Igor Bišćan

 Vladimir Dugandžić/Cropix
POGLED STRUČNJAKA

Bišćan tek slaže svoj Dinamo, ali već je postavio negativni rekord: ‘S time u budućnosti neće biti problema‘

Proslavljeni hrvatski centarfor Goran Vlaović progovorio je o problemu efikasnosti koji muči Modre
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. svibanj 2023. 13:48

Dinamo je otkako je Igor Bišćan preuzeo trenersku klupu primio samo jedan pogodak. Onaj na Bišćanovoj premijeri u Kranjčevićevoj, kada je za Lokomotivu zabio Ibrahim Aliyu, momak koji je otišao preko “velike bare”. Na toj utakmici Dinamo je, pak, zabio dva pogotka i dobio tu utakmicu. To su, inače, bila dva jedina pogotka Modrih na gostovanjima jer su nakon toga plavi dečki odigrali 0:0 u Puli, Splitu i Osijeku.

Zanimljivo, Dinamo nikad otkako je HNL-a nije odigrao tri uzastopne utakmice na gostovanjima koje su završile 0:0!? Međutim, u sezoni 2001./02. odigrao je četiri uzastopne utakmice bez postignutog gola u gostima. Igrao je sa Slavenom Belupom (0:0), a izgubio je od Kamen Ingrada (0:1), Rijeke (0:1) i Varaždina (0:2).

Stvarati bilo kakve zaključke nakon početka Bišćanove karijere na klupi Modrih nema nikakvog smisla jer vodio je tek šest utakmica. Sto puta smo ponovili, idemo još jednom, Bišćanov Dinamo gledat ćemo od sljedeće sezone. Ostaje, eto, taj raritet o kojem smo pisali u uvodu, Dinamu se zaista rijetko događa da ne postigne pogotke u tolikom broju gostujućih utakmica, dogodilo se, dakle, samo jednom prije više od dvadeset godina, s tim da je tad bila i utakmica više, a taj rekord bio bi izjednačen kad Modri ne bi zabili Rijeci na Rujevici u pretposljednjem kolu.

Premali uzorak

O ovoj temi porazgovarali smo s proslavljenim hrvatskim centarforom Goranom Vlaovićem...

- Premali je uzorak da bi se moglo bilo što komentirati. Trebalo bi se odigrati više utakmica za neke ozbiljnije zaključke. Dinamo je u tim gostujućim utakmicama imao šanse, mogli su zabiti. A kad govorimo o tome, vratimo se malo u prošlost, prije dolaska Bišćana. Otišao je najbolji klupski strijelac Mislav Oršić. Očito treba vremena da se iskristalizira neki novi golgeter koji će zabijati golove, koji će zabiti kad je nula, pa da taj gol otvori utakmicu, da se zabije još koji ili barem da se dođe do pobjede - kaže nam u uvodu Vlaović.

image

Goran Vlaović

Ronald Goršić/Cropix

Priča nam Vlaović da uopće nije sumnjao u Dinamov naslov prvaka kad je Bišćan sjeo na klupu...

- Moram dodati da je osim Oršića otišao i Ademi, Modri su ostali bez dva ključna igrača.

Da, nije bilo teško sjetiti se kako je Arijan Ademi često znao zabijati i odlučivati utakmice, njegovi golovi su bili itekako bitni. Ne zaboravimo, do odlaska u Englesku je Oršić zabio ukupno 13 pogodaka za Modre, Ademi prije odlaska u Kinu 6.... Nadodajte još 8 Oršićevih asistencija i 4 Ademijeve, pa vidite koliko je ZG-klub izgubio na ubojitosti njihovim odlaskom. Radi se o 19 pogodaka i 12 asistencija koje je taj dvojac ugradio u sezonu.

Potreba za novim napadačem

Puno je to, jako puno...

