Josip Čondrić brani boje Astane

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
HRVAT PRIJETI MODRIMA

‘Bili smo tužni jer smo izvukli Dinamo, ali koliko god oni vjeruju u sebe, toliko i mi vjerujemo u sebe‘

Rođeni Zagrepčanin je na vratima Astane, mogućeg protivnika maksimirskoga kluba
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. lipanj 2023. 07:25

Vratar Josip Čondrić (29), rođeni Zagrepčanin koji je među inim branio u hrvatskim klubovima Zagrebu, Rudešu i Istri 1961, ali i u mostarskom Zrinjskom, čuva mrežu mogućeg Dinamovog protivnika Astane. U Kazahstan je stigao u siječnju ove godine, na početku prvenstva u ožujku odmah je stao na gol, prije toga je uzeo Superkup, neprikosnovena je “jedinica” tamošnjeg prvaka. Bio je na kratkom odmoru u Hrvatskoj, imalo je kazahstansko prvenstvo malu stanku...

- Imali smo šest dana odmora, ali s obzirom na udaljenost dva dana sam proveo na putu. Bio sam u Zagrebu možda sat vremena na obiteljskom ručku, a onda na moru u Podgori - pričao nam je Čondrić kad nam se jučer javio iz Kazahstana.

Nije praktički imao stanku, u Zrinjskom je odradio prvi dio sezone, a onda je sletio na pripreme Astane.

- Kad svima u zapadnom dijelu Europe slijedi stanka nakon završetaka prvenstava, mi igramo dalje. Nama stigne kratka stanka, kao kod, recimo, reprezentativnih akcija. Pet-šest dana i vraćaš se nazad. Evo, tako sam se i ja vratio, imali smo mini-ciklus priprema i u subotu nas čeka nova prvenstvena utakmica, s tim da nam je pomogao Kazahstanski nogometni savez zbog nastupa u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Mi smo dvije utakmice koje smo trebali igrati u srpnju odigrali u svibnju. Zato i imamo dvije utakmice u prvenstvu više od ostalih.

Malo tužni

Pitamo ga kakva je bila reakcija u klubu kad se saznalo da će im mogući protivnik u 2. pretkolu Lige prvaka biti Dinamo?

- Bili smo malo tužni jer smo izvukli Dinamo, najjačeg suparnika. Međutim, Dinamo je dodatna motivacija. Bilo bi krasno doći na Maksimir. No, imamo mi prije toga našu veliku prepreku, moramo preskočiti Dinamo iz Tbilisija. A prije toga moramo igrati u prvenstvu, pobjeđivati, tako da do mogućeg sudara s Modrima imamo itekako puno posla. Mi se prvo pripremamo za prvenstvo, pa za društvo iz Gruzije, Maksimir je još jako daleko.

Dobro, po svemu, Astana bi trebala biti favorit u sudaru s dečkima iz Tbilisija?

- Gledajte, svakako da moramo preuzeti odgovornost kad se radi o tim utakmicama s Gruzinima. Znam da nas neki proglašavaju favoritima, mi jesmo optimisti i vjerujemo u sebe, ali isto tako moramo znati da Astana posljednje tri godine nije igrala niti u jednoj skupini europskih natjecanja, niti u Konferencijskoj, niti u Europskoj, niti u Ligi prvaka. Uvijek se ispadalo prije natjecanja u skupinama. Ove sezone imamo ambicije igrati u nekoj od skupina. Nadam se da će to tako i biti.

Gladni uspjeha

Kakva je momčad Astana?

- Pa, kad kažem da vjerujem da ćemo ostvariti naše ciljeve kad se radi o prvenstvu i Europi, onda mislim da je naša momčad dobra. Posjedujemo momčadski duh, gladni smo uspjeha. Kad se, pak, radi o klubu, to je zaista vrhunski. Organizacijski je Astana - top! Imamo dosta igrača koji su iskusniji, imamo i mladih. U kazahstanskim klubovima najviše može igrati sedam stranaca, pa se uglavnom dovode stariji, iskusniji igrači. Nije kao kod nas gdje se dovode mlađi dečki. Istina jest da mi baš ne dominiramo u domaćem prvenstvu. Istina, imamo na prvom mjestu tri boda više od drugoplasiranog Ordabasyja, ali oni imaju dvije utakmice manje iz razloga kojeg sam već naveo.

