NERA SIMIC
PROGOVORIO I O ŠIMIĆU

Bišćan objavio svoj ‘plan za Dinamo‘: ‘Oni će od sad dobivati više prilika. Bočkaj? Sve mi je iskreno rekao‘

Zanimljivo je bilo danas na presici Igora Bišćana uoči gostovanja u Puli kod Istre
Piše: Davorin Olivari/SNObjavljeno: 21. travanj 2023. 13:03

Igor Bišćan u subotu stiže na Alda Drosinu (18 sati), stadion koji mu je jako, jako drago mjesto. Baš je tu osvojio svoj prvi veliki trofej u Hrvatskoj, njegova Rijeka je 2019. godine u finalu Kupa svladala Dinamo s Nenadom Bjelicom rezultatom 3:1. Također, pobjeđivao je u Puli kao izbornik mlade vrste, Aldo Drosina njegov je stadion uspjeha.

Startao je sjajno na klupi Modrih, s dvije pobjede protiv Lokomotive i Slaven Belupa, sad želi hat-trick, nastaviti niz protiv Istre 1961.

- Da, ugodno se osjećam na tom stadionu, mislim da sam sve pobijedio. Iako je svaka utakmica za sebe, nisam još bio tamo kao trener Dinama. Ne znači ta statistika ništa, ali budi lijepe uspomene - kazao je Bišćan u uvodu.

Kad se, pak, radi o Istri 1961, veli sljedeće...

- Znamo što nas čeka, Istra 1961 igra specifičan nogomet, s glavom i repom, s jasnim ciljem i planom i svojim stilom. Imamo negativno iskustvo od prije mjesec dana, a i to bi nam u određenoj mjeri trebalo pomoći u pripremi ove utakmice. U svakom slučaju, očekuje nas nezgodno gostovanje, opasan suparnik, ali mi, naravno, želimo nastaviti pozitivan niz rezultata i načiniti korak bliže naslovu prvaka - kazao je za uvod Bišćan.

image

Presica uoči Istre

NERA SIMIC

To neugodno iskustvo je ono od prije mjesec i nešto dana kad je Čačićev Dinamo poražen s 0:1 u samoj završnici utakmice, u drugoj minuti sudačke nadoknade, i to golom Matheusa. Stanje momčadi kad je zdravstveni karton u pitanju isto je kao i prije, nema promjena.

- I dalje su izvan pogona ozlijeđeni Kevin Theophile i Boško Šutalo. S druge strane, Bruno Petković odradio je nekoliko treninga i još ćemo vidjeti kako će izgledati. Sad je to ona klasična situacija u kojoj igrač ima veliku želju, krene malo jače, pa se javljaju sitni problemi kao što to biva kad dulje vrijeme nisi u ritmu treninga.

Bišćan je progovorio i o planovima za budućnost. Njegov je stil - utakmica po utakmicu‘ i davanje više prilike mladim igračima, što je nakon Ante Čačića, gotovo novost na Maksimiru.

- Svakim novim tjednom dolazimo do novih spoznaja o momčadi. Naravno, svi mi koji smo i dosad pratili Dinamo znamo većinu stvari, posebno igrače i njihove karakteristike, ali uvijek imate nešto novo vidjeti. Isto tako, svaki trener ima neke svoje ideje, razlike mogu biti u detaljima, ali i oni mogu činiti neku bitnu promjenu. Ne gledam previše unaprijed iako imamo veliku bodovnu prednost. Ali mi idemo iz utakmice u utakmicu, jer to je ulaganje u budućnost. Plan je raditi još bolje, dati šansu nekim mlađim igračima. S njima je situacija dobra, a nadam se da će biti još bolja, ja ću im nastojati dati što više prilike da znamo na čemu smo u budućnosti. Tu su i drugi koji dosad nisu puno sudjelovali. Tu ponajprije mislim na Petra Bočkaja i Sadegha Moharramija", najavio je Bišćan i dodatno opisao Bočkajevo stanje i ulogu.

Pero Bombardero kod njega još nije dobio priliku...

- Obavili smo nekoliko razgovora, ali ne previše službeno. Dali smo jedan drugome do znanja kakvo je stanje, što očekujemo i mislim da je sve jasno. Puno držim do rada na treningu, do ponašanja i odnosa i kad stvari nisu idealne za igrača i to znam nagraditi. Vjerujem da će tako biti i ovaj put. Na kojoj ga poziciji vidim? Bitno je pričati s igračem, doznati što njega čini sretnim. Znam to iz igračkih dana, svaki igrač najbolje osjeća na kojoj poziciji može dati najviše. Kaže da se vidi na lijevom bočnom i da mu je to najbolja pozicija. Kad pogledamo njegove najbolje predstave, onda će možda to ispasti neka druga pozicija, možda desno gore. Najvažnije je da bude u dobrom treningu, motiviran, da se osjeća kao dio momčadi. Daleko je od prave forme i on to zna. Bio je iskren u našem razgovoru i ja to cijenim. Možda još neko vrijeme neće moći pokazati najbolje od sebe, ali vjerujem da će što prije doći na pravu razinu. Njegova kvaliteta i nogometna inteligencija stavljaju ga u krug kandidata za više pozicija.

Dinamu slijede tri utakmice u osam dana. Nakon gostovanja u Puli na redu je maksimirski ogled protiv Varaždina, a potom dvoboj protiv Hajduka na Poljudu. Hoće li biti rotacija u momčadi?

- Nezgodno je razdoblje pred nama, trebamo biti pametni, moramo svakoga dovesti u stanje da može pružiti svoj maksimum u ovom trenutku. Ovu prvu utakmicu je nešto lakše pripremiti jer smo imali tjedan dana vremena, a poslije ćemo vidjeti. Nadamo se da ćemo dobiti Petkovića, to bi nam povećalo manevarski prostor, donijelo ozbiljnu kvalitetu i veliki pomak.

Kakva je suradnja s novim članom Dinamove uprave, njegovim bivšim suigračem Darijem Šimićem?

- To je kontakt na dnevnoj bazi, iako sam ja sad jako koncentriran na rad s momčadi. Obojica smo po cijele dane na stadionu, razmjenjujemo mišljenja i informacije. On je puno više uključen u ono što bi se trebalo dogoditi u budućnosti, u pripremu prijelaznog roka, eventualne prinove, rješavanje igračke križaljke. Naravno da i ja imam utjecaj na to, da o tome raspravljamo. Odnos je jako dobar, to ne trebam ni naglašavati, i to ne samo s njim. Nije mi puno vremena trebalo kako bih uspostavio stare kontakte još iz doba kad sam ovdje bio kao igrač. Ugodno se osjećam ovdje, što sam, iskreno, i očekivao – zaključio je Bišćan.

Hoće li Bišćan na ljeto vratiti neke igrače s posudbi?

- Vode se razgovori, o tim stvarima se razmišlja, neću o detaljima i imenima jer još sezona traje. Pratimo situaciju, razmišljamo koliko možemo u budućnosti, ali ništa više od toga ne mogu reći. Nadamo se da ćemo kroz neko vrijeme moći više reći - veli Bišćan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 09:24