Nenad Bjelica

 DAMIR KRAJAC Cropix
OBRAĆANJE JAVNOSTI

Prva presica Nenada Bjelice: ‘Korporacija? Nekad se i sa ženom posvađate pa sutra poljubite‘

Novi/stari trener momčadi iz Maksimira je prvi put u novom mandatu stao pred novinare
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 27. rujan 2024. 15:41

Sedam dana je Dinamo bio bez trenera nakon što je uprava smijenila Sergeja Jakirovića poslije debakla u Münchenu da bi se jučer na Maksimir vratio Nenad Bjelica. Ovo je njegov drugi mandat nakon što je Dinamo napustio u travnju 2020. godine.

Bjelica se u hrvatski nogomet vratio iz Union Berlina, a odmah u četvrtak poslijepodne je odradio prvi trening sa svojim nogometašima. Vremena puno nema jer već u subotu Modri igraju protiv Lokomotive u utakmici u kojoj traže prekid niza od tri utakmice bez pobjede u SuperSport HNL.

Bjelica se jučer obratio navijačima Dinama preko službene internetske stranice kluba, a danas je održao i prvu konferenciju za medije. Na konferenciju su došli i sportski direktor Marko Marić i predsjednik Dinama Velimir Zajec.

Prvi se prisutnima obratio predsjednik Zajec:

- Ja bih se prvo zahvalio starom treneru Sergeju Jakiroviću. Novi trener je izbor svih nas i sigurni smo da je najbolje rješenje. Dinamo ima sjajnu atmosferu i to će vam svi potvrditi - rekao je predsjednik kluba.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Riječ je zatim uzeo sportski direktor Marić:

- Svi znamo kakve je Bjelica imao rezultate na klupi Dinama. Sigurni smo da ćemo s njim ponovno biti dominantni i da nećemo zaboraviti naš dugoročni cilj. Sigurni smo da ćemo s Bjelicom ostvariti sve zacrtane ciljeve - poručio je sportski direktor.

Nakon toga se Bjelica prvi put obratio javnosti kao novi trener Dinama:

- Znam kako je biti trener Dinama i znam što se traži. Siguran sam da mogu nastaviti tamo gdje sam stao u travnju 2020. Zahvalio bih se i svom bivšem klubu Union Berlinu, koji je gospodski riješio naš prekid suradnje. O tim ljudima mogu reći samo najbolje - započeo je trener Dinama.

Bjelica je došao u teškoj situaciji te mu važne utakmice brzo dolaze.

- Meni je ovo 11. put da dolazim u neki klub, devet puta od toga sam bio vatrogasac. Kad dolazite kao vatrogasac, dolazite jer stvari nisu kakve trebaju biti. Navikao sam na tu situaciju i uvjeren sam da ću izvući ekipu iz situacije u kojoj se trenutno nalazi. Zadnje četiri utakmice nisu bile na razini Dinama, ali ovo je još kvalitetniji kadar nego onaj što je bio kada sam bio prvi put i zadovoljan sam što mogu voditi ovu momčad - odgovorio je Bjelica.

Bjelica je u prvom mandatu imao sjajne uspjehe na klupi Dinama.

- Mene uopće ne zanima ono što je bilo prije. Ne želim niti jedne sekunde živjeti na staroj slavi. Znam koja je odgovornost na meni i spremam sam ju preuzeti - direktan je bio novi strateg Modrih.

Utakmica s Lokomotivom je već u subotu, brzo slijedi i Monaco.

- Meni nema razlike između utakmice HNL-a, Kupa i Lige prvaka. Moj najveći cilj je da u svakoj utakmici damo svoj maksimum - rekao je trener Dinama.

Kao trener Osijeka, Bjelica je dao spornu izjavu o "korporaciji".

- Čim sjedim na ovom mjestu, jasno je da smo ostavili neke stvari u prošlosti. Odgovorni su ljudi procijenili da to nije toliki problem i ja se slažem s tim. Nekad se kod kuće posvađate sa ženom pa nastavite živjeti. Nije tema razgovora ta izjava, možda ćemo o tome u nekom opuštenom razgovoru - odgovorio je Bjelica.

Dinamo je u utakmicama ove sezone dosta mijenjao formaciju.

- Sustav Dinama je u zadnje vrijeme bio različit u nekim utakmicama, bilo je raznih sustava. To su sve sustavi koje Dinamo može igrati, a ja sam pobornik igranja s četiri u obrani i ići ćemo u tom pravcu. Mislim da problem Dinama trenutno nije obrana, stoperi, zadnji vezni, vratar ili formacija. Kada mi postanemo organizirani tako da nam je napadač prva linija obrane, onda će to dobro izgledati - jasan je bio Nenad Bjelica.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Posljednji angažman prije dolaska u Dinamo, Bjelica je imao u Bundesligi.

