Marko Bulat i Robert Ljubičić

 GORAN MEHKEK Cropix
PIŠE TOMISLAV JURANOVIĆ

‘Ademijev nasljednik‘ nije uspio, neki već zazivaju Ljubičića, ali budućnost Dinama lomit će se na trećem čovjeku

Od 14 prosutih bodova, bez Arijana Ademija na terenu, niz potok je skliznulo njih osam
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 02. travanj 2023. 09:42

Kaže statistika da je Dinamo ovoga proljeća prosuo 14 bodova. Gorica, Slaven Belupo, Osijek, Šibenik, Istra 1961, pa opet Gorica, valjda da zatvori krug. Pritom, evo, bez Arijana Ademija na terenu, niz potok je skliznulo njih osam. Nije igrao u porazima protiv Šibenika i Istre, a u subotu je mršavim remijem započela i era Dinama bez njegove prisutnosti. Talisman? Svakako. Ali i više od toga...

Tijekom proljetnog perioda, zaključno s remijem u Turpolju (1-1), Ante Čačić logično je želio isprobati Marka Bulata na toj poziciji. I definitivno, Ademijeve su kopačke velike i teške, a on se vraća(o) nakon ozljede, no brojke, recimo, govore da je u velikoj Gorici taj 21-godišnjak imao tri uspješna driblinga, šest od sedam točnih dugih lopti, jednu vratnicu... ali ujedno i tek pet od 12 osvojenih duela, 13 izgubljenih posjeda, uz činjenicu da je tri puta bio predriblan... malo, za sada doista premalo.

image
Sofascore
Statistika: Sofascore

Ovoga proljeća imao je šest utakmica s minutažom od 45+ minuta, što jest kontinuitet koji smo i samo zazivali, ali zasad Bulata Dinamo još nije dobio. No, nemojmo biti isključivi - možda hoće. Iako neki logično na toj poziciji zazivaju Ljubičića, koji sanja Dalićev poziv, ali on mu sigurno neće doći kao zakrpa na boku, već kao momak koji je u Rapidu naznačio da, možda, nekad, u budućnosti može pokriti poziciju u središnjici, tamo gdje su tanki "vatreni", ali, očito, i Dinamo nakon ere Ademi...

No, tamo ga netko mora staviti. I premda čitamo sada već gotovo svakodnevno kako trener Čačić čeka da ušeta u panteon najtrofejnijih Dinamovih trenera, dolazimo do problema: jer, trener Čačić ujedno se sudara sa sportskim direktorom Čačićem negdje u dnu plavog hodnika.

- Gdje ćeš ti?! - pita ga trener, vadeći statistiku ovoga proljeća koja je, dakle, katastrofalna i živi na račun nedovoljno (psihološki) dobre konkurencije.

- Ma pusti me - odgovara sportski direktor. - Moram riješiti pet, šest ugovora, a tu su još i transferi, neki upiti, medijske špekulacije, svašta nešto.

Nismo Čačićevo ogledalo, ali ovaj unutarnji dijalog nije daleko od istine. U borbi za Dinamove sinekure, Čačić se ovoga proljeća čvrsto drži pozicije koju mu je dao Krešimir Antolić i kada vidi da se netko približava njegovu uredu sportskog direktora, on riga vatru i ne da nikome blizu. Iako taj posao nije radio nikada prije i trebao bi primarno paziti na momčad. Igru. Rezultate. A njih, otkad je preuzeo tu ulogu - nema.

image

Ante Čačić

GORAN MEHKEK Cropix

E sad, pitanje je jednostavno: može li doista Čačić obnašati obje pozicije?

U kontekstu HNL-a, koji je, nota bene, u velikom padu, Čačić nije koncentriran i momčad mu igra iznimno loše. A uzorak sada već broji 11 utakmica. Na sam spomen Darija Šimića, odmah se nakostriješi, i "daje" mu u "dotu" skautsku službu i omladinsku školu neka ih oplemeni, a za koje, ujedno, govori da odlično funkcioniraju pod Vlakom i Butinom. Nešto je krivo. Očito.

I lako za Bulata i Ademija.

Stvari oko budućnosti Dinama lomit će se, očito, na Anti Čačiću. Zapravo, pitanje je sljedeće: može li Ante Čačić uslijed teške proljetne krize obnašati doista obje funkcije u skladu s Dinamovim očekivanjima?

Odgovori stižu, i bit će dalekosežni...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 02:05