DAMIR KRAJAC Cropix
VELIKI INTERVJU ZA SN

Ante Čačić otkrio sve o svojoj ulozi: ‘Nitko iz Dinama ne odlazi iza mojih leđa! Ali nemam to na papiru...‘

Trener i novi sportski direktor Dinama otvoreno je za SN progovorio o burnim danima u klubu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. siječanj 2023. 08:43

Dinamo je u utorak poslijepodne stigao u Rovinj, na drugi dio priprema za nastavak sezone. U hotel Lone stigao je bez tri bitna igrača, Arijana Ademija, Josipa Mišića i Mislava Oršića. Po dolasku u Dinamovu istarsku oazu porazgovarali smo s trenerom i vd. sportskim direktorom Ante Čačićem.

- Ademi i Mišić imaju temperaturu, otišli su na snimanje pluća, čekamo rezultate. Očekujem ih za dan-dva ovdje u Rovinju. Oršić? Vidim da dosta toga znate, vidio sam prvu stranicu Sportskih novosti. Oršić ima privatnih obveza - kazao nam je Čačić u uvodu

Kad smo mu kazali da ćemo s njim razgovarati kao s trenerom, ali i sportskim direktorom, ‘podigao‘ je brk.

- Nemam nigdje na papiru da sam sportski direktor. Ja radim posao koji sam radio i od sada. Mene se konzultira oko igrača, traži se moje mišljenje. A vi to zovite kako želite.

Ali dobro, vi odlučujete, nitko u klubu vam neće dovesti igrača iza leđa, niti će itko otići ako vi imate drukčiji stav, zar ne?

- Ne, niti ikoga dovodimo, niti nitko ne odlazi iza mojih leđa. Sve se radi u dosluhu samnom.

Pitali smo ga kakav je Dinamov transferni plan u ovom zimskom mercatu? Treba li mu netko za ovu momčad, hoće li se neka pozicija posebno tražiti, što će se dogoditi ako ode Mislav Oršić? Kakva je njegova vizija za budućnost?

- U ljetnom prijelaznom roku, kad nam je bila nasušna potreba dovesti lijevog beka, rekli smo da ćemo ga tražiti unutar svojih resursa. Na kraju smo ga našli u Robertu Ljubičiću koji se odlučio igrati za Hrvatsku. Ako pronađemo igrača ili igrače koji su za Dinamo odgovarajuće kvalitete, te od kojih će u perspektivi imati koristi, onda ćemo nekoga dovesti. Treba prvo vidjeti kakav će biti izlaz iz svlačionice, da možemo reagirati. Ali imamo dovoljan broj kvalitetnih nogometaša koji su s pravom tu kod nas. Moramo ih provjeriti i biti sigurni da li su oni za Dinamo u budućnosti. Iz tog razloga smo pustili na posudbu i Marina, Jurića... Kako bi imali adekvatan broj utakmica. Pa da u lipnju dođemo do jedne uredne situacije u kojoj ćemo imati fond igrača koji mogu i trebaju odgovoriti zadaćama, koji imaju kvalitetu koja je potrebna za Dinamo.

Oršić je na pragu odlaska, Livaković je po nama bio najbolji vratar Svjetskog prvenstva, Josip Šutalo je nogometni ‘boom‘ kojeg bi mnogi željeli vidjeti i svojim redovima, Petkovića također... Dinamovi reprezentativci koji su u Kataru osvojili broncu su vrlo poželjni mnogim klubovima za lukrativne transfere. Plaši li ga da ne ostane bez svojih najboljih igrača? Hoće li momčad biti jako oslabljena, ima li algternative za ta velika imena?