- Dinamo igra slično kao i prije, nadmoćan je u HNL-u, tako će biti i do kraja ove sezone. Čitam da će se do konca HNL-a provjeravati i neke mlade snage i potencijali za budućnost. Modri su bez rezultatskog imperativa. Tako treba gledati na stvari, a ne kroz prizmu da su tri uzastopne utakmice na gostovanjima završile 0:0.

Zanimljivo, na tri gostujuće utakmice koje su završile 0:0 Bišćan je svaki puta u udarnoj postavi imao drugu špicu - protiv Istre 1961 je startao Drmić, protiv Hajduka Topić, protiv Osijeka Petković. Dobro, Petković prije nije niti mogao jer se oporavljao od ozljede.

- Može se kazati da traži, a može se kazati i da isprobava. Svakome želi dati priliku, mogućnost da zaigra. Uostalom, kad se radi o napadačima, vidimo da se kroz medije provlači da Dinamo želi dovesti napadača, koliko sam čitao, pisalo se o Friganu, Vipotniku... Može se zaključiti da se javila potreba za dovođenjem novog napadača, s obzirom na to da se u medijskom prostoru također tehnicira s mogućnošću da Bruno Petković ima šanse za realizacijom inozemnog transfera. Kad se sve to sagleda, onda se može logično zaključiti da Bišćan isprobava, želi vidjeti kako bi sve moglo izgledati sljedeće sezone, zapravo, to je na neki način ugodan posao. Bilo bi još ugodnije da se stalno pobjeđuje, pa onda ne bi dolazilo do pitanja zašto dolazi do tih, nazovimo ih “neutralnih rezultata”, kao što su ove ‘nule. Mislim da za Dinamo neće biti nikakvih problema u budućnosti.

Nije lako procijeniti Topića

Pitali smo Vlaovića kako je vidio mladog napadača Frana Topića, kojeg je Bišćan koristio na svim utakmicama otkako je postao trener?

- Znači da mu ukazuje povjerenje, da vjeruje u njega. Teško mi je nešto konkretnije kazati jer, koliko sam shvatio, Topić ima više navika krilnog napadača, nego centralnog. Njegova pozicija bi se kroz neko vrijeme trebala iskristalizirati. Dobro je da kod Bišćana dobiva prilike, a on će u toj minutaži svakako pokazati koja je njegova najbolja pozicija. Naravno, u suradnji s trenerom. Nije ga lako sad procijeniti, pa i sami znate koliko je bilo takvih slučajeva s mladim igračima pri kraju prvenstava. Neki su dobili prilike pa su zastali, neki su ostali pa nakon godinu dana nestali. Svega je bilo. Tako da ovo još nije uvijek vrijeme da bi se moglo nešto konkretno analizirati i zaključiti u vezi mladog Frana Topića - zaključio je na kraju bivši hrvatski reprezentativac Goran Vlaović.

Niti jedna Bišćanova momčad nije zabijala tako malo kao Dinamo

Igor Bišćan je Modre dosad vodio na šest utakmica, u tom razdoblju njegovi dečki zabili su osam pogodaka. Postotak je, dakle, 1,3 pogotka po utakmici. Kako su postoci izgledali u bivšim Bišćanovim klubovima i reprezentaciji U-21? Trener Modrih je s Rijekom odigrao 42 utakmice, a postigao je 82 pogotka, što je u prosjeku 1,95 po utakmici, kad se radi o Olimpiji, njegova momčad je u 44 utakmice zabila 80 pogodaka, što iznosi 1,81 pogodak po utakmici, Rudeš je u 36 utakmica zabio 52 pogotka, što je prosjek od 1,4 po ogledu. Mlada U-21 reprezentacija je, pak, pod Bišćanom bila iznimno efikasna, u 28 utakmica zabila je čak 79 pogodaka, što je izvrstan postotak od 2,8 pogodaka po utakmici. Dakle, prosjek pogodaka koje postiže Dinamo je dosadanajslabiji kad se radi o trenerskoj karijeri Igora Bišćana, ali to se ovoga trenutka ne može uzimati kao ozbiljan pokazatelj jer je tek počeo, za njim je tek šest odigranih utakmica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 19:25