Igrači Ludogoreca su popadali po podu nakon poraza u zadnjim sekudnama

 CROPIX
DESET GODINA JE PROŠLO

‘Bilo je to predivno, ali i strašno stresno. Ekonom je završio na Hitnoj, a znate što mi je Čačić rekao...‘

Mehmed Alispahić bio je jedan od junaka dramatične pobjede nad Ludogorecom 2012. godine
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. kolovoz 2022. 20:19

Mnogi se sjećaju napete i na kraju lude maksimirske večeri u srpnju 2012. godine kad je Dinamo prvi put igrao s Ludogorecom u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nakon 1:1 u Razgradu, rezultat u uzvratu bio je 2:2 do sudačke nadoknade, u 90+8. minuti Domagoj Vida glavom je zabio za 3:2 i prolaz. Modrima su se često događala tragična ispadanja, a to je bio drugačiji slučaj, sretnog i velikog slavlja. No, manje je onih koji pamte da je asistent za taj pogodak bio veznjak iz BiH - Mehmed Alispahić.

"Kad smo izvukli Ludogorec za protivnika bio je nepoznanica za medije, ali i za sve nas u nogometu jer tek su se pojavili na takvoj razini. Imali su odličnu ekipu. To smo osjetili već na prvoj utakmici u Razgradu gdje je završilo 1:1. U uzvratu smo ih shvatili ozbiljnije, međutim, svejedno smo imali smo puno problema i infarktnu završnicu", odlično se sjeća Alispahić, koji u 35. godini uvijek igra. Zadnju sezone odradio je u dresu Vodica u 3. HNL Jug.

Dramatičan show

Pamtimo da je u Bugarskoj vlasnik Ludogoreca Kiril Domuščijev bio bijesan na suca Čeha Radeka Prihodu, optuživao je i Davora Šukera, koji je baš bio postao predsjednik HNS-a i to mu je ispalo putovanje u toj funkciji. U tome što je došao u Razgrad vidio je urotu. Tvrdio je da su “suci i Šuker ubili Ludogorec”, govoreći kako “Bugari za UEFA-u nisu vrijedni živjeti” i tvrdeći da im nisu dosuđena dva kaznena udarca. Modri su do izjednačenja došli u završnici na tada malom i skromnom stadiončiću, a sada Ludogorec ima novi dom. No, tek uzvrat je bio show. Gosti su vodili dvaput, Ante Rukavina je dvaput poravnavao (zabio je i u Bugarskoj!), ali od 60. minute više nije bilo gola...

"Sudac je produžio pet minuta, ali zbog valjanja njihovih igrača dodao je još tri minute. U tom razdoblju izvukli smo nekako korner. Izveo sam ga samo da lopta dođe u kazneni prostor u gužvu, međutim, odbila se na 16 metara, Badelj je vratio do Sammira, on ponovno na mene. Tada sam se majstorski riješio protivnika lažnjakom, prebacio na lijevu nogu i ubacio unutra do Vide. To je bila erupcija oduševljenja i veliko značenje za klub. Dinamo tada nije imao popravni, morao je proći, ispali bismo iz Europe."

Zato je Zdravko Mamić prijetio kataklizmičkim potresom ako se ne ode dalje. Bili ste po pritiskom...

"Bilo je određenog pritiska. Nitko nije poznavao tu ekipu, imali su jako dobrih individualaca, a jaki su bili i kao momčad. To je bio predivan trenutak... I strašno stresan. Ekonom Livio Cvrk je imao problema sa srcem u svlačionici, završio je na Hitnoj."

image
CROPIX

Alispahić živi u Vodicama, gdje je Dinamo u svibnju odsjeo uoči utakmice sa Šibenikom....

"Došao sam u hotel vidjeti se s trenerom Antom Čačićem i ljudima iz kluba. Čačić mi je rekao da je često ekipama koje je kasnije vodio puštao tu snimku kako bi igračima dokazao da je momčad ostala mirna pod njegovim vodstvom i u to malo vremena. Baš me iznenadio. Očito su mu taj susret i taj trenutak često u sjećanju..."

Je li vam rekao “hvala ti što si me spasio”?

