RONALD GORSIC Cropix
BIVŠI VATRENI

‘Ako Milan želi pobijediti Hrvate mora doći u Novi Vinodolski. Tu će vidjeti esenciju moći našega nogometa‘

Bivši napadač Dinama nekad je s trenerom Milana igrao u Padovi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. rujan 2022. 19:11

Goran Vlaović u Dinamovom je dresu početkom devedesetih godina bio nasljednik Davora Šukera, a u Padovi je u sezoni 1995/96. igrao zajedno sa Stefanom Piolijem, sadašnjim trenerom Milana.

Prošle subote Vlaović, brončani Vatrenih iz 1998. godine, igrao je u Novom Vinodolskom za Humane zvijezde koje su na takav način skupljale pomoć za udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju Novi korak. S njim je bio i Miroslav Bičanić, također nekadašnji hrvatski reprezentativac koji vodi tu ekipu...

- Ako Milan želi pobijediti Hrvate mora doći u Novi Vinodolski. Tu će vidjeti esenciju moći našega nogometa - šalio se Bičanić, aludirajući na priznata imena koja su se okupila.

image
PASCAL GEORGE Afp

Sjeća li se Piolija iz Padove, pitali smo Vlaovića.

- Znam da smo bili zajedno tamo, ali nisam siguran jesmo li odigrali koju utakmicu skupa. Ne mogu ga se sjetiti s terena. Jedan od mojih talijanskih prijatelja mi je rekao da smo igrali u istoj ekipi - odgovorio je Vlaović.

Pioli je bio član Juventusa koji je 1985. godine osvojio naslov prvaka Europe, a u doba kad su mu se susreli putevi s Vlaovićem bio je pri kraju karijere. Stigao je u Padovu 1995. kad je Vlaović ušao u drugu sezonu u tom klubu, no odigrao je samo četiri utakmice u prvenstvu. Kao trener je počeo raditi već 1999. godine, trenirao je kasnije i Lazio, Inter, Fiorentinu, a scudetto s Milanom mu je vrhunac.

- Definitivno mu je to vrhunac, igrali su odlično, on vrlo dobro vodi sve te zvijezde koje je Milan prikupio. Prije samo nekoliko godina nisu bili pretendenti na naslov, a Pioli je došao do vrha. To pokazuje da je sigurno dobar trener. Igraju napadački nogomet, mnoge talijanske stručnjake percipiramo kao taktičare, pa i defenzivce, dok on ima stil za pohvalu - Vlaovićeva je recenzija.

Bod bi bio strašan

Milan je prvak Italije, međutim nije do kraja definiran za sam europski vrh.

- Za sam europski vrh teško je reći, no jaka su momčad.

Milan mnogi u Hrvatskoj i inače prate, sad je posebno u fokusu jer u srijedu na San Siru gostuje Dinamo. I to nakon pobjede nad Chelseajem...

- Dinamu nimalo neće biti jednostavno ni lako. Euforija je sada velika. Bila bi strašna stvar da se otkine barem bod. U nogometu ne treba ništa odbacivati unaprijed, sve je moguće, ali sigurno će biti jako teško. Pogotovo što su oni prvu utakmicu odigrali neodlučeno s RB Salzburgom i sada će uložiti dodatan napor da im se ne dogodi i drugi susret bez pobjede. Njima je u igri jedino da osvoje tri boda. Bilo bi tako i inače, da se razumijemo, odnos snaga na papiru je na strani Milana. Međutim, bio je i na strani Chelseaja pa je Dinamo srcem, taktikom i bacanjem na glavu trijumfirao. Svjedoci smo u posljednje vrijeme da ima dosta iznenađenja. Zato je opravdano da se nadamo...

Milan ima mladu momčad, mnogi njihovi ključni igrači tek trebaju doseći vrhunac karijere. Kao stoperi Kalulu i Tomori, veznjaci Tonali. Bennacer, De Ketelaere, napadač Leao... Sviđa li vam se netko posebno?

