900/CORDON PRESS/CORDON PRESS/PROFIMEDIA 900/cordon Press/Cordon Press/Profimedia
VATROMET U SEVILLI

Nevjerojatan poraz Dinama! Sporni penal Rakitića, tri gola u 5 minuta, promašaj godine...

Sevila je u šesnaestini finala Europske lige na domaćem Sanchez Pizjuanu svladala Dinamo s 3:1
Piše: Davorin Olivari/Sportske novostiObjavljeno: 17. veljača 2022. 23:20

SEVILLA - DINAMO 3:1 (Rakitić 13' p., Ocampos 44', Martial 45'+1' / Oršić 41')

SEVILLA: Bono - Kounde, Diego Carlos, Rekik (od 51. Gudelj), Acuna - Gomez, Fernando (od 61. Torres), Rakitić - Ocampos (od 85. Jesus Navas), Martial (od 61. En-Neysri), Munir (od 61. Delaney)

DINAMO: Livaković - Theophile (od 46. Lauritsen), Šutalo, Franjić - Ristovski (od 76. Moharrami), Ademi, Gojak, Bočkaj (od 70. Štefulj) - Oršić - Petković (od 76. Špikić), Jurić (od 57. Emreli)

SEVILLA - stadion Sanchez Pizjuan. Sudac: Marco Guida (Italija)


Dinamo je poražen na Sanchez Pizjuanu u prvoj utakmici play-offa Europske lige i šanse za prolazak dalje su podosta umanjene. Ipak, iako Sevilla u Maksimir dolazi s dva pogotka prednosti, nada još uvijek živi. Ne možemo se oteti dojmu da su Modri mogli bolje proći u Španjolskoj, ali isto tako držimo da je prednost Seville dohvatljiva.

Modri su poraženi zbog činjenice da su se raspali u nekoliko minuta pri kraju prvog poluvremena, baš kad su poravnali i kad im je perspektiva bila jako ugodna. No, igra koju su nudili većim dijelom utakmice ostavlja tu nadu za još jedno čudo u Zagrebu nakon onog protiv Tottenhama. Sevilla jest pokazala kvalitetu, ali Modri su isto tako pokazali da se mogu nositi s drugoplasiranom momčadi Primere. Zato ćemo sedam dana živjeti u uvjerenju da se u Maksimiru može ponoviti još jedna luda utakmica Modrih, koja bi mogla rezultirati čudesnim preokretom i nastavkom Dinamove europske avanture.

Dinamo je hrabro, agresivno i konkretno krenuo na Sanchez Pizjuanu. U prvim minutama Kopićeva momčad je izgledala dobro, već nakon pet minuta Ristovski je dugom loptom uposlio Petkovića, ali modri napadač se spetljao i propala je ta mogućnost. Nekoliko minuta kasnije Oršić je sjajno opalio iskosa, onako desnicom kako on zna, ali je Bono krajnjim naporom "skinuo" taj Oršićev projektil.

RAKITIĆEV POGODAK IZ PENALA POGLEDAJTE OVDJE:

I onda, nekako iz čista mira, Sevilla je povela. Bočkaj je izgubio loptu, Rakitić je uposlio Martiala, koji puca s desetak metara iskosa, Livaković brani, lopta se odbija do Gomeza, Livaković kreće prema njemu, ovaj pada, a sudac sudi jedanaesterac i Dinamovom vrataru pokazuje žuti karton. Iskreno, mi uopće nismo vidjeli kontakt Livakovića i Gomeza. Izgledalo je kako Livaković uopće niti dotaknuo Sevillinog igrača. Ali, sudac je to vidio drukčije...

image

Je li bilo kontakta?

SCREENSHOT Screenshot

Nakon pogotka Rakitića iz jedanaesterca, kojeg bivši hrvatski reprezentativac nije slavio, Dinamo nije izgubio glavu. Nastavili su Modri igrati kao da se ništa nije dogodilo, djelovali su podosta sigurno, momčad Julena Lopeteguija nije imala nekih većih prilika, jednom je pokušao Munir, jednom Martial i to je bilo to. S druge strane, Oršić je također pokušao nakon okreta u šesnaestercu, otišlo je preko grede. U tom prvom dijelu Dinamo je teško izlazio na polovicu Seville, uglavnom se pokušavalo dugim loptama prema Bruni Petkoviću, a to nije izgledalo dobro jer Petković je takve lopte uglavnom gubio.

Ipak, kad je Oršić majstorski poravnao u konačnici prve dionice, sve je izgledalo super, bio je to rezultat s kojim su Modri mogli "trljati ruke". No, tada je uslijedio totalno šokantni završetak poluvremena za Kopićevu momčad. Dinamo je tri minute bio kao "mačka u centrifugi".

