Navijači Dinama

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PRENOSE ŠPANJOLCI

Španjolski mediji: Hrvati su razbijali po Sevilli; Policija tvrdi suprotno: ‘Nikakvih nereda nije bilo!‘

Nisu u Sevilli zaboravili incidente iz 2016., kad su se u centru grada sukobile dvije frakcije BBB-a
Piše: Tomo Ničota/Sportske novostiObjavljeno: 17. veljača 2022. 13:24

Oko 1700 navijača trebalo bi ove večeri na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan bodriti zagrebački Dinamo u dvoboju protiv Seville što od 21 sat počinje u okviru šesnaestine finala Europske lige. Brojka je to Dinamovih "tifosa" što su još u srijedu navečer počeli pristizati u prijestolnicu španjolske pokrajine Andaluzije. Većina ih dolazi u četvrtak, danas tijekom dana, ali bilo ih je i sinoć. A sinoć su počeli i prvi neredi...

Španjolski ABC piše da je već u tijeku srijede seviljska policija imala za zabilježiti nekoliko izoliranih incidenata po gradu. Nije bilo ozljeda, nije bilo značajnije materijalne štete, razbijen je jedan izlog trgovine u ulici Sierpes. Stanari centra grada, naročito povijesne četvrti (Casco Historico) krenuli su užurbano zvati policiju u večernjim satima srijede, a snage reda zasad sve drže pod kontrolom.

Španjolski mediji jasno daju doznanja da je Dinamova navijačka skupina u Europi poznata po neredima na gostovanjima, a osim razbijenog izloga u ulici Sierpes, naznačeno je da se dogodilo ponešto nereda u Paseo Colonu.

Ipak, policija tvrdi kako nikakvih nereda u gradu nije bilo

"Sinoć su u centru grada neki građani, uplašivši se Dinamovih navijača koji su onuda prolazili u manjim grupama, zvali policiju. No ništa se ozbiljnije nije dogodilo. Na izlogu jedne papirnice je bilo razbijeno staklo, vjerojatno ga je netko razbio slučajno u alkoholiziranom stanju", rekao je glasnogovornik policije u Sevilli.

"Takve situacije u kojima netko viče, ili opsuje nekome nešto, nisu ništa neuobičajeno uoči utakmica ali nikakvih nereda nije bilo", dodao je.

U ulici Sierpes, gdje je došlo do incidenta, ne vidi se šteta na izlozima. Nitko nije uhićen.

"Ne, nemam pojma da je išta bilo sinoć", rekao je konobar u kafiću u ulici Sierpes. "Ovdje je sjedilo nekoliko Dinamovih navijača ali normalno su popili piće i otišli", dodao je.

Glasnogovornik španjolske policije je rekao da su se neki od tih navijača dopisivali s radikalnim navijačima Seville iz skupine Biris gdje su dogovarali sukob u gradu.

"To je, međutim, spriječeno. Pratili smo tu komunikaciju te je to u startu onemogućeno", rekao je glasnogovornik

Ubrzo nakon prvih detalja, španjolski El Desmarque objavio je i video-snimku koja jasno pokazuje navijače Dinama, i to kako - pokazuju stražnjice. Jedan je navijač mahao jednom zastavom iz prethodnih vremena...

Inače, jedan dio Dinamovih navijača na putu je već od ponedjeljka, utakmica u Sevilli svakako je odlična prilika za jedan lijep, ugodan višednevni izlet u toplije krajeve, s nogometnim spektaklom na stadionu Sanchez Pizjuanu kao vrhuncem.

Dugo, zapravo, nije bilo prilike za prava, europska gostovanja, pandemija je zaustavila navijače diljem svijeta, puno je bilo ograničenja, od 2020. godine tek su na utakmici s Rapidom na bečkom stadionu Dinamovi navijači bili u velikom broju, gostovanje u Sevilli bit će najmasovnije nakon Beča. Dinamo je za utakmicu u Sevilli prodao 1.165 ulaznica, uz njih se očekuje još 200 navijača, koji idu u aranžmanu s klubom ili kao prijatelji kluba i sponzori.

image

Navijači iz Sesveta

Privatni album

Dakle, Dinamo bi na Sanchez Pizjuanu trebao imati podršku najmanje 1.400 svojih navijača, uvijek je moguće da se netko, pogotovo od Hrvata iz inozemstva, nađe i na nekoj drugoj tribini. A kako navijači putuju do Seville? Neki iz Budimpešte, neki iz Beča, neki direktnom linijom iz Zagreba za Malagu, iz koje će potom produljiti do Seville.

image
Privatni album

Odakle strah Španjolaca za nerede po gradu? Naime, nisu u Sevilli zaboravili incidente iz 2016. godine kad su se uoči Lige prvaka u centru grada sukobile međusobno dvije frakcije BBB-a, a tri su navijača uhićena. Pušu Španjolci na hladno, najavljuju da bi moglo biti i navijača bez ulaznica koji će dvoboj pratiti u kafićima i pubovima, stoga su “na iglama”.

Linker
02. svibanj 2024 03:45