RONALD GORSIC Cropix
ODBROJAVANJE JE POČELO

Ako Zajec postane predsjednik, jasno je što će biti s Vlatkom Peras. Strahuju još dva člana Uprave

Teško je povjerovati da će sami dati ostavku jer ostali bi bez otpremnine
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. ožujak 2024. 22:37

U nedjelju, točno u podne slijedi konačni obračun kod “maksimirskog korala”. Na programu su “Izbori 2”, odnosno konačna odluka tko će biti na vlasti u Dinamu. Skupštinari zagrebačkog kluba, njih 60, birat će između dva predsjednička kandidata, Mirka Barišića i Velimira Zajeca.

Predizborna kampanja ušla je u završnu fazu, bilo je lobiranja na sve strane, moglo se proteklih dana pročitati mnogo toga, razni izvori gurali su u eter razne priče i spoznaje, ali nije to ništa neobično, izborne kampanje su uvijek takve, svatko traži bolje pozicije prije konačnog raspleta. Sve je jasno, novoizabrani predsjednik kluba će nakon nedjeljnog glasovanja na Izbornoj skupštini dobiti mandat za posložiti novi Izvršni i Nadzorni odbor.

Ako pobjednik bude dosadašnji prvi čovjek Mirko Barišić, sasvim je logično i jasno da sve ostaje po starom, nikakvih bitnih promjena u Maksimiru neće biti. Isto tako je jasno da pobjeda Velimira Zajeca donosi velike promjene u Dinamu. Modri klub dobit će sasvim novu upravljačku sliku. Istina, Uprava kluba koju čine Vlatka Peras, Darko Podnar i Danijel Tomačić ima ugovor do ožujka 2027. godine, a svi znamo da je Uprava glavna operativna struktura kluba. Pa bi se moglo postaviti pitanje što će se zbiti ako Zajec postane predsjednik.

Bit će dovoljna šestorica

Međutim, to pitanje ne bi trebalo biti previše dvojbeno. Ako klupska legenda preuzme predsjedničko mjesto, onda Vlatka Peras neće ostati predsjednica Uprave, a isto tako će ispasti Podnar i Tomačić. Sasvim je prirodno očekivati da će novi Izvršni odbor koji će u slučaju izbornog trijumfa izabrati Zajec izglasati nepovjerenje Upravi, pa vjerojatno krenuti u sporazumni raskid ugovora s operativnim dijelom klupske vrhuške. Jer IO jest nadređen Upravi. Nemoguće je zamisliti da bi u Maksimiru moglo egzistirati dvovlašće. Postoji i mogućnost da Uprava u tom slučaju sama podnese ostavku. To je ipak teže za povjerovati, jer bi tako ostala bez otpremnine. Naravno, u nekim projekcijama može doći do tužbi, tko zna koliko bi sve to trajalo na sudu...

Prognozirati kako će se rasplesti glasanje o novom predsjedniku nema velikog smisla. Jer tko zna kako će u datom trenutku svaki skupštinar razmišljati i kako će ruke krenuti u zrak. U predigri izbornog nedjeljnog događaja, mogli smo vidjeti kako razmišlja Dinamov nogometni puk na utakmici s PAOK-om u četvrtak. Skandiralo se Velimiru Zajecu. Ne samo sa sjeverne tribine, nego se glas za Zeku čuo i sa zapadne i južne tribine. Većina onih koji su bili na tribinama u važnoj Dinamovoj europskoj utakmici su se izjasnili, oni žele da dođe do promjena u klubu, da Zajec postane novi prvi čovjek Dinama.

Zajec je poput neke filmske zvijezde bio popularan i ispred stadiona, mnogi su prilazili i davali mu podršku, željeli se s njime fotografirati, izmijeniti po koju rečenicu. Raspoloženje javnosti je jasno, tu uopće ne treba dvojiti, Zajec je njihov favorit, sadašnja vlast u plavom klubu na čelu s Mirkom Barišićem dobila je palac dolje. To jest činjenica u koju smo se mogli uvjeriti u četvrtak. Dinamova navijačka skupina BBB najavila je dolazak ispred stadiona u nedjelju prije početka Izborne skupštine. Svakako da će to biti veliki pritisak na onih 35 skupštinara koji su na listi koju je izabrao Izvršni odbor i za koje se pretpostavlja da će svoje povjerenje pokloniti Barišiću, jer su uostalom s tom namjerom i stavljeni na listu. Hoće li netko od njih pasti pod teretom tog pritiska, vidjet ćemo u nedjelju.

Oči uprte samo u jednu listu

Bit će dovoljno da njih šest poklekne pred njim, jer onda će Velimir Zajec dobiti 31 glas i tako biti pobjednik. Jer sasvim je logično očekivati da će “lista 25” koja se iskristalizirala kroz izbornu listu “Dinamovo proljeće” svoj glas dati Zajecu. Sve oči uprte su u “listu 35”, onu na kojoj bi se mogli pojaviti oni koji će se ipak odlučiti da se posluša glas naroda i povjerenje pokloni Zajecu.

Naravno, može se postaviti i pitanje kako će BBB, koji će se pojaviti ispred stadiona, reagirati ako Zeko ne bude izabran za prvog čovjeka kluba. Jer sasvim je jasno da navijači očekuju da Zajec kao za ono Valentinovo 2000. godine kad je kazao “imamo Dinamo”, izađe ispred njih kao novi predsjednik.

Ne zaboravimo, Modri s početkom u 17.30 sati u nedjelju igraju prvenstveni sraz sa Slavenom Belupom. Hoće li na tribinama nastati slavlje zbog pobjede Zajeca ili će možda atmosfera biti posve drukčija? Uglavnom, očekuje nas iznimno uzbudljiva nedjelja, možemo slobodno kazati - povijesni dan za Dinamo. Kreće li se u novu eru ili sve ostaje po starom? Odbrojavanje do početka Skupštine je počelo...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 17:03