Veli da je bilo problema na startu prvenstva..,

- U trećem kolu smo kao domaćini izgubili od Aktobea s 1:4, a u šestom kolu od Kairata 0:3. Radi se o odličnim klubovima, ali svejedno, ti porazi u domaćem dvorištu su bili neugodni. Ali, kad smo igrali na gostovanjima u sedam utakmica nismo primili pogodak!? Međutim, sad su se stvari posložile, odigrali smo petnaestak utakmica, upoznali smo se i posložili. Morate znati da se momčad dosta promijenila. Recimo, od one 2018. godine, kad je zagrebački Dinamo izbacio Astanu, ostala su samo dva igrača, kapetan Abzal Bejsebekov i naš Marin Tomasov. Možda još jedan igrač, sad se ne mogu sjetiti.

Kad ga pitamo tko su najbolji igrači Astane, kaže nam sljedeće:

- Ne bih sad govorio o tome, nezgodno je doista o tome pričati, dio sam momčadi, to su ipak moji suigrači. Ali, spomenut ću našu špicu Abata Aimebetova, koji je zabio dva pogotka u velikoj pobjedi Kazahstana protiv Danske od 3:2 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, zabio je i sad u pobjedi protiv Sjeverne Irske na gostovanju od 1:0. Kazahstan je trenutačno drugi u svojoj skupini kvalifikacija, ima isti broj bodova kao prva Finska, ispred je Danske i Slovenije... Ima zaista odličnih igrača, Tomašević, Tomasov, Amanović...

Prekrasan grad

On je jako zadovoljan u Astani...

- Grad je prekrasan. U klubu imamo sve što nam je potrebno. Jedino što mi je trebala mala prilagodba na umjetnu travu. Sad sam već navikao. Meni je, pak, najbitnije da imam dobru obranu. Često pokušavam dugim loptama pronaći Aimebetova, koji se sjajno snalazi u tim situacijama. Ali, to ne znači da igramo isključivo na duge lopte, zavisi sve od toga kako se razvija utakmica, o protivniku...

Baš u Dinamu kažu da bi im umjetna trava mogla predstavljati problem.

- Nama će isto tako biti kad dođemo na prirodnu travu. Ako ćemo proći društvo iz Gruzije i ako ćemo igrati s Dinamom, onda su stvari poravnate kad se radi o terenu. Kako će njima biti ovdje na umjetnoj travi, tako će nama biti u Maksimiru na prirodnoj.

Čondrić će zaključiti...

- Ako dođe do tih utakmica, nećemo se sigurno preplašiti Dinama! Koliko Dinamo vjeruje u sebe, toliko mi vjerujemo u sebe. Ali, ponavljam, daleko smo mi još od Maksimira. Treba preskočiti prvo drugi Dinamo, onaj iz Tbilisija.

Dinamo surađuje s platformom MatchWornShirt

Dinamo je započeo suradnju s digitalnom platformom MatchWornShirt, vodećom digitalnom platformom koja se bavi prodajom originalnih dresova korištenih na utakmicama. Putem njihove platforme, imate priliku postati vlasnikom autentičnih dresova s potpisima Dinamovih igrača.

Kroz ovu suradnju, GNK Dinamo će redovito nuditi odabrane dresove koji su nošeni na utakmicama i koji će biti dostupni za kupnju na MatchWornShirt platformi. Svaki dres bit će potvrđen kao autentičan, sa svim potrebnim certifikatima i dokazima o njihovoj povijesti na terenu.

Dobili obje u ljeto 2018.

Protiv Astane se Dinamo susreo u 3. pretkolu Lige prvaka u sezoni 2018./19. U prvoj utakmici Zagrepčani su u gostima pobijedili 2:0, a strijelci su bili Budimir i Olmo. U uzvratnoj utakmici u Zagrebu bilo je 1:0, a jedini gol zabio je Gavranović.

GDJE JE SVE BRANIO

HAŠK Zagreb (Hrvatska)

Zagreb (Hrvatska)

Trešnjevka (Hrvatska)

Bistra (Hrvatska)

Rudeš (Hrvatska)

Istra 1961 (Hrvatska)

Rotor Volgograd (Rusija)

Zrinjski Mostar (BiH)

Astana (Kazahstan)

Linker
02. svibanj 2024 07:28