TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
LOVRE KALINIĆ ZA SN

Kapetan otvoreno o odlasku s Poljuda: ‘To je prepušteno Hajduku! No zna se gdje su novci i koga se pita‘

‘Mijo Caktaš je moj prijatelj. On je igrama, golovima, asistencijama postao jedna od ikona kluba..‘
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 19. svibanj 2021. 18:38

Kapetan Hajduka Lovre Kalinić doprinio je uspjehu Bijelih u proljetnom dijelu prvenstva upravo onako kako je sam očekivao dolazeći na posudbu iz Aston Ville, ali i onako kako su navijači od njega očekivali. Kalinić je u 21 nastupu (nije propustio niti jednu utakmicu) u čak deset navrata sačuvao čistu mrežu. Ne treba naglašavati da je to sjajan prosjek. Naravno, nije on sam zaslužan za takav učinak, imaju u tome prste suigrači, trenerova taktika…

- Ne, ne i ne. Nećete me uvući u to da sam sebi dajem ocjenu. To je vaš posao - otklonio je Lovre našu ponudu da se ocijeni od jedan do deset.

Za činjenicu da su se uoči posljednjeg kola doveli u priliku zauzeti četvrto mjesto i uopće konkurirati za nastup u Europi, a o čemu je ovisio i rasplet jučerašnjeg finala Kupa, zasluge pripadaju njemu, ali i Marku Livaji, Marcu Fossatiju, Alexanderu Kačanikliću, novim akvizicijama.

image
CROPIX

- U prvom mom intervjuu kad sam došao rekao sam da su mi takva očekivanja i da inače ne bih došao. Gradili smo iz tjedna u tjedan, malo je tko vjerovao, ali mi smo vjerovali da možemo. I, eto nas, ostala je samo utakmica s Lokomotivom. Pokazali smo kroz ovih šest mjeseci da možemo, mo se borimo za četvrto mjesto, oni se bore za ostanak, bit će nategnuta utakmica s obje strane. Taj cilj je postavljen prije šest mjeseci, došli smo u situaciju da odlučujemo o sebi. Nismo zaslužni samo mi koji smo došli, nego i oni koji su već bili tu.


Stanko Jurić je prošlog tjedna izdvojio Livaju, proglasio ga najboljim igračem HNL-a u nastavku prvenstva. Tko je, po Kaliniću, bio presudan?
- Timski duh. Ne bih izdvajao nikoga, nitko nije Messi u ekipi. Igrači imaju kvalitetu, rodilo se zajedništvo, sa svoje strane ponosan sam što sam kapetan ove momčadi.


Među svim tim igračima iznenada je iskočio 18-godišnji Stipe Biuk. Evo, i izbornik hrvatske U-21 reprezentacije Igor Bišćan honorirao je njegove igre i uvrstio ga u kadar za završnicu Europskog prvenstva mladih vrsta.
- Čuo sam o njemu prije nego sam došao, uvijek ima tih priča tipa “ima neki mali”. Taj mali je top, odličan. Pritom apeliram na sve, dajte mu vremena, nemojte ga odmah dizati u nebesa i nemojte ga “kacati” ako odigra par loših utakmica. Oscilacije su neminovnost kod mladih igrača, najvažnije je da u miru sazrijevaju. Svakome godi kad je pozitivna priča, kao u Biukovu slučaju, ali dođe neminovno i negativa. To treba spriječiti, svima njima treba vjetar u leđa. Da se nakon loše izvedbe ne pita je li on - “taj”.

Mišljenja o treneru Paolu Tramezzaniju su ovakva i onakva. Neki ga hvale, neki kude, zamjera mu se uzimanje dresa Lirima Kastratija nakon derbija u Zagrebu, prekršio je klupski pravilnik kad je vodio utakmicu u opremi Adidasa… Kalinić nema problema govoriti o Talijanu, štoviše, pohvalit će ga.
- Moje osobno iskustvo, čak i svih suigrača, jest da smo s njim oduševljeni. Drži i cijeni igrače, sve će napraviti za njih. Kao igraču ti je lijepo biti tu, raditi s takvim trenerom. Ima on svoj stil, ima gard, čovjek je koji ne da na sebe i stoji čvrsto iza svojih momaka bez obzira što se dogodilo.


