Drago Sopta / Cropix
HAJDUK JE NA POTEZU

Kerum želi domaćeg trenera na klupi; Šušak: Mislim da smo više manje sve dogovorili!

Rumunjski stručnjak Laszlo Bölöni živio je kao opcija za novog trenera Hajduka jedno poslijepodne
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 29. listopad 2010. 21:37

Što će nam strani trener kad imamo toliko naših nezaposlenih ljudi? - rekao je splitski gradonačelnik Željko Kerum na temu izbora novog trenera Hajduka.

Kerum je dovoljno iskusan političar da ne daje ishitrene izjave, a iz njegovih se riječi daju iščitati namjere Hajdukova čelništva. Kao prvi čovjek Grada Splita, predstavnik većinskog vlasnika, Kerum je izravno zainteresiran za događanja u Hajduku. On ništa ne govori slučajno. Jer, upoznat je sa svime što se događa u Hajduku, pa i s novostima oko izbora Poklepovićeva nasljednika. I naravno da ima utjecaj na te odluke, iako ističe da je to pitanje o kojemu odlučuje Uprava Hajduka jer novog trenera treba predložiti Svagušina uprava, a potvrditi Nadzorni odbor kluba. No, Kerum je praktično zatvorio ideju o stranom treneru u Hajduku.

- Teško je opet naći trenera koji neće ništa koštati kao što je bio onaj Talijan (Edoardo Reja, op. a.). Ako ima netko takav, slobodno ga predložite. Ja ne znam nikoga. Čitam da je moj kandidat Mršić, a čovjeka niti ne poznajem - tvrdi Kerum.

U svom stilu priču prebacuje u ležernije vode: - Moj je kandidat trener NK Ogorje.

Naravno da je to bila šala jer u Kerumovu rodnom selu nema nogometnog kluba. No, nije šala da je Kerum taj koji je dao zeleno svjetlo za izbor novog trenera, a to će, po svemu sudeći, biti Ivo Šušak.

- Hajduk nosi veliki izazov za svakog trenera pa tako i za mene, ali ja se izazova ne bojim - govorio nam je Ivo Šušak u petak popodne prije nego što će imati završne razgovore s predsjednikom kluba Joškom Svagušom oko preuzimanja Hajduka.

Taj sastanak trebao je predstavljati završni čin, konačnu potvrdu izbora Šuška na poziciju novog trenera Hajduka.

Šušak je već u nekoliko navrata bio blizu Hajduka, s Poljuda su ga i prije znali kontaktirati i raspitivali se za zdravlje.

- U nekoliko navrata bio sam blizu dolaska u Hajduk. Bilo je neizravnih kontakata, ali ovog puta sam razgovarao s predsjednikom Joškom Svagušom. Ne mogu biti hladan na ponudu Hajduka. No u tom prvom razgovoru dogovorili smo da ćemo se naći u petak navečer ili subotu ujutro. Tad će se sve znati - oprezno će Šušak.

Nakon što je otpala ideja sa strancem, Rumunjom Laszlom Bölönijem, Ivo Šušak je prva opcija. Taj 62-godišnji nogometni stručnjak, Hercegovac rođen u Širokom Brijegu s adresom u Zagrebu, ima bogati profesionalni “curriculum”, a uz to je slobodan da može odmah preuzeti momčad.

Šušak nikad nije vodio Hajduk ili Dinamo, ali zna kako se osvajaju trofeji - bio je prvak Slovenije s Mariborom te prvak Gruzije i pobjednik kupa s Dinamom iz Tbilisija i ima autoritet da bi bio gazda u svlačionici Hajduka.

- Imao sam sreću raditi u velikom klubu kao što Dinamo iz Tbilisija. U klubu koji je osvajač Kupa pobjednika kupova iz 1981. S klubom sam osvajao trofeje i znam se nositi s najvećim zahtjevima.

Veći izazov Šušak nije mogao ni zamisliti od meča sa Zenitom kojeg Hajduk igra u četvrtak na Poljudu, a na kojem bi mogao debitirati. U Hajduku bi trebao zarađivati oko 150.000 eura godišnje.

Ivo Šušak je u petak popodne doletio u zračnu luku u Kaštela, odakle je produžio za Trogir na sastanak s čelnicima Hajduka. Hajdukovo izaslanstvo činili su predsjednik Svaguša, direktor Grbić, sportski direktor Kalinić i predsjednik NO Sapunar.

- Imali smo kvalitetan razgovor, mislim da smo više manje sve dogovorili - referirao je Šušak.

Šušak je na korak do Hajduka, rekli bismo 99 posto da će biti novi trener “bijelih”.

- Ako sve prođe OK, u subotu bi trebao biti na utakmici s Dragovoljcem, i to na tribini, a za meč sa Zenitom na klupi - najavljuje Šušak.

Šušak je očito spretan pregovarač, iznio je svoje uvjete, a sad je Hajduk na potezu. U slučaju onih 1 posto šansi da se ovaj posao ne zaključi, Hajduk bi se okrenuo Stanku Mršiću...

Andabak: Ivo Šušak je izniman stručnjak i osoba

Iako o Ivi Šušku govori biranim riječima, Jako Andabak odbacuje tezu da je Šušak bio njegov kandidat.

- Poznajem gospodina Šuška iz vremena dok sam bio u Upravi NK Zagreb. S njim imam korektan odnos i držim da je pravi stručnjak i čovjek, ali nisam bio taj koji ga je predložio predsjedniku Svaguši. Ne znam kako je to došlo do medija - izjavio je Andabak kojega ta teza ipak nije iznenadila.

- U ovom trenutku nisam operativno uključen u posao oko dovođenja novog trenera, a moj će zadatak biti da se na sastanku Nadzornog odbora očitujem o prijedlogu Uprave. Pitanje prijateljstva ili poznanstva nije ono što će odlučivati kod izbora trenera. Postoje drugi kriteriji, stručni, nogometni - rekao je dopredsjednik NO Hajduka.

Ivo Šušak

rođen: 1948.

klubovi koje je vodio:

1989. - 1992. Zagreb

1993. Izola

1993. - 1995. Osijek

1996. Hrvatski dragovoljac

1997. - 2000. Croatia (juniori)

2000. - 2001. Maribor

2002. - 2004. Dinamo Tbilisi

2003. reprezentacija Gruzije

2006. Osijek

2008. - 2009. Mika (Armenija)

2010. Zagreb

trofeji:

slovenski prvak s Mariborom

gruzijski prvak i osvajač kupa

najveći uspjeh:

postigao najveću pobjedu u gruzijskoj povijesti kada je u kvalifikacijama za Euro 2004. svladao Rusiju 1-0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 03:26