Prvo je zabio Ocampos, a onda i Martial, tako da se sve srušilo u samoj konačnici prvog poluvremena. Bio je to pravi "blackout" Modrih, koji ih je skupo koštao. Možda i prolaska dalje.

Početkom drugog poluvremena Modri su navalili kao bijesni stršljenovi. Obrana Seville savijala se kao šiblje na vjetru. Što li je samo Dinamo promašio nakon sedam minuta igre u drugoj dionici!? Bio je to promašaj sezone. Nakon centaršuta s lijeve strane, Lauritsen je posve sam pucao glavom, Bono je sjajno obranio, ali lopta se odbila do Jurića, koji je bio sam na tri metra, ali je pogodio Sevillinog vratara u nogu!? Nevjerojatan je to bio promašaj, čudo jedno kako to Jurić nije uspio zabiti. To se jednostavno moralo zabiti, moralo...

NEVJEROJATNE PROMAŠAJE I OBRANE MAROKANSKOG VRATARA POGLEDAJTE OVDJE.

Bilo je nakon tog čudesnog promašaja još nekoliko opasnih napada za Modre, ali od toga nije bilo ništa. Sevilla je došla k sebi tek nakon dvadesetak minuta druge dionice, te do kraja zadržala prednost.

image

Statistika utakmice Sevilla - Dinamo

SOFASCORE Sofascore


KRAJ UTAKMICE! NIJE JOŠ SVE IZGUBLJENO, UZVRAT JE ZA TJEDAN DANA NA MAKSIMIRU U 18:45!

90'+1 - Štefuljev centaršut slučajno je ispao prijetnja po Bonov gol, međutim prešla je lopta preko grede.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

86' - Mislav Oršić je opet bio na udarcu, ovog puta ide to ravno u vratara domaćih.

image
CRISTINA QUICLER Afp

85' - Ovacije na stadionu za Jesusa Navasa... nakon tri mjeseca zbog ozljede ulazi umjesto Ocamposa. Istinska je to legenda Seville, debitirao je čak 2004. za Andalužane. Ivan Rakitić pritom mu je predao kapetansku vrpcu.

80' - Ovo je opasno djelovalo... Acuna je silovito opalio glavom, no Moharrami je na vrijeme izašao u blok!

76' - Dvostruka zamjena kod Dinama. Ulaze Dario Špikić i Sadegh Moharrami umjesto Brune Petkovića i Stefana Ristovskog.

image
CRISTINA QUICLER Afp

76' - Ristovski dobiva žuti karton zbog prigovora.

74' - Acuna i Ocampos stvorili su novu šansu Seville, srećom odlazi i ta pokušaj preko gola.

70' - Bočkaj se hvata za mišić i ne želi ništa riskirati Kopić... Ulazi Daniel Štefulj.

image
DANIEL GONZALEZ ACUNA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Daniel Gonzalez Acuna/Zuma Press/Profimedia

69' - Važna Livakovićeva obrana! Ocampos je prošao Franjića po desnoj strani i pokušao prevariti Dinamova vratara, no dobro je Livi zatvorio svoj kut i refleksno reagirao!

67' - Pokušaj En-Neysrija odlazi preko gola. Podatak je to više za statistiku.

62' - I neće pa neće! Petković je navukao trojicu na sebe, izvozao ih te zatim poslao povratnu za Ademija čiji pokušaj završava u novom korneru... Ajmo, ajmo!

61' - Lopetegui je bijesan i uvodi trojicu igrača! Izlaze Martial, Fernando i Munir, ući će Youssef En-Nesyri, Oliver Torres i Thomas Delaney.

60' - Nova velika šansa za Dinamo! Ademi je bio u izglednoj situaciji, vagao je svog braniča, međutim napravio je potez previše i propala je nova prilika za Modre...

image
CRISTINA QUICLER Afp

57' - Reagira odmah Kopić i uvodi Mahira Emrelija. Upisat će azerbajdžanski napadač svoj debi za Modre, na klupu će Deni Jurić.

56' - Jednu Livakovićevu grešku ne uspijeva, srećom, kazniti Munir.

NEVJEROJATNE PROMAŠAJE I OBRANE MAROKANSKOG VRATARA POGLEDAJTE OVDJE.

53' - Je li ovo moguće?! Što su sada propustili Dinamovi nogometaši!!! Prvo je Lauritsen šutirao glavom sa šest metara, a marokanski vratar Bono čudesno obranio, da bi na odbijanac naletio Deni Jurić i... i... svi su čekali udarac. Sam je bio Jurić. Potpuno sam. Na tri metra od gola. Nekako, neobjašnjivo, nije uspio uputiti bolji šut i svladati već svladanog golmana! Bono s tla brani taj jalovi pokušaj...

