PAUN PAUNOVIC/CROPIX
KLJUČNO PITANJE

Kek, Bilić, Jurić, Leko... Hoćemo li nekog ‘kapitalca‘ i zaista vidjeti na Poljudu? Nije nemoguće...

Nije isključena niti opcija da Boro Primorac ostane prvi čovjek struke i za sljedeću sezonu.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. prosinac 2020. 09:52

Ključno pitanje za budućnost Hajduka i dalje stoji bez konačnog odgovora. Tko će biti trener Bijelih za dugoročno razdoblje? Tko je “kapitalac” kojeg želi Jakobušić i može li ga dovesti na Poljud?

- Tražim trenera za Hajduk. I ne moram se s njim slagati, ali moram vjerovati u njega da može napraviti nešto. Nešto? Borba za prvo mjesto, to je nešto. I ne treba mi rješenje za tri ili šest mjeseci. Treba mi dugogodišnje rješenje koje će klub moći istrpiti - kazao je Jakobušić krajem studenoga, nakon mjesec dana na čelu Hajduka.

Jasno je što Jakobušić traži i želi, ali kakve su mu mogućnosti u izboru? Otkaz Slavenu Biliću u WBA očekivano je potaknuo niz priča i kombinacija vezanih uz Hajduk, ali samo priča i kombinacija bez realne podloge. Matjaž Kek, Slaven Bilić, Ivan Jurić, Ivan Leko... sve su to Jakobušićeve želje iz prvog reda, no svi nabrojeni, osim Bilića, imaju angažman i njihov dolazak u Hajduk nije ostvariv u ovom trenutku. Ali, Jakobušić nema vremena. Ako želi imenovati novog trenera kojeg je zacrtao kao glavni i početni cilj u rekonstrukciji momčadi, onda taj trener mora povesti momčad u zimske pripreme.

image
GLYN KIRK

Osijekov način

Start priprema za proljetni dio planiran je za 4. siječnja, sezona kreće već 23. siječnja i shodno tome jasno je da vrijeme curi brže nego inače. Dapače, Jakobušić već mora imati novog trenera, bez obzira na imenovanje. Ali, sve je to hipotetička priča kada trenera još nema na vidiku jer da je, primjerice, Jakobušić htio uzeti nekog od trenera iz HNL-rostera, već bi netko poput Jakirovića ili Tomića bio u Hajduku. Međutim, opredijelio se za Boru Primorca kao privremeno rješenje i to nije slučajno. S Primorcem je Jakobušić dobio kompletnu sliku stanja momčadi. Nakon Burića, Tudora, Vukasa i Primorca u manje od godinu dana, jasno je i Jakobušiću da nije problem u treneru, već je momčad ta koju treba dubinski rekonstruirati. Taj posao namijenio je strategu za budućnost, međutim, tog stratega još nije pronašao. Pritom je evidentno predsjednik Hajduka limitiran angažmanima željenih, ali i financijskim okvirom u kojem se nalazi. Za Bjelicu je Osijek platio milijunski iznos u eurima po sezoni, no efekti su vidljivi. Preobrazio je momčad, promijenio način razmišljanja i Osijek se u dva mjeseca pretvorio u momčad koja juriša i na naslov prvaka.

Tko je na raspolaganju?

Hajdukov put je identičan, ali pitanje je koliko Jakobušić ima sredstava i uopće trenera takvog profila na raspolaganju.

Zato živi i opcija ostanka Primorca do kraja sezone. Ne treba tu kombinaciju isključiti, a slika će biti još jasnije nakon nedjelje, jer u kontekstu dolaska novog trenera i utakmica s Goricom postala je izuzetno važna. Pobjedom Hajduk smanjuje razliku na šest bodova u odnosu na Velikogoričane, ali svi ostali rezultati dovode Bijele u nezavidnu poziciju glede osvajanja jednog od četiri mjesta što vode u Europu kroz prvenstvo. Jasno, pod uvjetom da i pobjednik Kupa bude među četiri prvoplasirana, jer u protivnom Europu kroz HNL ne nosi plasman ispod treće pozicije. Zato bi i nedjeljna utakmica mogla usmjeriti potragu za trenerom. S remijem ili porazom razvidno je da su šanse Hajduka u realizaciji europskog plasmana kroz prvenstvo svedene na puku teoriju, a pritom momčad postaje sve veći teret. Skupa, nekarakterna i neučinkovita, jednostavno kvalitetom nedorasla za ambicije sukladne tradiciji Hajduka i novog predsjednika.

Primorac bi u toj opciji mogao ostati na klupi do kraja sezone u ulozi trenera, a Jakobušić bi dobio dodatno vrijeme u potrazi za “kapitalcem”. Primorac bi usporedo s tim procesom definirao postojeći kadar za budućnost jer on je čovjek od najvećeg povjerenja Jakobušića. Zato je uključen u sve procese stvaranja nove momčadi koja traži rad u dva smjera. Prvi je rješavanje ugovora i statusa igrača koji će uskoro postati prekobrojni u stvaranju Hajduka za proljeće, a drugi je mogućnost angažiranja pojačanja.

Malo vremena

U oba procesa Jakobušić će se zasad osloniti isključivo na Primorca jer još uvijek nije pronašao trenera koji bi odradio zahtjevni posao procjene igračkog kadra.

Zbog toga stoji konstatacija kako je u ovom trenutku Primorac blizu ostanka do kraja sezone. Jasno, ukoliko nas Jakobušić ne iznenadi nekim hitnim rješenjem u kratkoj zimskoj stanci, a pritom treba znati da za dovođenje novog trenera ima tek nešto više od dva tjedna. Jakobušić ima malo vremena, a trebat će mu puno novca. Možda i više nego li je mislio u prvom trenutku jer od kraja listopada potrošen je kredit optimističkih očekivanja. Momčad je bitno potonula, a time je trenerski posao u stvaranju novog Hajduka, onog moćnog kojeg Jakobušić želi vidjeti u borbi za trofeje, postao još skuplji i zahtjevniji. Nije slučajno Jakobušić prije tri dana rekao “trebat će nam svima više vremena nego li sam mislio u prvom trenu”. Zato je tu Boro Primorac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 08:25