- Dinamo u kontinuitetu stvara dobre rezultate. Normalno je da naši dečki koji kvalitativno odskaču odlaze. A mi tražimo nadomjestak za njih. Ne, ne plašim se uopće! To jesu naši najbolji igrači, ali zato i vlada takva zainteresiranost za njih. Vidjet ćemo što će biti, kakve će ponude stizati, ali vjerujte, nemam straha! Vjerujem u potencijal koji imam. Konačno, Dinamo je uvijek u mogućnosti dovesti igrača za kojeg smatra da može biti od koristi.

Čačić nije želio razgovarati o turbulentnoj situaciji u Dinamu, o svemu onome o čemu smo svjedočili posljednjih dana. Na to nas je upozorio prije razgovora. Ipak, morali smo ga pitati da li se sav taj cirkus koji se događa u plavom klubu ima utjecaja na njegovu momčad?

- Isključivo sam fokusiran na Dinamovo prizemlje. Na svlačionicu, na teren, svoju momčad. Imamo besprijekorne uvjete za rad. U svlačionici i njenom okruženju ne osjetim nikakvo loše ozračje. Plaće su redovne, sve je pravovremeno, a to je najvažnije. Ma, zaista imamo fantastične uvjete za rad, fokus je isključivo na momčadi, a ovo što se događa na prvom katu u Maksimiru, malo pogledam kroz novine, malo pročitam.

Dosta se u medijima pisalo da je Dinamo zainteresiran za Kleinheislera, Belju... Koliko u tome ima istine?

- Za Dinamo se uvijek lijepe atributi, što je i logično. Da, Dinamo gleda i prati puno igrača. Međutim, dok se stvari ne realiziraju, s time ne izlazimo u javnost. Tako da ne mogu govoriti o tome, zasada su to spinovi i špekulacije. Zato se na to neću osvrtati.

Od kojih igrača na proljeće očekuje da postanu bolji nego što su bili najesen? Tko još nije pokazao sve svoje maksimalne kapacitete u jesenskom dijelu sezone u kojem je Dinamo briljirao? Jesu li to Drmić, Bočkaj...

- Ne bih se fokusirao na pojedince. Mene zanima momčad. Imamo iza sebe jednu vrlo učinkovitu sezonu. Konkretno nam je natjecanje u Europi dalo neke smjernice, odgovore. U kojem smjeru kao momčad moramo ići, gdje možemo biti bolji i kvalitetniji. Tako ćemo i kroz ove pripreme, koje ne prestaju nastavkom sezone, jer se mi pripremamo u kontinuitetu kako bi bili konkurentiji na najvišoj razini.

Hoće li biti lakše na proljeće kad neće biti tolikog broja utakmica koliko ih je bilo najesen?

- Imamo 24 utakmice na proljeće. Malo više vremena za tzv. razvojne treninge. Bit će više mogućnosti da igrači koji su manje participirali dobiju više prostora. Kako bi više skrenuli pozornost na sebe, pokazali kako bi u dogledno vrijeme mogli biti ono što Dinamo treba. Bez osvajanja naslova prvaka, bez mogućnosti da se plasira u Europsku ili Ligu prvaka, Dinamo teško može egzistirati na ovoj razini.

Može li uopće zamisliti da bi bilo koji klub u Hrvatskoj mogao prestići Dinamo?

- Domaće prvenstvo nam je prioritet. Prvenstvo niti izdaleka nije gotovo. U igri je još 60 bodova. Mi moramo učiniti sve da u najmanju ruku budemo onakvi kakvi smo bili najesen. Makar očekujem da ćemo u nekim segmentima i fazama igre biti bolji.

Najveći konkurent Dinama, splitski Hajduk dobio je novog trenera, Ivana Leku? Kakvo je vaše mišljenje o mladom stručnjaku?

- O kolegi imam dobro mišljenje... Znam ga kao igrača, relativno je mlad. Hajduk je cijelo vrijeme taj koji nas pritiska. Mene veseli dobar Hajduk, prava sportska tenzija. To je na nas i za mene osobno veliki poticaj. Dodatni poticaj - zaključio je Čačić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 22:18