PRIVATNA ARHIVA
DAN ZA PAMĆENJE

Bit će to fešta nad feštama! Mjesto koje diše za Dinamo nakon povijesnog pothvata dočekuje Modre

Taj plasman najveći je uspjeh u povijesti ovoga kluba. Jedino se još ne zna datum utakmice...
Piše: DAMIR BEGOVIĆObjavljeno: 04. rujan 2022. 10:22

Prošle srijede nogometaši Borinaca ispisali su novu stranicu klupske povijesti. Trijumfom u Bukovlju, predgrađu Slavonskog Broda, protiv tamošnjeg Slavonca plasirali su se u 1/16 završnicu nogometnog Kupa Hrvatske. Nikada ranije ponos Jarmine u svojoj 73-godišnjoj povijesti nije dospio tako visoko.

- Dva mjeseca smo krvavo radili i trenirali za ovu utakmicu koja je stvarno u punom smislu riječi za nas bila povijesna. Zasluženo smo pobijedili u Bukovlju, imamo na što biti ponosni, jer smo napravili nešto što se nikad u povijesti našega sela nije dogodilo, a pitanje je i hoće li se više ikad dogoditi. Čestitam svim igračima na ovom veličanstvenom uspjehu, našoj upravi koja nas kvalitetno prati, a pogotovo našim navijačima koji su s nama uvijek i svugdje - izdiktirao nam je u diktafon Saša Šest, nekoć akter s prvoligaških (Cibalia, Kamen Ingrad, Istra 1961) i BiH premijerligaških (Zvijezda Gradačac) travnjaka koji je danas u Borincima trener-igrač.

Poklon za reflektore

Dva dana nakon tih 2:0 protiv Slavonca Jarminu je zapljusnuo novi val oduševljenja. Dodatnim ždrijebom - upriličenim stoga što su Borinci i Moslavina u 1/16 završnicu ušli s istovjetnim koeficijentom (ne)uspješnosti 0 - određeno je kako će Borinci 19. listopada ugostiti zagrebački Dinamo. U igri je bila i Rijeka, no plesom kuglica odlučeno je da će ona u Kutinu...

Jarmina je mjesto koje diše za Modre. Ljubav prema Dinamu očituje se (i) u tome što domaće utakmice maksimirskoga kluba redovito i organizirano pohodi autobus jarminačkih navijača. Poveznicama Jarmine i Dinama tu nije kraj; jedna od njih je i Petar Bručić koji je upravo iz Jarmine - preko vinkovačkog i zagrebačkog Dinama - lansiran u europsku orbitu, do bečkog Rapida s kojim je 1985. godine dogurao do finala Kupa UEFA protiv Evertona u kojem, nažalost, nije zaigrao zbog žutih kartona. Bručić je - kao podsjetnik starijim generacijama, a na znanje i ravnanje onim mlađim - legenda zagrebačkog Dinama, jedan od ključnih protagonista generacije ‘82. koja je pod vodstvom Ćire Blaževića osvojila naslov prvaka Jugoslavije.

image

Navijači iz Jarmine česti su gosti maksimirskog stadiona na utakmicama Dinama

PRIVATNA ARHIVA

Pero se prije nekoliko godina vratio u Jarminu, život u metropoli zamijenio je nježnim seoskim ditirambom u rodnom selu. Kuća mu je udaljena tek nekoliko stotina metara od mjesnog igrališta koje odnedavno obasjavaju snopovi novopostavljenih reflektora. To je tek posebna priča. Financirao ju je Zdravko Mamić koji je rado i često svraćao u prijateljsku Jarminu nakon brojnih sudskih ročišta u Osijeku. Na jednoj (od) fešti upriličenoj u jarminačkom Lovačkom domu, ganut posvemašnjom pažnjom domaćina koji je pritom iskazao i senzibilitet za njegove pravosudne probleme, obećao je pomoć u rješavanju ove infrastrukturne problematike. Sljedeće jutro na klupskom računu osvanulo je okruglih 100.000 kuna.

