Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX
'ČEKA NAS ZAHTJEVAN ZADATAK'

KAPETAN RIJEKE I ČLAN ŠAMPIONSKE GENERACIJE UOČI SRAZA S HAJDUKOM 'Cijeli grad živi za ovu utakmicu, ali jedan ću jadranski derbi posebno pamtiti'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 08. ožujak 2020. 10:50

Od igrača Rijeke koji će konkurirati za današnju utakmicu protiv Hajduka, Alexander Gorgon igrač je s najdužim stažem u Rijeci.

Uz ozlijeđenog vratara Andreja Prskala i Franka Andrijaševića Gorgon je jedini preostali član one šampionske generacije i svakako figura koja već ima ponešto jadranskih derbija u nogama.

I zbog toga već dobro zna koliku važnost ova utakmica ima na Kvarneru, a nakon gotovo četiri godine u riječkom dresu već pomalo i sam osjeća važnost trijumfa protiv rivala s Poljuda.

- Znam dobro koliko jadranski derbi znači svima. Kada si na travnjaku, onda znaš za što se boriš. Moram reći da imam više dobrih nego loših iskustava iz tih derbija i jako sam pozitivno raspoložen uoči utakmice koja nas očekuje - kaže Gorgon, koji je na kraju utakmice protiv Intera, zajedno sa suigračima, sa sjeverne tribine mogao pročitati Armadinu poruku za današnji ogled.

Rijeka, 030320.
Stadion Rujevica.
Rijeka - Inter Zapresic, 1. HNL, 25 kolo.
Na fotografiji: Alexander Gorgon, kapetan, Ivan Lepinjica i Mihael Bencic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX

Mirnoća i agresija

- Vidi se cijeli tjedan da se svi spremaju za ovu utakmicu. Za mene je lijep osjećaj što cijeli grad živi nogomet, bit će sigurno lijepa atmosfera, pun stadion, a za nas je igrače najbolji osjećaj igrati u takvom okruženju.

Utakmica je važna i iz konteksta borbe za drugo mjesto. Ne kao što je to bilo u sezoni 2017./18., kada su izravnim sudarom u zadnjem kolu na Rujevici odlučivali tko će biti drugi (Rijeka je pobijedila 3:1 i obranila poziciju), no ovi bi bodovi mogli biti silno važni u tom završnom sprintu u lovu na kvalifikacije za Ligu prvaka.

- Utakmica je važna u toj borbi za drugo mjesto, ali i nakon nje će ostati još dovoljno bodova da se stvari okrenu, da se puno izgubi ili dobije. Nije odlučujuće pa da se mora ići na sve ili ništa, iako se svakako može napraviti velik korak. Naša zadaća mora biti pobjeđivati momčadi koje su na ljestvici ispod nas, a ogledi su protiv Dinama, Hajduka i Osijeka bonus i u njima je glavno ne izgubiti. Ako pobijediš, to je ta razlika koja odlučuje hoćeš li biti prvi, drugi, treći ili četvrti.

Koji će onda biti recept da Rijeka preskoči Hajduk i vrati se na drugo mjesto?

- Treba pronaći način kako odgovoriti na njihovu agresiju, ali ne zaboraviti da treba igrati nogomet, da je u igri lopta, a ne da se idemo samo tući. Mi imamo puno kvalitete, puno igrača koji mogu donijeti prevagu u igri, i moramo pronaći balans između mirnoće s loptom i agresije.

Ohrabrujuće je za Riječane svakako i što sve više igrača u momčadi pokazuje znakove rasta forme.

- Što imaš više igrača koji su u formi, to bolje možeš igrati. U ovom trenutku imamo možda i 15-ak igrača koji su u dobroj formi i to je glavni razlog rezultata koje ostvarujemo.

Rijeka, 220220.
Stadion na Rujevici. 
Hrvatski Telekom, prva liga, 12. kolo, susret izmedju HNK Rijeke i NK Osijek-a.
Na fotografiji: Alexander Gorgon.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX

Zahtjevan zadatak

Tko će onda od tih igrača u formi odlučiti derbi?

- Neće to moći jedan igrač, nego cijela momčad. To je jedini način.

Gorgon u nogama ima već puno derbija, neke posebno pamti.

- Nikad neću zaboraviti da se jadranski derbi igrao pred praznim tribinama, to je bilo jako tužno i nijedan derbi to ne zaslužuje. Zadnji je također bio jako dobar za nas, kada smo pobijedili na Poljudu s 4:0, i kada me netko pita za utakmice s Hajdukom, sjećanja su uglavnom pozitivna jer sam puno češće dobivao nego gubio te utakmice. Protiv koga je bilo najteže igrati? Teško mi je nekoga istaknuti jer tko god je s druge strane, svaki te put očekuje velika borba za svaki centimetar na travnjaku. Igrao sam i kao krilo i kao polušpica, puno sam igrača imao s druge strane pa mi je teško nekoga izdvojiti, ali znam da me ponovo čeka zahtjevan zadatak.

Gorgon je to nekoliko puta apostrofirao, iz njegovih se riječi može iščitati da itekako respektira način na koji Hajduk igra ovog proljeća.

- Kao momčad dobro izgledaju, napravili su puno dobrih stvari, ali još su uvijek, kao i mi, u poziciji da se bore za drugo mjesto - zaključio je Alexander Gorgon.

TRI RAZLOGA ZA OPTIMIZAM RIJEKE

FORMA MOMČADI

Na stranu utakmica s Dinamom, Rijeka se dobro oporavila nakon poraza od Lokomotive na startu proljeća i ostatak utakmica odigrala je na visokoj razini. Momčad je brzo kliknula s novim sustavom 3-5-2.

FORMA IGRAČA

Ohrabrujuća je informacija za Rožmana i navijače Rijeke što sve više igrača hvata pravu formu, od onih mlađih, Lepinjice, Štefulja, Smolčića i Pandura, pa do onih koji nisu puno igrali u zadnje vrijeme, kao što su Pavičić, Galović, Velkovski...

Rijeka, 220220.
Stadion na Rujevici. 
Hrvatski Telekom, prva liga, 12. kolo, susret izmedju HNK Rijeke i NK Osijek-a.
Na fotografiji: Alexander Gorgon.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX

DOMAĆI TEREN

Hajduk je samo jednom osvojio Rujevicu, na kojoj se Rijeka dobro osjeća. Uz to, na posljednjim se utakmicama ponovo mogla osjetiti ona sinergija svih tribina koja je dugo nedostajala i to može Rijeci biti značajan vjetar u leđa.

Hrvatski je nogomet napredovao

Iako se u kontekstu drugog mjesta govori o Hajduku i Rijeci, Lokomotiva i Osijek imaju jednake ambicije, a nešto će se pitati i Goricu, koja također može pomrsiti račune mnogima.

- Generalno gledajući, za hrvatski je nogomet to pozitivan signal. Više se ne događa da se na pola prvenstva zna tko će biti prvi, drugi i treći, više je momčadi koje mogu loviti visoke pozicije. Mislim da je hrvatski nogomet dosta napredovao otkada sam došao, sada su tu Gorica i Lokomotiva koje se dobro razvijaju. Nama je možda zbog toga teže izboriti drugo mjesto, ali za hrvatski je nogomet to pozitivna stvar - kaže Gorgon.

Screenshot

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 01:22