GIANLUCA RICCI Dppi Via Afp
POD POVEĆALOM

Ante Rebić - anatomija jedne goleme vatrene autodestrukcije. Moćan je igrač, ali prevladala je taština

Nažalost, Ante Rebić odabrao je put odmaka od hrvatske nogometne reprezentacije
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. listopad 2022. 13:30

U nogometnu priču u Hrvatsku se vratio Ante Rebić! Prvi put otkako je svojim objavama 30. lipnja prošle godine na društvenim mrežama na ružan način prozvao izbornika Zlatka Dalića i time praktično prekinuo karijeru u Vatrenima, Rebić će igrati na hrvatskom terenu. U dvoboju s Dinamom vjerojatno neće krenuti od prve minute, ali je sasvim izvjesno da će tijekom utakmice ući u igru. Rijetko se događa, ako je zdrav i u zapisniku, da barem djelomično nije u utakmici.

Ante Rebić je, bez dvojbe, težak karakter za trenere. Promjene raspoloženja, trenutačne neprimjerene reakcije (recimo, prema sucima) dio su njegovih godina u Milanu. No, Stefano Pioli iznimno je strpljiv čovjek, puno polaže na razgovore s igračima i iskazuje visoku dozu tolerancije. I nije tajna da je prema Rebiću prilično “slab” jer ga uvijek brani i pokušava razumjeti i onda kada bez potrebe dobije karton, prigovara sucu ili u nekoj utakmici djeluje “odsutan”.

Prošlo vrijeme

Pioli je, kako nam kažu i neki upućeniji kroničari Milanella, odavno u uvjerenju da je Rebić jako dobar momak, koji sam sebi stvori problematičnu sliku zbog svoje odveć temperamentne naravi. Zato je trener Pioli nekad jako frustriran igračem Rebićem jer smatra kako sam sebe ograničava u izvanrednim potencijalima koje ima, a time limitira i doprinose Milanu. Da je Pioli veliki štovatelj Rebićevih vrijednosti dade se razumjeti iz tih stavova koje prakticira uvrštenjem igrača u svakoj prilici kad je na raspolaganju. Jasno je da fizička (nad)moć koju Rebić ima, uz okomitost i brzinu u prodornosti, ali i doprinos defenzivnom bloku, predstavljaju važne adute Rossonera. Uostalom, Rebić je sada na točno 100 nastupa za Milan, Postigao je 29 pogodaka uz 17 asistencija, te dao važan obol rastu Rossonera od 2020. godine, koji je kulminirao scudettom u ovoj godini.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Rebić nije samo igrač fizičke moći. U Italiji, gdje je najteže tehnički se nametnuti napadačima zbog agresivnih obrana i presinga, Rebić je mnogo puta pokazao kvalitetna rješenja u kombinatorici, viziju igre uz okomite pasove, dijagonale, kao i lucidnih driblinga. Kod nas se to tako ne doživljava jer su uglavnom epiteti tehničkoj vještini predodređeni za vezne igrače. Slična je sudbina dojma pratila i Marija Mandžukića, koji je tehnički itekako potkovan, a ispadalo je da samo zna puno trčati i boriti se, te snagom mišića poentirati...

Slično kao nekoć Alen Bokšić, s kojim i dijeli neke karakterne osobine, i Ante Rebić je stalno u borbi s ozljedama. U tri godine u Milanu ozlijedio je leđa, lakat, tetivu koljena, kuk, list, gležanj, bedreni mišić, odradio infekciju koronavirusa, da bi u ovoj sezoni bio na rubu da krene na operaciju kralježnice. No, konzervativna terapija rezultirala je saniranjem discus hernije, zbog kojih je propustio šest utakmica. Ukupno je u tri godine zbog fizičkih problema izostao u 46 utakmica Milana. Kad su igrači tako fizički moćni (Rebić, Bokšić...), u stalnom sprintu i rizičnim sudarima s braničima, lakše se dogode ozljede...

U Rusiji 2018. Ante Rebić bio je jako važan akter osvajanja srebra. Na Euru 2020(1) Rebić je bio i jedan od važnih igrača koji nisu ispunili očekivanja. Nakon toga, vjerojatno u naletu svojih neraspoloženja i frustracija zbog kritika, obrušio se na izbornika. Opcije da se u stvari ne radi o Rebićevom stavu na društvenoj mreži ubrzo su postale suvišne jer se igrač više nije oglasio. Ni tada, a ni naknadno kada više nije pozivan u reprezentaciju.

Danas Rebić ima 29 godina i u nogometnom smislu je u zenitu karijere. Tko je važan akter Milana, uvijek je i te kako kapacitiran za biti važan igrač Hrvatske. Nažalost, Ante Rebić odabrao je put odmaka od Vatrenih i iako bi po profilu igre bio ono što je u Hrvatskoj baš deficitarno (fizička moć), nema naznaka da bi se njegova era u reprezentaciji mogla aktivirati. Njegovom krivicom! I to prevlašću taštine nad opcijom zrelijeg promišljanja vlastite pogreške, te posljedično logičke isprike.

Šteta, kako za njega osobno, ali i za Hrvatsku jer na stranu što svatko misli o njegovom ponašanju i u negativnom kontekstu često to veže uz njegov igrački opus, Ante Rebić je moćan igrač i reprezentaciji bi itekako dobro došao.

No, ako doista nije pokazao volju tu situaciju ljudski razriješiti s čovjekom koji ga je vratio u reprezentaciju 2017.godine i dao mu punu podršku, onda zbilja o “štetama” treba govoriti uvjetno i u prošlom vremenu.

REBIĆ U HR-DRESU

14.08.2013.

- debitirao u prijateljskoj utakmici protiv Lihtenštajna u pobjedi od 3:2 uz jedan postignuti pogodak

28.06.2021.

- posljednju utakmicu u vatrenoj opremi imao je na Euru 2021. godine u porazu od Španjolske 3:5

17

milijuna eura vrijednost je danas Rebića prema portalu TM

Linker
06. ožujak 2024 04:15