image

Zdravko Mamić i Petar Bručić

PRIVATNA ARHIVA

Iz dobro poznatih razloga Zdravko Mamić neće nazočiti listopadskom ogledu jarminačkih Zelenih i maksimirskih Modrih i pripadajućem “trećem poluvremenu”, koje se u Jarmini nerijetko danima s razlogom prepričava. No, ovoga časa još uvijek nije ni posve izvjesno hoće li na perfektan travnjak u Jarmini tog 19. listopada kročiti akteri utakmice 1/16 finala Kupa Hrvatske. Naime, Dinamu je dotični termin problematičan zbog rasporeda zgusnutog obvezama u Ligi prvaka. Tehnicira se tako pričuvnim terminom, uglavljenim u rujansku reprezentativnu stanku. Kakve informacije o tome ima klupski predsjednik Mario Rožić?

Oko 2.000 žitelja

- Postoji ideja da Dinamo ugostimo u subotu, 24. rujna, a o tome ćemo više znati u ponedjeljak, nakon sastanka s općinskim načelnikom Ilekovićem. S jedne strane nam odgovara taj raniji rujanski termin jer su veće šanse za lijepim vremenom. To je za nas ključna stvar, budući da nemamo natkrivenu tribinu. No, bojim se da u nadolazećih 20-ak dana ne bismo uspjeli napraviti kvalitetne tehničke pripreme i ugostiti Dinamo na način na koji naš prvak to i zaslužuje. U svakom slučaju, učinit ćemo sve što je realno i što je u našoj moći kako bismo izišli Dinamu u susret.

image

Saša Šest u Borincima ima dvostruku ulogu, trener je momčadi, a po potrebi i igrač

PRIVATNA ARHIVA

Kad god bude odigran, ovaj dvoboj bit će jarminačka nogometna fešta nad feštama. Dan koji će vječno ostati upisan u almanahe ovoga mjesta nadomak Vinkovcima s oko 2.000 žitelja i NK Borinci. Kako god završilo, potpuno je izvjesno da će se Jarminom do duboko u noć prolamati “Nikom nije lepše neg je nam...”.

Trojica igrača s prvoligaškim iskustvom

Borinci su već nekoliko sezona stabilan član Međužupanijske nogometne lige Osijek-Vinkovci. Posrijedi je 4. rang natjecanja u kojem su prošle sezone Jarminčani osvojili “broncu”. Momčad je sastavljena od uglavnom domaćih španera, uz nekoliko igračkih kvaliteta više “sa strane”. Osim već spomenutog Saše Šesta, koji od ove sezone obnaša dužnost klupskog trenera (a povremeno još i zaigra, kao što je bio slučaj i u Bukovlju gdje je i zabio za 2:0 i konačnu potvrdu prolaska u sljedeću rundu Kupa) prvoligaški nogomet igrala su još dvojica nogometaša. Jedan od njih je Mario Kiš koji će zauvijek pamtiti nastup u Cibalijinoj startnoj postavi pred 20.000 Hajdukovih navijača na Poljudu, a drugi je Ivan Koledić, napadač koji je 3. prosinca 2011. godine pogotkom Ivanu Kelavi na asistenciju Frane Vitaića značajno pridonio Cibalijinom 2:2 remiju protiv Dinama u kojem je za momčad Stanka Mršića zabio još i Dino Kresinger, a za Modre Mateo Kovačić i Luis Ibanez.

Zelena boja kao zagorski bregi

NK Borinci je osnovan 1949. godine kao NK Ivančica, pa je 1955. godine preimenovan u NK Partizan, a od 1960. egzistira pod današnjim imenom. Klupska boja je zelena, kao zagorski bregi s kojih su mnogi Zagorci sredinom prošloga stoljeća kolonizirani u Slavoniju, između ostalih mjesta i u Jarminu u kojoj se stoga i danas nerijetko može čuti onaj izvorni “kaj”. Zbog navedenog za Općinu Jarmina u šali se znade kazati kako je “najistočnija općina Krapinsko-zagorske županije”.

Linker
26. travanj 2024 02:37