Posljednje će kolo biti uzbudljivo, čak četiri utakmice od njih pet odlučuju o Europi i ostanku.
- Istina, rekao bih da je liga kvalitetnija nego kad sam otišao. Tada si znao tko će biti zadnji, da će tri kluba biti gore, samo se poredak u sredini mijenjao. Ni za jednu ekipu ne možeš reći da nema kvalitetu, svi žele igrati nogomet, svi su taktički na višoj razini i sigurno da je zanimljivije. Kako nama igračima, tako i publici. Liga je definitivno napredovala.
Stoga utakmica s Lokomotivom neće biti jednostavna. Uostalom, Hajduk se već opekao protiv njih kad je krajem siječnja izgubio na Poljudu 0:1.

- Imaju mladog Šimića, imaju miks mladih i iskusnih kao što su Pivarić, Santini, Papa... Puno su igrača promijenili i trebalo im je vremena da se uigraju. To je najveći razlog zašto su tu gdje jesu, u borbi za ostanak.


Naravno da je nezgodno bilo razgovarati o značaju subotnje utakmice dok se nije znao ishod finala Kupa između Dinama i Istre 1961. U četvrtak će pitanje za koga je Kalinić navijao u finalu biti “passe”, ali, ipak, odgovor kojeg je dao u srijedu poslije podne bio je zanimljiv.
- Neću navijati za Dinamo, nego za Hajduk u Europi. Nije me puno briga ni za Rijeku i Goricu. Samo moćan i jak Hajduk.


Navijače, pak, najviše zanima kakvi su izgledi da Kalinić ostane i dalje u Hajduku. U Aston Villi će teško dobiti priliku. Ima li nekakvih novosti?
- Prepušteno je njima, Hajduku, da pričaju s Villom. Zna se da imam ugovor još dvije godine. Hajduk zna moje želje, ja znam njihove. Aston Villi mogu izraziti želju, no novci su u njih, njih se pita. Ako sebe namire, sve je moguće.


Na Europsko prvenstvo će Kalinić kao drugi vratar, iza Dominika Livakovića. Spletom okolnosti nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji i oproštaja Danijela Subašića, Kalinić nije potvrdio reprezentativnu jedinicu. Ako će Livaković biti zdrav, opet će veliko natjecanje gledati s klupe. Kakvu Hrvatsku možemo očekivati na prvenstvu?
- Puno je igrača ušlo u reprezentativni proces u godinu i pol dana, treba vremena da bi sve sjelo na svoje mjesto, a vremena nije bilo. Nedavno smo imali tri utakmice u sedam dana u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, praktički bez jednog treninga. Moraš rotirati, moraš biti pametan. Sada nas konačno čeka duži period za pripremu koji će dobro doći, vidjelo se i u Rusiji koliko nam je to značilo. Idemo puni optimizma, ali bit će vremena za razmišljati o tome. Trenutni fokus je samo na utakmicu Hajduk - Lokomotiva.

Grbić, Stipica, Letica

Poznat je slučaj da je Hajduk prije dva ljeta odjednom ostao bez tri vratara. Ive Grbića, Dantea Stipice i Karla Letice. Je li Hajduk pogriješio, je li im trebao dati priliku? Doduše, Letica se brzo prodao, Grbiću je istekao ugovor i razočaran manjkom prilika nije htio potpisati novi, a i na Stipicu se nije gledalo kao na rješenje.
- Kad sam bio mlad i ja sam se nadao da ću dobiti priliku, pa je nisam dobio, išao sam na posudbe. Za mladog vratara, kad je prevelik pritisak, pitanje je kako će se nositi. U Hajduku je uvijek pritisak. Možeš dobiti vrhunskog golmana, a možeš ga "ubiti". Grbića nisu na vrijeme zaštitili ugovorom, otišao je drugim putem. Nije htio potpisati, osjetio je da nije poželjan i otišao je.

Volio bih da je Caktaš s nama, ali...

Još malo i Mijo Caktaš će po slovu ugovora biti slobodan igrač, Hajduk ga je maknuo sa strane kad se nisu dogovorili oko produženja suradnje, a nisu ga ni transferirali.
- Mijo je moj prijatelj. Mislim da je igrama, golovima, asistencijama postao jedna od ikona kluba. Naravno da bih volio da je s nama, ali ja o tim stvarima ne odlučujem.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 13:54