+

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
RASPLET EUROPSKE AVANTURE

Ako se Dinamu u Grčkoj dogodi najgori mogući scenarij, svejedno ga čeka i jedna dobra vijest

Dođe li do dvoboja sa Spartom iz Praga, ekipa Igora Bišćana ima dodatni motiv
Piše: SNObjavljeno: 16. kolovoz 2023. 08:00

Playoff Lige prvaka za zagrebački Dinamo ne djeluje nimalo blizu, ali naravno, daleko je od neizvedivog. Na gostovanju će Modri morati nadoknaditi pogodak minusa s Maksimira (1:2), u suprotnom im slijedi borba za Europsku ligu.

U tom scenariju, protivnik za plasman u drugorazredno europsko natjecanje Dinamu će biti praška Sparta. Česi su ostali poraženi u dvomeču s danskim Kopenhagenom nakon remija (3:3) i lošijeg izvođenja jedanaesteraca, stoga su osuđeni ganjati Europu.

Bilo bi predivno da dinamovci izbjegnu takav scenarij, da Hrvatska ponovno ima predstavnika u krugu same elite, da se Modrima u grupnoj fazi nakloni to malo sreće koja se posljednjih godina nerijetko okretala na drugu stranu... To su već elementi malo dalje budućnosti, trenutno je sav fokus na suboti i paklenoj OPAP Areni, gdje će izabranici Igora Bišćana morati igrati u višoj brzini i, između ostalog, izdržati mentalnu igru, u kojoj će AEK imati glasnu podršku vojske navijača.

Ako ne uspiju, Dinamo će tražiti uspjeh protiv Sparte iz Praga, a pritom imaju i jedan dodatni motiv.

Naime, izbore li EL, Modri će preuzeti mjesto Sporting Lisabona u prvom potu grupne faze. Dakle, Dinamo će na papiru dobiti i lakše protivnike.

U prvom ešalonu trenutno se nalaze West Ham, Liverpool, Roma, Villarreal, Bayer Leverkusen, Atalanta i spomenuti Sporting, a osmi bi trebao biti Ajax izbori li plasman u natjecanje, što je poprilično izgledno s obzirom na to da ide na boljeg iz ogleda Astana - Ludogorets. Spomenimo da uoči uzvratne utakmice Astana ima prednost od 2:1.

Dakle, Dinamo bi u Europskoj ligi mogao imati lakši zadatak, izbjegao bi najteže protivnike i mogao se nadati novim velikim pothvatima. No, ako se baš dogodi da zaigra u Europskoj ligi, bilo bi najljepše da joj Dinamo pristupi kao trećeplasirana momčad grupne faze Lige prvaka.

Linker
03. svibanj 2024 15:33