Igor Bišćan

 BORIS KOVACEV Cropix
KOMENTAR

Bišćan ne treba biti nervozan. Nije imao sreće kao prethodnici, a neka samo zaviri u Lekinu svlačionicu na Poljudu

Teško se složiti da Dinamo na kadar koji ima u svlačionici treba još novih igrača
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. kolovoz 2023. 12:13

Navijači Dinama već su godinama "razmaženi". Priznaju se samo Liga prvaka i donekle Europska liga. Sve ispod toga je neprihvatljivo. Stoga je razočaranje koje je paralo Zagreb nakon poraza (2:1) od AEK-a u Maksimiru razumljivo, mnogi su bili uvjereni da Grci ne mogu Modrima zatvoriti vrata Lige prvaka i dovesti u pitanje igranje Europske lige.

Igor Bišćan tako se jako brzo našao na meti mnogih kritičara. Zašto Dinamo tako malo zabija? Zašto pada u drugom poluvremenu? Je li on igračima nakon sjajnih 45 minuta protiv AEK-a naredio povlačenje od prve minute nastavka? Kako Dinamo posrće - prije AEK-a posrnuo je protiv Hajduka i Gorice - pitanja se množe. I Bišćan mora s tim naučiti živjeti. Kao što su morali i svi njegovi prethodnici. Nije li dio navijača i veliki dio medija prošloga ljeta zazivao smjenu Ante Čačića nakon što je Dinamo uz dosta problema prošao Shkupi, a onda još odigrao i 1:1 u Varaždinu? Smjena se nije dogodila, a Čačić je uveo Dinamo u Ligu prvaka u kojoj je čak pobijedio i Chelsea.

Vidimo da je Bišćan nervozan, što je razumljivo s obzirom na pritisak pod kojim živi. A s takvim pritiskom nije se ni izbliza susreo u karijeri. Zato Bišćan na presici javno i otvoreno "proziva" čelnike kluba da mu nisu osigurali pojačanja. I da momčad zbog "manjka kvalitetnih zamjena" pada u nekim utakmicama.

Je li Bišćan u pravu? Dijelom je, sigurno bi bilo bolje da su Kaneko i Mihajličenko došli koji tjedan ranije, da ne spominjemo Kačavendu i Stojkovića. Međutim, teško se složiti da Dinamo na kadar koji ima u svlačionici treba još novih igrača. Realno, problematična je pričuvna opcija "šestice", odnosno zamjena za nezamjenjivog Mišića.

Bišćan kaže da nema zamjenu ni za Ivanušeca. Nema tako dobru, jer Ivanušec je europska klasa, standardni igrač Vatrenih. Takve ne možeš kupiti, možeš ih jedino stvoriti, kao što se stvarao i Ivanušec. Hoće li to biti Kačavenda, Stojković, Rukavina, ili možda Špikić koji je u Dinamo stigao kao lijevo, a ne kao desno krilo? Nažalost, izuzmemo li Špikića koji je standardan kao desno krilo, nitko od navedenih nije ni imao šansu pokazati se na sceni. No, dok je Ivanušec tu - a još uvijek je tu - problem ne postoji.

Bišćan također mora shvatiti da je trener Dinama, a ne Manchester Cityja i da će mu klub teško osiguravati baš sve što poželi. Nisu to u Maksimiru imali ni njegovi prethodnici. Neka - kad smo već na ovoj temi - malo "zaviri" u svlačionicu njegovog prijatelja Ivana Leke na Poljudu. Pa proba usporediti svoj i Lekin kadar. Razlika je ogromna u korist Dinama. A Leko jednako tako živi pod pritiskom imperativa ulaska u Konferencijsku ligu i(li) osvajanja naslova prvaka. Protiv daleko jačeg Bišćanovog kadra.

Bišćan kad sve zbrojiš jednostavno nije imao sreću kakvu su imali treneri prije njega. Antu Čačića je u 3. pretkolu Lige prvaka čekao Ludogorets, a u play-offu Bodo/Glimt. To je daleko slabije od AEK-a ili Antwerpena. Godinu ranije Damira Krznara u 3. je pretkolu čekala poljska Legia, a onda moldavski Sheriff. Sjećate se kako je Krznarov Dinamo prošao s Moldavcima (ukupno je izbačen s 3:0), a u postavi su bili Ademi, Franjić, Jakić, Majer, Oršić... koji više nisu tu, plus Petković, Livaković, Ivanušec, Ristovski, Theophile, Perić. I nitko u Maksimiru nije radio preveliku dramu zbog toga što su im Moldavci zatvorili vrata Lige prvaka.

A Sheriff nije ni blizu AEK-a, koji je ozbiljno posložena i jaka momčad, uigrana, vrlo iskusna i prepuna samopouzdanja. Dinamo u ovoj fazi Europe težeg suparnika nije mogao dobiti. A kad igraš s tako jakim suparnikom, onda puno skrivenih slabosti izlazi na danje svjetlo, jer ih ne možeš maskirati kao u utakmicama sa slabijima.

Bišćan stoga ne treba biti ni nervozan ni nestrpljiv. Nego nastaviti raditi i polako stvarati novu momčad. Ispadne li Dinamo od AEK-a doista nitko u Maksimiru nema razloga raditi ni najmanju dramu. AEK nije ni Ludogorets ni Legia. AEK je daleko iznad njih...

Linker
19. rujan 2024 03:34