Damir Krajač/CROPIX
DERBI STRANACA

Ključne karike na Poljudu: U sudaru Hajduka i Dinama nastupiti će devet stranaca

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. rujan 2013. 11:12

Vršajević, Kouassi, Bukva i Iluridze s jedne, te Sandomierski, Pinto, Soudani, Fernandes i Beqiraj s druge strane. Iako i Igor Tudor, i Branko Ivanković još uvijek službeno kriju momčadi koje će istrčati u subotnjem derbiju, u ovom je trenutku vrlo izvjesno da ćemo u Splitu gledati najmanje devetoricu stranaca. I to ne bilo kakvi stranci, od svih njih očekuje se da u derbiju igraju važnu ulogu, da netko od njih bude i igrač odluke.

Hajduk je tek doveo Iluridzea i Bukvu, Kouassi je već netko vrijeme Tudorova napadačka nada, s druge strane Soudani, Fernandes i Beqiraj trojac su čiji je zadatak zabiti i oni to ove sezone rade jako dobro. Prema tome, ne treba čuditi da baš netko od svih spomenutih obilježi ovaj “praznik hrvatskog nogometa”. Od svih njih tek Vršajević, Kouassi i Beqiraj imaju iskustvo igranja u derbiju (ne računajući Superkup), ostalima će ovo biti prvi kontakt s najvećim dvobojem HNL-a.

Zanimljivo, od 1992. naovamo, otkad se igraju derbiji u HNL-u, još nismo gledali utakmicu bez ijednog stranca. Doduše, bilo je jednom blizu, jedini stranac bio je “domaći Bosanac” Sejad Halilović, ali u tom trenutku službeno - stranac. Dvije godine kasnije, u derbiju na Poljudu od igrača iz drugih zemalja igrao je tek BiH reprezentativac Mirsad Hibić.

Bio je to ujedno i zadnji derbi u kojemu Dinamo u momčadi nije imao niti jednog stranog igrača! Zamalo su Modri taj uspjeh ponovili u Maksimiru u sezoni 2006./2007. U toj su momčadi u prvih 11 bili sve domaći igrači, s klupe su ušli i Ante Tomić i Nikola Pokrivač, a statistiku je “pokvario” Carlos koji je ušao četiri minute prije kraja susreta. Spomenimo da je Modre u tom susretu vodio Branko Ivanković. Splićani su, pak, čak 11 puta odigrali derbi bez ijednog stranca, posljednji put u porazu u Maksimiru na proljeće 2011. kad su za Dinamo igrali čak sedmorica Cufre, Tonel, Ibanez, Morales, Sammir, Beqiraj i Sylvestr. Na klupi je također bio stranac, Vahid Halilhodžić.

Dinamo je slavio 2:0 i praktički osigurao naslov prvaka. Tih sedam stranaca u Dinamovoj momčadi ujedno je i pojedinačni rekord, dok Splićani nikad nisu imali više od pet. Inače, ukupni rekord datira iz sezone 2009./10., s Poljuda kad su u derbiju sudjelovala čak jedanestorica inozemnih igrača. Pandža, Skoko, Ibričić, Cernat i Paraiba igrali su za Bijele, a Etto, Cufre, Sammir, Papadopoulos, Slepička i Morales za Dinamo. Dodajmo i Talijana Edoarda Reju na klupi, doći ćemo i do tuceta stranaca. Osim što je to ujedno bila i zadnja pobjeda Hajduka u derbijima u HNL-u, zanimljivo je da su, unatoč svim tim strancima, utakmicu odlučili Hrvati. Strinić i Lovren (autogol) donijeli su slavlje Hajduku, a Sivonjić je bio strijelac za Modre. Deset stranaca sudjelovalo je u proljetnom uzvratu na Maksimiru, a toliko ih je bilo i u derbiju koji je igran na Poljudu prije dvije godine. Lima, Miličević, Luštica, Vuković i Inoha s jedne, Cufre, Tonel, Beqiraj, Ibanez i Sammir s druge strane, rezultat je bio 1:1.

U subotu bi ih, dakle, trebalo biti barem devet, s time da nije isključeno niti da ih bude i 10, dobije li koju minutu i Ruben Lima. Teško je, pak, očekivati da će se u momčadi naći Bakary Sare, dok je Lee Addy ozlijeđen. S njima trojicom “pao” bi rekord iz 2009., međutim, čini se da će ovaj derbi biti tek jedan od onih s najviše stranaca, ne i onaj s najviše njih. Neki će u tu priču pribrojiti i Sammira, međutim, on službeno stranac više nije, s obzirom da ima hrvatsku putovnicu i da je hrvatski reprezentativac. Odigrao je nekoliko derbija kao stranac, ali sad više ne spada u tu priču.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:53