DAMIR SKOMRLJ Cropix
ZALOG ZA BUDUĆNOST

Bišćan je dobio novo pojačanje, čovjeka koji se u svlačionici najviše razveselio dolasku Ukrajinca

Doveden je kao potencijalna alternativa za Arijana Ademija, a godinu dana je proveo - uz aut liniju
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. srpanj 2023. 22:30

Ogled s Istrom 1961 mogao bi imati vitalni, a možda i prijelomni značaj za još jednog "modrog" nogometaša. Robert Ljubičić napokon je zaigrao kao defenzivni vezni. S referencama igrača sredine terena, sklonog obrambenim zadacima, ovaj se rođeni Austrijanac i pojavio prošle sezone u rosteru Dinama (maksimirski je klub za njega platio bečkom Rapidu tri milijuna eura odštete).

Robert Ljubičić na mjestu defenzivnog veznog igrača nije u Puli debitirao. Na "prirodnoj poziciji" on je već prošle sezone odigrao osam utakmica.

Uglavnom je to bilo u otvaranju sezone dok je (tadašnji) trener Ante Čačić još iskušavao na mjestu lijevog beka Petra Bočkaja, odnosno Danijela Štefulja.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Nakon što je "otkrio" da Dinamo nema lijevog beka, Ante Čačić je konstatirao da mu na neuralgičnoj poziciji "najbolje može poslužiti" upravo Robert Ljubičić. Shodno toj spoznaji, "Austrijanac" je kao lijevi bek nanizao prošle sezone 31 utakmicu!?

Mišić ne može sam

I svi su bili zadovoljni. Ante Čačić je stvorio privid "saniranja problema", a 24-godišnji Robert Ljubičić se zadovoljio činjenicom da je standardni igrač Dinama. Pa, makar i na njemu "nepoznatom dijelu terena". Spoznaja da se taj i takav (s bekovskog aspekta) asimetrični Dinamo plasirao u skupinu Lige prvaka, problem je gurnula - pod tepih.

Skelet Dinamove formacije počeo je pokazivati znakove poroznosti tek u nastavku sezone, kada je Maksimir napustio "doživotni kapetan" Arijan Ademi. Bilo je očigledno da Josip Mišić ne može sam "zatvoriti sve rupe" u veznom redu Dinamove momčadi, pa mu je Ante Čačić u nekoliko utakmica kao ispomoć dao - Roberta Ljubičića.

A poziciju lijevog braniča "pokrio" je tek pridošli (upravo iz Istre 1961) stoper Mauro Perković!? Tako je Dinamo, uz mnogo improvizacije, zaključio prošlu sezonu. Putem se, međutim, zagubio Ante Čačić...

Veseli Ljubičić

Njegov nasljednik na trenerskoj klupi Igor Bišćan diskretno je najavio kako "klub mora riješiti kronični problem lijevog beka". Prošlog tjedna Dinamo je napokon angažirao igrača koji odgovara traženim uvjetima i standardima.

Bogdan Mihajličenko, 26-godišnji Ukrajinac, donio je respektabilne preporuke. Slične reference (čak i uvjerljivije) imao je svojevremeno i švicarski reprezentativac Francois Moubandje. No, tijekom trogodišnjeg ugovora s Dinamom maksimirski je menadžment neprestano bio u potrazi za klubom koji će Švicarca kamerunskih korijena uzeti na posudbu i namiriti njegova visoka godišnja primanja (700.000 eura).

S iskustvom angažmana "lažnog kapitalca", Dinamo je u potpisivanje ugovora s Mihajličenkom ušao puno opreznije, a nema sumnje da se od svih igrača u maksimirskoj svlačionici dolasku Ukrajinca najviše razveselio Robert Ljubičić.

Doveden je lani kao potencijalna alternativa za Arijana Ademija, a godinu dana je proveo - uz aut liniju. Sada napokon može, bez zadrške, iskazati svoje mogućnosti.

Start mu je bio obećavajući. Uz dojmljivu igru, u Puli je postigao i pogodak. Dobar zalog za budućnost i povjerenje trenera Igora Bišćana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 19:46