Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
POSLJEDNJA ZAMKA

KEKOVA CRNA MAČKA UOČI UTAKMICE KOJU ĆE PRATITI CIJELA HRVATSKA 'Ja Dinamov čovjek? Igramo za sebe i svoje navijače. Idemo se potući'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 17. svibanj 2017. 15:27

Osječanin Željko Kopić (39), nekadašnji kapetan juniorske momčadi Dinama, kao strateg Slaven Belupa posljednja je zamka nogometašima Rijeke na putu do povijesnog naslova prvaka Hrvatske.

Ne bismo trenera Koprivničana toliko stavljali u prvi plan da prošle utakmice s Riječanima ne pokazuju kako je njegova momčad u devet nadmetanja s onom Matjaža Keka čak šest puta ostajala neporažena. Pobijedila je, doduše, samo jednom i to lani u uzvratu polufinala Kupa, no već bi i novi današnji remi u Koprivnici (20.00) mogao zakomplicirati prvenstvo, ostavio otvorenu mogućnost da odluka o prvaku padne u posljednjem kolu, što bi za gledanost HNL-a bio najbolji rasplet.

- Nakon godina bez neke veće rezultatske neizvjesnosti, liga nam je napokon neizvjesna. Ove sezone kad je iskočio Osijek imali smo četiri kluba koja su se odvojila na vrhu, dva se bore za prvo, dva za treće mjesto. Imali smo Lokomotivu, koja je pokazala da može pobijediti najjače, imamo nas, koji smo svladali Dinamo i Hajduk, lani četiri puta remizirali s Rijekom. Lani je neugodan bio Inter, ove sezone Istra, dvije se momčadi bore za ostanak. Nama je cilj peto mjesto, gledamo samo svoj interes, zanimaju nas naši navijači i naš napredak, želimo da Koprivnica postane mjesto gdje nikome neće biti lako igrati - najavljuje Kopić.

Direktor Slaven Belupa Zvonimir Šimunović vezao ga je ugovorom do ljeta 2019. Iako mlad, Kopić se već profilirao kao trener stvaratelj, momčadi su mu prepoznatljive, igrači pod njim napreduju, a koprivnički klub je stabiliziran. Lani je bio nadomak osvajanja Hrvatskog kupa, ove sezone može do 5. mjesta, ali odlučuje o naslovu, jer Dinamu su Koprivničani uzeli pet bodova, Rijeci dva, ali danas mogu još dva ili tri.

- Dolazi nam vodeća momčad, dovoljan motiv za svakog igrača da pruži maksimum! - naglašava Kopić dan prije meča kojeg s nestrpljenjem čeka cijela zemlja, ali i bliže susjedstvo, s obzirom da je, ruku na srce, raspoloženje takvo da Rijeka nije “sama protiv svih”, nego baš naprotiv, svi koji mogu pušu u njena jedra kako bi se prekinula 11-godišnja Dinamova dominacija.

No, naglašava to po tko zna koji put i Kopić, Slaven Belupo igra za sebe, svoje navijače, svoj ponos.

- Općenito nam je problem da smo puno bolji doma, ove sezone u Koprivnici smo svladali i Dinamo i Hajduk, Rijeka nam se jesenas provukla jer Heberu nije priznat regularan pogodak...

Kopić naglašava da je motiv njegove momčadi sportski, iako ga se iz Rijeke etiketira “Dinamovim čovjekom”, jer bio je i kandidat za trenera Lokomotive i Dinama...

- Razumijem da svatko može pisati i aludirati, ali iza toga mora stajati nešto egzaktno. Nas ne zanima tko je s druge strane, demantirali smo već ove sezone na terenu sve te priče.

Kolega Kek najavljuje da neće ponoviti pogrešku iz Kranjčevićeve, gdje su Riječani mislili da kontroliraju utakmicu, pa su pred sam kraj ostali bez boda koji su smatrali dovoljnim.

- Psihološki, kad si bez poraza godinu dana, hoćeš-nećeš upadaš u komfornu zonu, neke utakmice rješavaš tako da netko iskoči, pitanje je vremena kad će ti se dogoditi kolektivno loš dan. Rijeci se dogodilo protiv Lokomotive, koja je betonirana odostraga, s tri stopera i dva visoka i jaka zadnja vezna, poklopilo se tada puno toga. Sad Rijeka više nema tu priču o nepobjedivosti, resetirana je psihološki, izvrsno je reagirala protiv Hajduka i očekujemo je najbolju moguću, jer je jasno da zbog njene želje da odluči prvenstvo prije Maksimira želi kod nas sva tri boda. No, mi se opet idemo potući u prenesenom značenju, imati pristup na najjače, kao nedavno protiv Dinama, i pokušati pobijediti lidera prvenstva - poručuje Kopić.

Zbog ozljeda neće moći računati na napadača Tadića i stopera Međimorca, ali za razliku od Osijeka vraćaju mu se zadnji vezni Katić, koji je bio odličan protiv Dinama, napadač Ivanovski, lijevi bek Melnjak i vratar Marković. Na Katića i Markovića računa i izbornik Ante Čačić za Meksiko u Los Angelesu, možda su mu se presudno nametnuli baš prije tri tjedna protiv ‘modrih’...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 09:54