- Mladost može biti i otegotna okolnost za Dinamo, oni imaju puno više želje i namjere da se dokažu i dosegnu visine koje zamišljaju. Bit će manje kalkulacija. Najlakše je reći da je najbolji Leao, koji je protiv Intera napravio čudesne poteze i zabija golove te ga svatko vidi kao perjanicu ekipe, međutim Tonali mi je baš dobar. Ima već neko vrijeme što sam ga primijetio, igra sto posto svaku utakmicu, bez zadrške, bez razmišljanja o nečem drugom, kad je na utakmici, na utakmici je. Zna igrati. U Milanu je plejada zanimljivih igrača, međutim on mi je poseban. De Ketelaerea nisam još dovoljno skautira za ozbiljne komentare, no čim su ga doveli odličan je...

image
RONALD GORSIC Cropix

Rebić bi im bio bitan

Koliko je scudetto zasluga Zvonimira Bobana jer Zlatan Ibrahimović nije krio u svojoj najnovijoj knjizi da ga je Boban nagovorio na dolazak u Milan, a za Zlatana će mnogi reći kako je pokrenuo momčad i klub?

- Drago mi je što je Boban bio u tome, on je pridonio Milanovom povratku na staze slave. Ibrahimović je veliki pobjednik, igrač koji može doprinijeti ne samo na terenu, nego i u svlačionici, i na kraju biti primjer. Iako se mnogima činilo da je u godinama u kojima neće moći pomoći, veliki je bio njegov utjecaj. Zbog ozljede sada ne igra, neće ga biti niti protiv Dinama... On ima karizmu koju respektiraju suigrači i protivnici, staturu koja mu itekako koristi, kao i liderske sposobnosti.

Ante Rebić je ozlijeđen, u prvom kolu Serie A dao je dva gola, ali ponovno je na bolovanju.

- Kad bi bio zdrav, itekako bi im bio bitan. Bez obzira što je lijevo Leao, prodornost i snaga Rebića su oružje koje treba momčadi. Čak i kad bi suparnik otupio napadačku oštricu Milana tako da zaustavi Portugalca, Rebić bi im mogao donositi golove.

Tu su “devetke” kao Giroud i Origi, kojem je Pioli odlučio dati šansu, Milan je u svakom slučaju biti neugodan. Međutim, Dinamo ima svoje adute.

- Odličan i veliki posao Dinama je što se plasirao u skupinu. Radi se o sjajnom uspjehu. Ni ja, a vjerujem niti mnogi drugi nismo smatrali da će u skupini krenuti kako je krenulo, pobjeda nad Chelseajem je fantastična. I dalje mislim da će najbitnije biti utakmice protiv RB Salzburga jer temeljna želja Dinama je ostanak u Europi nakon jeseni, a to je treća pozicija. Za to je izravan protivnik RB Salzburg. Dakako, još ljepše bi bilo završiti među dva i otići dalje u Ligi prvaka. Nakon pobjede nad Chelseajem apetiti mogu porasti, no i dalje će ključne biti utakmice s Austrijancima. Za ostale dvoboje ću reći - “čopi” koji bod i bit će odlično!

image
RONALD GORSIC Cropix

Recept je isti

Lakše je ići u Milano nakon uspjeha protiv Bluesa, no sad svi nešto očekuju, a kad bi Dinamo bacio na koljena i drugog favorita, radio bi čuda.

- Nepošteno bi i nepotrebno bilo staviti pred Dinamo nekakva očekivanja. Svaki navijač bi trebao tražiti od ekipe samo borbu i angažman do maksimuma da se napravi što se može. Eh sad, tko gleda realno na nogomet svjestan je da je Milan puno jača momčad, a ima i svoj teren. Neka to bude pošteno odigrana utakmica i to će biti na zadovoljstvo svih navijača.

Kakva bi trebala biti taktička strategija?

- Nema ne znam koliko načina. Postoji onaj u kojem je izrazita namjera da pobijediš i drugi u kojem je namjera da ne izgubiš. A sve se može dogoditi kako god igraš. Dinamo je s Chelseajem zatvorio prilaze prema svojem golu i igrao defenzivnije ne zato što je htio, nego zato što ga je protivnik na to natjerao. Tako će ga i Milan vjerojatno prisiliti da se brani. Na San Siru će biti sličan način Dinamove igre, domaćin će ga sigurno napasti. Recept bi bio isti i da nije bilo pobjede u prvom kolu. Dobro se zatvoriti i čekati šansu iz protunapada - konstatirao je Vlaović.

Linker
06. svibanj 2024 12:47