurno Sammira, a vjerojatno i Mikića.

- To bi bilo sjajno, bila bi velika čast postati najtrofejniji Dinamov igrač u povijesti. Eto, kad pitate za motive, uopće ih ne nedostaje. U srpnju je Superkup, odmah prilika za još jedan pehar, prilika i da Rijeci uzvratimo za ovu finale Kupa.

Sa Sjevernom Makedonijom mogu na Europsko prvenstvo

Reprezentacija? Sjeverna Makedonija je u dobroj poziciji u kvalifikacijama, ambicije rastu?

- Da, pred nama su dvije bitne utakmice u lipnju, igramo protiv Poljske i Austrije. Imamo četiri boda iz dvije utakmice, ako u ova dva susreta napravimo dobar posao, onda je sve moguće. Čeka nas još i završni turnir Lige nacija, možemo dohvatiti Euro.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 01:20