"Ha, ha, svjestan je on da je to tako bilo. Nema što to naglašavati ili zahvaljivati, to je moj posao - da igram i radim. Drago mi je bilo posjetiti ih uoči te utakmice u kojoj su sa Šibenikom ovjerili titulu."

Bitno ste mu unaprijedili karijeru jer opstao je u Dinamu, igrao Ligu prvaka, a da je tu utakmicu izgubio nikad ne bi bio izbornik.

"Sigurno. Lijepa je to priča, baš mi je drago da sam sudjelovao u svemu tome i da se možemo prisjetiti dragih trenutaka. Čačić je miran i to prenosi na ekipu. Znao sam i sad kad je došao pred kraj sezone da će donijeti mir momčadi. Tako je i bilo. Ne stvara pritisak na igrače, nego ih opusti."

Jeste li dobili posebne premije?

"Nismo. Samo uobičajene koje su tada bile."

Deset godina kasnije opet Ante Čačić ide na Ludogorec u kvalifikacijama za Ligu prvaka. U međuvremenu su Bugari dvaput svladali Dinamo u skupini Europske lige.

"Nevjerojatno je kako se to sve poklopilo. I tada, 2012. godine kad sam ja igrao, u Šibeniku je Dinamo potvrdio titulu. I sada ponovno."

Hoće li još jednom biti drama?

"Ludogorec je u europskom nogometu dosta pokazao i Dinamu neće biti lako. Dinamo nije u najboljoj formi, nadam se da je ovom pobjedom protiv Istre 1961 malo ušao u natjecateljski ritam."

Što je bio problem sa Škupijem?

"Nisu u pravoj formi, ali Dinamo ima iskustvo. Koliko je god makedonski sastav bio nezgodan protivnik, Dinamo je rutinski pobijedio. No, ući će u formu, Ademi to nosi, a čeka se da prorade Oršić i Petković. Kada se Ademiju približe još dva-tri igrača, bit će kakve ih želimo gledati."

Usporedite Dinamo iz 2012. godine i sada.

"U mojoj ekipi bilo je jako dobrih igrača. Igrali smo dvaput u skupini Lige prvaka. Tu je to negdje. Ne mogu se odlučiti koja je momčad bolja."

Mislite li doći u Zagreb na utakmicu? Možda vas Dinamo pozove.

"Vidjet ćemo, možda i odem. Bilo bi mi drago. Mislim da Dinamo prolazi."

Vjerujete u Čačića.

"Vjerujem u Dinamo jer on se dokazao u Europu. Dinamo je Dinamo!"

Proslava s Vidom uz pivo-dva

Domagoj Vida vam je zahvalio na asistenciji?

- Kako ne, proslavili smo popivši pivo-dva - smije se Mehmed.

Vida je potpisao novi ugovor za AEK.

- Mislim da energijom i kvalitetom još može pomoći reprezentaciji. Dokaz tome je što je prešao u klub iz jake lige.

Nedavno sam se oženio, supruga je iz Šibenika, kuću sam kupio u Vodicama

Nakon matičnog kluba Iskre iz Bugojna igrao je za Šibenik, Dinamo od 2011. do 2013. godine, Rijeku, Sarajevo, Al-Ahli iz Maname, Slobodu iz Tuzle, Željezničar, te još dvaput Šibenik. Za reprezentaciju BiH ima četiri nastupa.

- Zadovoljan sam, iako, imao sam nesreću. Prilikom dolaska u Dinamo slomio sam ruku i to me je unazadilo...

Kako vam je danas u Vodicama?

- Baš sam se ovog ljeta oženio. Supruga je iz Šibenika, kuću sam kupio u Vodicama. Htio sam se vratiti u Šibenik kad su bili Kolumbijci, ali svega je bilo, pa sam počeo trenirati s Vodicama i nagovorili su me da ostanem. Osvojili smo županijski kup i sad igramo u Hrvatskom kupu u gostima u Bistri. Ako prođemo, mogao bi nas neki prvoligaš zapasti. Trenutačno sam tu, a radim i na trenerskoj licenci - kaže Alispahić.

Linker
25. travanj 2024 12:57