- U Bundesligi se jako puno trči, Union Berlin nije imao utakmicu ispod 120 kilometara. To želim postići s Dinamom i to je trenutno problem. Protiv Bayerna su imali 12-13 kilometara manje. U nogometu nema ništa bez trčanja. Ne možete od Dinama tražiti da igra kao Union Berlin i obrnuto. Union i Dinamo su dvije potpuno različite ekipe. Union je momčad koja je bila napravljena za sustav 3-5-2, a Dinamo je koncipiran za 4-3-3. Vjerujem da ću s Dinamom isto ostvariti velike rezultate - optimistično je poručio.

Nema puno vremena za pripremu, već u subotu slijedi utakmica s Lokomotivom.

- HNL cijelo vrijeme pratim gdjegod da radim. Znam sve o Dinamu, znam sve o svim ekipama. Tako da budite uvjereni da znam kvalitete svih ekipa i neće biti nikakvih problema. Osim toga, u stožeru su nas dočekali kvalitetni ljudi, koji nam mogu dati informacije. U ligi imamo tri ekipe koje su ispred svih, to su Dinamo, Rijeka i Hajduk. Osijek se još traži, dok je ostatak lige ispod. Radujem se prvoj sljedećoj utakmici - rekao je Bjelica.

Bruno Petković je pri odlasku Bjelice iz Dinama, napisao lijepu poruku za rastanak.

- Ja sam htio da se mi ponovno sretnemo još dok sam bio trener Trabzonspora i Union Berlina. Imam jako dobar odnos s njim, bilo je u nekim trenutcima turbulentno, ali to je tako. Ja sam čovjek koji će ti dat sve pa očekujem da mi vratiš sve na terenu. Bruno Petković će sigurno igrati dobro, uvjeren sam u to - objasnio je svoj odnos s najboljim igračem Dinama.

Većina javnosti slaže se da je upravo pod Bjelicom, Petković igrao najbolji nogomet.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Za njegov rast je najzaslužniji on. Mi kao treneri smo tu da ga dignemo. Nekad ga treba nagraditi, nekad kazniti, ali uvijek iskren i pošten odnos. Ne samo prema njemu, nego prema svakom igraču. Ja sam tu samo da izaberem između 26 kvalitetnih igrača, a na njima je da se ukrcaju na brod. Tko to bude htio kod mene će igrati, neovisno o tome je li on senator ili je došao prije mjesec dana. Svatko tko je spreman dat sve za Dinamo će biti dobrodošao - poručio je svojim igračima Bjelica.

Bjelica je u videu predstavljanja, spomenuo da se nedavno čuo s bivšim trenerom Sergejom Jakirovićem.

- Čuo sam se s njim nakon Qarabaga, nitko nije mogao predvidjeti da će se sve to dogoditi. On je kvalitetan trener i nitko ne može izbrisati to što je on napravio. Kao bivši trener Dinama znam koliko je teško to ostvariti. On mi je jučer porukom čestitao, ali se nismo još čuli. Siguran sam da hoćemo u idućim danima - odgovorio je novi strateg Dinama.

Bjelica je zatim upitan je li po dolasku pričao sa sportskim direktorom o eventualnim pojačanjima.

- Nismo ni o čemu još pričali. Stvarno mislim da za to trenutno nema potrebe - kratak je bio novi trener Dinama.

Novi trener Dinama je poručio navijačima što mogu očekivati od njega i njegove momčadi.

- Mi smo fokusirani na HNL, znamo što nam to donosi, iduće godine možemo direktno igrati Ligu prvaka. Zato je maksimalan fokus na Lokomotivi i na današnji trening. Lokomotiva je iskusna ekipa s dva tri mlada pojedinca i puno prekaljenih HNL igrača. Imaju najdugovječnijeg trenera HNL-a, koji svake sezone potvrđuje svoju vrijednost. Trebat će nam puno agresivnosti, želje i discipline u igri - objasnio je Bjelica.

U posljednje vrijeme, Dinamo je djelovao dosta uspavano.

- Po tom pitanju nismo još ništa radili, nit ćemo raditi do utakmice jer nemamo vremena. Možete očekivati jedan Dinamo, koji će igrati brži i direktniji nogomet. Moji igrači će dobiti jasne upute što ja želim od njih - odgovorio je Bjelica.

Za kraj, Bjelica se osvrnuo na stanje u momčadi uoči utakmice s Lokomotivom.

- Mmaee i Théophile neće biti dostupni za utakmicu s Lokomotivom, ostali su spremni za sutra - zaključio je.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 16:53