Arijan Ademi

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
ARIJAN ADEMI ZA SN

‘Bivši suigrači kažu mi da je u Dinamu sada odlično, klub je na pravom putu, a Bišćan je odličan trener‘

‘Što ću biti tužan? Dinamu sam dao najbolje godine, a Dinamo je meni dao sve‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. travanj 2023. 17:24

Počela je kineska avantura bivšeg kapetana Dinama Arijana Ademija. Ademi je debitirao u dresu svog novog kluba, kineskog Beijing Guoana. Odigrao je kompletnu utakmicu u prvom kolu kineske Superlige, a njegova je momčad remizirala 1:1 s nogometašima Meizhou Hakke. Nismo niti sumnjali da će već na startu Ademi za svoj novi klub napraviti nešto dobro. Izborio je jedanaesterac iz kojeg je njegova momčad izjednačila i došla do boda.

Kad nam se Ademi jučer javio iz daleke Kine, prvo je uz smijeh kazao sljedeće...

- Pa, kako vam se više da razgovarati sa mnom!? Neka sad mlađi daju intervjue, u ovih posljednjih trinaest godina sam vam rekao sve što sam imao, ha, ha... Ne mogu vjerovati da vas još zanimam, a i što vam mogu sad naširoko pričati kad sam tek počeo...

Nismo nasjeli na tu foru, morali smo ga pitati kako je u Kini, kako se snašao, što mu je donio život u nekoj sasvim drugoj kulturi, kako je prošla njegova kineska premijera, je li to ono što je očekivao?

- Šteta što nismo pobijedili... Stadion je bio pun, mislim skoro 70 tisuća ljudi. Atmosfera je bila sjajna. Moj klub je veliki u kineskim okvirima, a stadion je, da se tako izrazim, bolesno dobar. Imamo dobru momčad, ima u rosteru četiri-pet stranaca, jako kvalitetnih. I domaći igrači su kvalitetni.

Jesu li ga u Kini dočekali kao zvijezdu?

- Ma, dočekali su me normalno...

Kakve su ambicije kluba, što mu govore na startu karijere u Kini?

- Dosta sam se raspitivao prije nego što sam došao. Znao sam za povijesno značenje tog kluba u Kini. Nisu dugo bili prvaci, još od 2009. godine. Imaju zaista fanatične navijače. Ne govore javno, ali se tajno nadaju da bi mogli osvojiti naslov prvaka.

image

Arijan Ademi

MARKO LUKUNIC/PIXSELL Pixsell

Napadač Ademi

Iznenadio nas je kad je kazao što je igrao na svojoj premijeri...

- Nisam igrao poziciju koju sam igrao u Dinamu. Na ovoj prvoj utakmici sam bio pa skoro na poziciji špice. Prva špica je ozlijeđena, pa je trener pokušao sa mnom.

Znači, završili ste na centarforu?

- Mislim da je to bilo samo za ovu utakmicu. Naravno da mi je to bilo malo drukčije igrati, skroz nešto novo. Imao sam dvije dobre šanse, jednu baš dobru, druga je bila "knapuša". Sve u svemu, kazao bih da je za početak bilo dobro.

Pričali smo o svemu, govorio nam je o svom startu života u Kini...

- Još sam u hotelu. Obitelj bi mi uskoro trebala stići, ne znam još kada, kad nađem smještaj. Mogu vam kazati i da mi je hrana O.K, jača je od naše, ali ima dosta europskih restorana, tako da kombiniram. Ne jedem još sa štapićima, još sam na vilici, ha, ha, ha.... Kratko sam ovdje da bih govorio o prilagodbi, ali mogu kazati da sam se u ovom vremenu već počeo privikavati na ovdašnji život. Zadovoljan sam, baš skroz, sve je u najboljem redu...

Znači, niste tužni što ste otišli iz Zagreba, iz Dinama?

- Što ću biti tužan? Dinamu sam dao najbolje godine, a Dinamo je meni dao sve.

No, dobro, je li mu ipak na kraju žao što nije karijeru završio u nekoj od liga Petice?

- Ma, nije... Nije mi ništa žao. Iskreno, ovo mi je najbolje, ovaj odlazak u Kinu. Teško je bilo očekivati da bih sad u ovim godinama mogao u ligu Petice ili tako nešto slično. Da, mislim da bi bilo zaista teško. Odlazak u Kinu za mene je bio najbolji mogući potez.

Kakav mu je društveni život, s kime se druži?

- Nemam tu nikoga s našeg jezičnog područja, ali se družim s igračima koji su došli, s Kinezima koji su ovdje... Ali, sa mnom je fizioterapeut Ivan Zeba, pa imam s kime pričati i na hrvatskom.

Hoće li početi učiti kineski jezik, upisati kakav tečaj?

- Vjerojatno hoću kad se definitivno smjestim. Zašto ne? Trenutačno sa suigračima razgovaram engleski.

Pitamo ga je li naučio kako se na kineski kaže dobar dan?

- Ni hao! E, sad me nemojte pitati kako se piše... - dobacit će Ademi.

image

Arijan Ademi

DAMIR KRAJAC Cropix

‘Dinamo je na pravom putu‘

Je li Ademi ostao u kontaktu s plavim klubom, javljaju li mu se bivši suigrači iz Dinama?

- Da, da... Čujem se sa svima pomalo. U kontaktu smo. Baš mi pričaju da im je sad odlično, da su zadovoljni.

Eto, čim ste vi otišli, došlo je do promjene u Dinamu, umjesto Ante Čačića stigao je Igor Bišćan.

- Bišćan je odličan trener. Pokazao je to sa svojim dosadašnjim rezultatima. Znam ga još kao igrača, igrali smo skupa. Bio je pravi primjer kapetana. Siguran sam da je Dinamo na pravom putu.

Dinamo sad ima 12 bodova prednosti, naslov je pred vratima Maksimira, odlaskom u Kinu pobjeglo vam je slavlje titule. Ali. naravno, računat će vam se u zbiru svih tih titula koje ste osvojili s Modrima, bit će to još jedan trofej najtrofejnijeg igrača Dinama....

- Pa, kako mi se ne bi računao!? A kad sam odlazio, Dinamo je imao 12 bodova prednosti kao i sada - zaključio je Ademi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 21:06