GORAN MEHKEK/CROPIX
VELIKI BLEK

Bio je jedan od vođa sjajne generacije Dinama, a sad za njega nema mjesta ni na klupi, sjedi na tribini!

Stigao je bombastično, zadnji dan prijelaznog roka, ali je potpuno zagubljen u planovima trenera
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. ožujak 2022. 08:53

U svim pričama oko Dinama ovog proljeća, od borbe za naslov, Kopićevih taktičkih zamisli, ozljeda, Oršića i Petkovića, Šutala i Franjića, u sjeni je ostao igrač od kojega se očekivalo da će imati važniju ulogu ove sezone.

Stigao je dosta “bombastično”, zadnji dan ljetnog prijelaznog roka, Dinamo je vratio u Maksimir igrača koji je bio jedan od temelja “one” momčadi, koja je pisala povijest i prezimila u Europi nakon 49 godina. Ali, Emir Dilaver danas je potpuno u drugom planu, često čak niti na klupi, Dinamove utakmice prati - s tribine.

Velika uloga

Kad ga je u Dinamo 2018. doveo Nenad Bjelica, Dilaver se vrlo brzo nametnuo kao jedan od vođa momčadi.

- Želim da Maksimir opet gori, da bude pun - jedna je od njegovih prvih izjava nakon što je za “najdražim trenerom” iz Lecha stigao u Dinamo. Tada je zvučalo nemoguće, ali uskoro je Dinamo uspio “zapaliti” Maksimir, za europske utakmice ulaznice su se čekale od jutra, a temperamentni Dilaver bio je jedan od ljubimaca navijača i simbola tog “ratničkog mentaliteta” Bjeličinog Dinama.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Dobio je i nadimak Veliki Blek, a osim što je bio standardan prvotimac i neupitni branič, Dilaver je svoju prvu sezonu u Dinamu obilježio i pogotkom Viktoriji Plzen za 2:0 u Maksimiru, u prvoj Dinamovoj proljetnoj utakmici u Zagrebu u gotovo pola stoljeća.

Stoperski dvojac Dilaver - Theophile tada bi sigurno u svim anketama dobio glasove kao najbolji Dinamov branički tandem zadnjih puno godina. Odigrao je Dilaver, primjerice, sve minute, od prve do zadnje u skupini Lige prvaka, kad su Modri do kraja bili u igri za prolaz skupine.

Ali, baš tu negdje, sa zadnjim utakmicama te jeseni 2019. godine, počela je padati i prezentacija Dilaverovih izvedbi, a kad je početkom pandemije Nenad Bjelica napustio Maksimir, bilo je izvjesno da će i Dilaver vrlo skoro otići iz Dinama. U jednom trenu ga je i Zoran Mamić privremeno maknuo iz momčadi, odnosno, službeno, poslao ranije na odmor, a kad se vratio odigrao je još nekoliko utakmica, međutim, rastanak je bio neizbježan. Dilaver i Dinamo prihvatili su ponudu iz Turske, otišao je u Rizespor, dojma smo, na olakšanje i vlastito i Dinamovo.

Potez s logikom

S te je strane bilo iznenađenje kad ga je Dinamo prošlog ljeta odlučio vratiti u Maksimir. No, bilo je u tom potezu nešto logike. Modrima su se ozlijedili Perić i Lauritsen, Dilaver je baš postao slobodan igrač, dakle, nije skup, a k tome poznaje klub, momčad, neće se dugo adaptirati na Modre. Također, pričalo se i da su ga željeli ili o njemu razmišljali i Dinamovi konkurenti Osijek i Hajduk, pa su u Maksimiru povukli potez i vratili Dilavera samo godinu dana nakon što je otišao.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Bez obzira na raznorazne priče iz Turske, o sukobu s trenerom, lošoj formi, repovima od transfera, Dinamo nije puno razmišljao, Dilaver je opet bio u svlačionici pod Jugom. A njegov već spomenuti temperament i autoritet dobrodošli momčadi koja je ostala bez nekoliko važnih igrača...

Međutim, otpočetka njegov drugi mandat u Dinamu nije krenuo kako treba. Dilaver nije iz Turske došao potpuno spreman, u startu je bio peta ili šesta stoperska opcija, a na sličnom je mjestu u hijerarhiji i danas, čak i kad su neki igrači izvan stroja zbog ozljeda ili kartona. Odigrao je ove sezone samo 400 minuta za Dinamo, četiri puta je bio starter, dvaput u Kupu (Orijent, BSK) i dvaput u HNL-u (Šibenik, H. dragovoljac).

Samo triput je pritom odigrao svih 90 minuta. Jedinih europskih 10 minuta odigrao je u Londonu protiv West Hama, kad je u završnici zamijenio Štefulja. Veliki broj utakmica, pak, uključujući i ovu zadnju u Koprivnici, proveo je izvan zapisnika i Dinamove utakmice gledao s tribine.

Neizvjesno sutra

Njegov povratak u Maksimir jest, definitivno, neuspješan. Ugovor je potpisao na dvije godine, što znači da mu aktualni vrijedi do lipnja 2023. Što će biti na ljeto, hoće li Dilaver opet otići ranije iz Dinama ili će se možda otvoriti neko mjesto, pa on ipak ostane u konkurenciji za momčad?

U svakom slučaju, poznavajući Dilavera i njegov temperament, ne vjerujemo da je baš potpuno zadovoljan svojim statusom. Ako je već i dolazio svjestan da neće biti prvi izbor, sigurno nije mislio da će baš biti - zadnji!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 16:07