53' - Zbog međusobno povlačenja i koškanja žute kartone dobili su Bruno Petković i Acuna.

52' - I dalje prijeti Dinamo! Ristovski je dobio loptu na desnoj strani, ali novi je to blok i novi korner.

51' - Prisilnu zamjenu radi Lopetegui. Ušao je Nemanja Gudelj umjesto Karima Rekika.

49' - Nova šansa za Dinamo! Deni Jurić protutnjao je po desnoj strani i ostavio Rekika za sobom, međutim blokiran mu je završni pas... Novi korner ima Dinamo. Rekik se pritom ozlijedio, uhvatio se za desnu ložu i neće moći nastaviti susret.

47' - Oršiiiiiiiiiiiiiiić! Još jednom prijeti najbolji Dinamov igrač, a Rakitić požrtvovno zaustavlja tijelom... Bit će korner za Modre.

46' - Jednu promjenu radi Željko Kopić. U svlačionici je ostavio Kevina Theophilea-Catherinea, mijenja ga Rasmus Lauritsen.

image
CRISTINA QUICLER Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nije Dinamo bio bez prilika i nije izgledao kako nažalost prikazuje rezultat na semaforu. Kopićeva momčad uspješno je parirala moćnim Andalužanima sve do nesretnog jedanaesterca o kojemu će još biti govora. Mislav Oršić novom majstorijom vraća Zagrepčane u život krajem prvoga dijela, ali ne zadugo. Dva brza pogotka Seville u posljednjim trenucima prije pauze zasigurno su zadala žestok udarac Dinamovim ambicijama u Europi.

image

Julen Lopetegui

CRISTINA QUICLER Afp

45'+1' - GOL! Šok za šokom! Izigrana je obrana Dinama nakon kontre domaćih... Bočkaj je ostao ležati na suprotnoj strani, talijanski sudac nije se oglasio i iskoristili su to Andalužani, 'rukometnim' prebrojavanjem dobio je Martial kratak pas na desnoj strani i nije imao šanse vratar Modrih u toj situaciji.

MARTIALOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

44' - GOL! Nakon kornera lopta se odbila do Rakitića koji šalje novi upotrebljiv centaršut, a Ocampos iz voleja vara Livakovića za 2:1... Pritom je možda Petković nehotice skrenuo taj udarac. Kratko je trajala radost Modrih.

OCAMPOSOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

image
CRISTINA QUICLER Afp

41' - GOOOL! Ristovski je preciznim centaršutom pronašao Oršića koji prvo lijepo prsima primiruje taj ubačaj, šalje Diega Carlosa u prazno, a zatim iz voleja pogađa mrežu... 1:1 u Sevilli!!!

ORŠIĆEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

39' - I treći pokušaj Papua Gomeza! Ovog puta bio je ponešto ambiciozniji, udarac iz daljine završava na tribinama Sanchez Pizjuana.

38' - Novi duel Gomeza i Franjića. Prolazi desnom stranom Sevillin ofenzivac kao brzi vlak, ali opet ga blokira koncentrirani Franjić. Još jedan korner.

37' - Prijete opet Andalužani! Gomez šutira s oko 20 metara, a Franjić blokira! Bit će novi korner.

35' - Nova dobra šansa Mislava Oršića! Dobio je loptu u prostor, okrenuo se i opalio s vrha šesnaesterca, međutim odlazi taj šut visoko iznad gola...

image
CRISTINA QUICLER Afp

27' - Solo-akcija Arijana Ademija! Hrabro je prošao sredinom terena, riješio se svog braniča i potom odapeo projektil s oko 25 metara - ipak, preko gola domaćih. U međuvremenu, na drugoj se strani ozlijedio Martial u duelu sa Šutalom. Čini se da su ga uspjeli zakrpati liječnici, vraća se u igru igrač Manchester Uniteda na posudbi u Sevilli.

25' - Dvije šanse za Sevillu i dvaput spašava Arijan Ademi! Prvo je priskočio u pomoć obrani i dobro zatvorio Papua Gomeza, da bi u nastavku požrtvovno blokirao Rakitićev udarac i pritom bio pogođen u osjetljivo mjesto... Sve je u redu s kapetanom Dinama i vratit će se u igru nakon kraćeg predaha.

image
CRISTINA QUICLER Afp

18' - Uspio se Dinamo oporaviti od prvotnoga šoka i zaprijetiti još jednom preko Brune Petkovića. Međutim, čim napadač Modrih primi loptu, oko njega se stvori obrambeni bedem Sevilline posljednje linije.

image
900/CORDON PRESS/CORDON PRESS/PROFIMEDIA 900/cordon Press/Cordon Press/Profimedia

13' - GOL! Lopta u jednu, Livaković u drugu stranu, a Rakitić se u maniri pravoga kapetana upisuje u strijelce... Raketa je diskretno proslavio taj pogodak i Sevilla vodi 1:0.

