Bruno Petković

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
‘MORA SE RESETIRATI‘

‘Ako ovako nastavi, Petković će završiti na stoperu! Na najboljem smo putu da ga upropastimo...‘

Provjereni HNL stručnjak ne dvoji u njegovo znanje, ali kaže: ‘Trener mu mora pomoći...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. prosinac 2021. 07:59

I kad su ga obasipale pohvale i kad je dobivao kritike, Bruno Petković bio je vruća Dinamova tema jer on je igrač koji nikad neće biti samo jedan od jedanaestorice na terenu. Koliko njegov potez govori o razlici u klasi u odnosu na "običan svijet", način igre i navike u njoj često su teret trenerima kako ga najbolje iskoristiti. Damir Krznar od Petkovića je stvarao desetku, to nije mirsko niti Željku Kopiću, međutim on je poput Harryja Kanea u Tottenhamu igrač čije je prirodno radno mjesto 9,5 te za njega jedini pravi izbor može biti devetka. Čak ako je dijelom interpretira drugačije od klasičnih centarfora.

- Bruno je devetka, ali različite su devetke. Nisu sve špice iste. Netko igra na snagu, drugi na brzinu, treći imaju tehniku i sposobnost realizacije. On zabija i asistira. Trener mora uglazbiti kvalitete igrača. Dinamo je to ispravno radio s njim kad ga je koristio kao špicu, uz njega su dobro igrali Ivanušec, Majer i Oršić. Ta je priča funkcionirala - kazao nam je Mile Petković, ugledni trener, sada u mirovini.

Tako je bilo ranije, a što je Bruno dao Modrima ove jeseni? U HNL-u je igrao u 15 utakmica, od toga je započeo devet. Postigao je pet golova, zabijao je svake 184 minute te dodao tri asistencije. Ima prosjek od 0,5 udaraca unutar okvira po utakmici. Osvojio je 48 posto duela, primjerice Kane je u Premier ligi na 40 posto, a Lukaku na 52 posto. Uračunati su i zračni i dvoboji na tlu. Kane ima 1,1 udarwca unutar okvira po nastupu, a Lukaku 0,5. Recimo Cristiano Ronaldo 1,5 kao i Kylian Mbappe u francuskom prvenstvu, Karim Benzema u La Ligi je na 1,6, a Mo Salah 1,9, a Robert Lewandowski je u Bundesligi na 2,2.

image

Bruno Petković

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U kvalifikacijama za Ligu prvaka Petković je postigao jedan gol u šest nastupa, a osvojio je 46 posto duela, u Europskoj ligi igrao je pet susreta, sve od prve minute, izostao je samo u Londonu s West Hamom. Zabio je tri pogotka, tresao mreže svakih 129 minuta, udaraca u okvir imao u prosjeku 0,6 po nastupu, a izborio je 59 posto duela.

Tijekom prve polovice sezone to je u dresu zagrebačkog kluba bilo 28 nastupa, devet pogodaka i tri asistencije. S bijele točke je bivao siguran dok ga nije sasjekao sudac u Puli… U reprezentaciju je dobio poziv tek za studeni, ušao je na Malti u 54. minuti i protiv Rusije 58. minuti. Ključne sporne točke koja određuje koliko je dobar su fizička pripremljenost i angažman na treningu. Jedna od isticanih izrekao Michaela Jordan, a zapravo jednostavna i svima jasna istina je:

- Ako obavljate posao, nagrađeni ste. U životu nema prečaca.

Dojam je da je Bruno, svjestan svoje igračke moći, ponekad mislio da će lakše doći do cilja nego što se pokazalo. Zato danas umjesto da pišemo o asu koji je u nekom o velikih europskih klubova i čiji golovi nose Vatrene, naša je tema što je dao Dinamu i Hrvatskoj nakon Eura i kako ga podignuti da bude čovjek odluke u ludoj završnici sezone. U jednom dijelu jeseni nudio je više nego u prethodnima, no sve je to i dalje na mahove.

Petković o Petkoviću, Mile o Bruni govori:

image

Mile Petković

ROBERT SOSTARIC/CROPIX Cropix

- Krznara izuzetno cijenim, mislim da je tražio rješenje da ga ne izgubi. Ali možda neki drugi ne bi tako, ne bih ni ja. Bruno je igrač za reprezentaciju kao špica. Uz korekcije. Često se čujemo s Jakovom Petkovićem, njegovim ocem, iako nismo u rodu. Dinamo ima problem kad govori o njemu kao o desetki. Zna igrati, ali ne znači da je desetka. Špica i financijski i sportski vrijedi više nego veznjak. Treneri su trebali sjesti s Brunom da se vidi gdje zapinje. Možda se jednostavno išlo linijom manjeg otpora. Trener treba pomoći igraču kao što je Bruno, koji ima znanje, konstituciju pa i brzinu. Mora mu reći - ti si napadač, od tebe tražim to i to. Energiju treba trošiti prema naprijed, a ne na vraćanje u svoj kazneni prostor, osim kod prekida. Ako ovako nastavi, na kraju će završiti kao stoper. Ja sam od jednog napadača, što je u Zagrebu bio Ivica Vrdoljak, napravio stopera, ali razlog je bio sasvim drugačiji, nije se mogao izboriti za poziciju u špici.

O onome što Brunu čeka, Mile je dodao:

- Na najboljem smo putu da upropastimo odličnog igrača. Mora se resetirati. Što je kod nas pojam polušpice? Onaj koji baš ne daje golove, a ne bi ni trčao. Nogomet se može igrati i s dva napadača, ne mora formacija biti s jednom, ako bi mu to više odgovaralo. Bitno je da bude što bliže protivničkom golu.

Fizički aspekt često je problematičan.

- Nisam na treningu da bih vidio kako radi, činjenica je da se dosta troši jer svaki duel uzima prilično energije. Zadovoljio je s onim što je igrao, međutim njegov je potencijal enormno veći. Zašto ne bi davao sto posto kad mu je majka priroda to ponudila.

image

Bruno Petković

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Dinamo ima niz reprezentativaca i iskusnih igrača, logično je da u prijelaznom roku i pojača ekipu, no je li ipak Petković taj o čijim će izvedbama bitno ovisiti hoće li osvojiti naslov prvaka? Moglo bi se upravo to pokazati. Dovoljno je vremena do nastavka prvenstva da stavi stvari na svoje mjesto.

- Ako Dinamo ostane u ovom sastavu, dakle da ne proda neke bitne igrače, mislim da će osvojiti titulu. Prije svega treba vidjeti tko će biti trener, potom se mora razriješiti što se traži od Petkovića. Zna se što špica treba raditi na terenu, valja mu dati jasne zadatke i tražiti da ih izvrši. Mora mu se rastumačiti koju su sve benefiti od toga da se profilira i potvrdi kao napadač. Za njega, ali i za reprezentaciju jer u tom slučaju imat će mjesto među Vatrenima.

21 utakmica

6 pogodaka

28 od 36 odigranih utakmica

1.997 minuta na travnjaku

9 postignutih pogodaka

3 ostvarene asistencije

3 dobivena žuta kartona

1 zarađeni crveni karton

222 minute igre bilo mu je ove jeseni potrebno za gol u Dinamu

12,0 milijuna eura vrijednost je Petkovića prema portalu TM

Linker
27. travanj 2024 02:28