Igor Bišćan

 GORAN MEHKEK Cropix
TRENEROVE PORUKE

Bišćan izvukao napadača iz naftalina i poručio: ‘Nisam te zaboravio‘. Ali zakasnio je, a to je Hajduk iskoristio

U srazu s ozbiljnijim protivnicima svaki bi detalj mogao imati odlučujući značaj
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 05. kolovoz 2023. 07:48

Sve popratne floskule - "zamorno putovanje (od nekoliko tisuća kilometara), igranje na umjetnoj podlozi, neugodan protivnik...", bile su bespredmetne. Dinamo je rutinirano apsolvirao prvu prepreku u kvalifikacijskom ciklusu Lige prvaka. Formalno, sve je bilo zgotovljeno tijekom maksimirskih 90 minuta. Nikada nijedan klub u Uefinim kvalifikacijama nije nadoknadio zaostatak od četiri pogotka iz prve utakmice. Bilo je iracionalno pomisliti da bi to mogla učiniti Astana protiv zagrebačkog Dinama.

Očigledno, prethodne je činjenice bio svjestan i trener hrvatskog prvaka, Igor Bišćan. Nakon što je ispunio obvezu spram medija i udijelio Astani nekoliko kurtoaznih komplimenata, poput - "očekuje nas ozbiljna utakmica, moramo biti fokusirani na igru i podlogu na koju nismo navikli...", Bišćan je svoje promišljanje o aktualnom trenutku Dinamove zbilje u Europi najbolje artikulirao izborom igrača (potom i izmjenama) u srazu s Astanom.

image

Luka Ivanušec i Igor Bišćan

GORAN MEHKEK Cropix

Fokus maksimirskih ambicija otpočetka je bio usmjeren prema trećem pretkolu i dvoboju (8. kolovoza) u Ateni s tamošnjim AEK-om. Činjenica da trener Dinama na "plastičnoj podlozi" Astana Arene nije rabio krucijalnog igrača za oglede s grčkim prvakom (Luka Ivanušec), snažan je argument prethodnoj tezi. A Martinu Baturini, Bišćan je omogućio da se "rastrči" posljednjih desetak minuta utakmice. Od aktivacije Ivanušeca, u srijedu navečer, trener Dinama smatrao je kudikamo važnijim da "malog" Lukanića upozna s Ligom prvaka...

Neprijeporno, zamorno putovanje do središnje Azije, Bišćanu je ipak poslužilo svrsi. Mahir Emreli u Puli je "šefu" natuknuo, a u Astani i potvrdio da na njega - može računati. Azerbajdžanski napadač nameće se kao potencijalni džoker za ogled u Ateni. Može se pretpostaviti da će ondje Dinamova taktika primarno biti usmjerena na tranzicijsku igru, u kojoj bi Emrelijev način igre ("lopta u prostoru") mogao ponuditi izvjesnu učinkovitost.

Trenerove poruke

U Kazahstanu, Bišćan je "iz naftalina" izvadio i Josipa Drmića. Iako je minutaža nekadašnjeg švicarskog reprezentativca bila skromna (desetak minuta), više formalne naravi, ipak je sadržavala i trenerovu poruku zapostavljenom napadaču: "nisam te zaboravio"! Sličnu gestu podrške zaprimio je i Antonio Marin. Njemu se u Astani i posrećilo, pa je pogotkom dodatno učvrstio svoju kandidaturu.

image

Josip Drmić

MATIJA DJANJESIC Cropix

Maksimirski stožer i prije puta u Kazahstan bio je svjestan činjenice da se ozbiljna utakmica ne igra ondje, već u Grčkoj. Stoga su kalkulacije za sraz s AEK-om započele još tijekom utakmice protiv Astane. Svoje vedete od neprocjenjive važnosti (J. Šutalo, Mišić, Petković) Bišćan je "povukao" iz igre.

Odlučujući detalji

Međutim, baš kao i u prethodnim susretima tijekom aktualne sezone, prevladava dojam da je Dinamov stručni stožer (pre)kasno "odradio" izmjene. Dosad je zakasnjelu reakciju "modre" klupe iskoristio jedino Hajduk, preokretom u sudačkoj nadoknadi, u premijernoj utakmici ovosezonskog HNL-a. Objektivno, dosadašnji protivnici (Astana, Istra 1961, pa i Hajduk) nisu imali dostatnu kvalitetu kojom bi kaznili evidentan pad Dinamove igre u nastavku utakmica. Primjerice, u Astani je već nakon sat vremena igre postalo uočljivo kako se epicentar zbivanja premješta sve bliže Dinamovim vratima, a prva osvježenja u veznoj liniji "modrih" pojavila su se na razmeđi 78. i 79. minute ogleda. Je li devalvacija Dinamove igre uslijedila zbog zahtjevnog i dugotrajnog putovanja, nedostatne fizičke pripremljenosti, pada motivacije poradi "dobivene utakmice"... vjerojatno će utvrditi analiza maksimirskog stožera. No, u srazu s ozbiljnijim protivnicima (a prvak Grčke to zasigurno jest) svaki bi detalj mogao imati odlučujući značaj. Pravodobni refresh momčadi nedvojbeno spada u takve detalje...

image

Dominik Livaković

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Pad tonusa Dinamove igre omogućio je izvedbu u kojoj se domaća momčad "razmahala", a Dominik Livaković postao junakom dvoboja. No, čak i u "feleričnom" dijelu nastupa svoje momčadi, Bišćan je dokučio vrijedno saznanje: "važna je spoznaja da ti je vratar u vrhunskoj formi"! Poglavito uoči utakmice koja bi trebala usmjeriti daljnji tijek sezone...

Linker
09. svibanj 2024 19:49