RAKITIĆEV POGODAK IZ PENALA POGLEDAJTE OVDJE.

12' - JEDANAESTERAC ZA SEVILLU! Rakitić je idealno uposlio Martiala nakon pogreške Petra Bočkaja, njegov udarac brani Livaković, no na odbijanac je natrčao Gomez i Livaković ga ruši... Usput je dobio i žuti karton. Ostaje upitno je li Livakovićev kontakt bio dovoljan za najstrožu kaznu. Procijenite sami.

9' - Strašan Oršićev udarac! Fantastično je opalio s dvadesetak metara krilni napadač Modrih, a Bono vršcima prstiju skrenuo u korner! Ušla bi lopta u mrežu da je nije dotaknuo marokanski vratar.

8' - Posljednja Dinamova linija zasad djeluje vrlo staloženo. Franjić, Šutalo, Theophile i Ristovski već su u nekoliko navrata odbili napade Seville. Ipak, Andalužani sustavno kombiniraju i vrebaju svoju šansu.

5' - Prvu ozbiljniju šansu imao je Dinamo! Dobro je reagirala obrana Modrih, Ristovski je povukao kontru i uposlio Petkovića, a ofenzivac Dinama, odmah okružen trojicom, ne uspijeva dati završni pas za Jurića koji je utrčavao u šesnaesterac...

21.00 - Počela je utakmica na Sanchez Pizjuanu... sretno, Dinamo!!!


20.50: UEFA izvještava da je na tribinama seviljskoga stadiona oko 1200 Dinamovih navijača. S druge, domaće tribine Fondo Norte trešte zvukovi bubnjeva i truba, viju se zastave i odzvanja pjesma 'Sevillistasa'... Atmosfera je spektakularna i samo se iščekuje znak za početak!

20.35: Večerašnji ogled sudit će 40-godišnji Talijan Marco Guida koji je otprije poznat Hrvatima, i to po dobrim iskustvima! Opširnije o talijanskome sucu pročitajte OVDJE.

image

Marco Guida

DANILO VIGO Nurphoto Via Afp

20.15: U Sevilli su se prisjetili nogometnih ikona koje su zaigrale za oba kluba koji će se večeras sučeliti, ali i nekih bolnih podsjetnika kako su Modri prošli u posljednjih nekoliko 'izleta' u Španjolskoj:

19.55: Novinar SN-a Tomo Ničota donosi konkretnije informacije o Ivanušecovoj ozljedi:

"Željko Kopić mora u bitku u Sevilli bez Luke Ivanušeca. On je otpao zbog ozljede. Naime, Ivanušec je već nakon utakmice protiv Gorice osjetio bol u aduktoru, ali je bio podvrgnut intenzivnim terapijama i svi su se nadali da će biti spreman za Sevillu. Štoviše, bio je i dan prije utakmice na službenoj press konferenciji, što je obično znak da će idući dan biti u momčadi. Ali, nije mogao.

- Nakon zadnjeg treninga u srijedu bilo je jasno da, unatoč svim naporima medicinske službe i velikoj želji, volji i trudu, Luka još uvijek osjeća posljedice ozljede te neće moći igrati - izvijestili su iz Dinama.

Hoće li pauzirati i protiv Lokomotive i hoće li biti spreman za uzvrat trenutno se ne zna."

(Tomo Ničota)

19.30: Stigli su sastavi! Od prve minute Željko Kopić u vatru će gurnuti Denija Jurića. Kako doznajemo, Luka Ivanušec neće nastupiti zbog ozljede. Dinamov ofenzivac nije uspio zaliječiti ozljedu nastalu u susretu s Goricom, iako su u stožeru Modrih dali sve od sebe da Luku osposobe za večerašnji okršaj na Sanchez Pizjuanu.

Momčad Seville od prve će minute s kapetanskom vrpcom predvoditi Ivan Rakitić.

19.00: U nekim hrvatskim medijima širi se vijest o tučnjavi BBB-a s lokalnim stanovništvom, međutim naknadne informacije, a i pristigle snimke, demantiraju navode. O tome više pročitajte OVDJE.


Linker
13. svibanj 2024 22:14