RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
LEGENDA O DINAMU

Bivši trener Modrih oduševljen poslovima u Maksimiru, a posebno jednim imenom: ‘Sada je dobio priliku karijere‘

Bivši trener aktualnog prvaka, Branko Ivanković prokomentirao je stanje u klubu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. siječanj 2024. 18:06

Bivši Dinamov trener, Branko Ivanković, sad je izbornik Omana i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima priprema momčad za nastup na Azijskom kupu (AFC), domaćin kojeg je Katar (od 12. siječnja do 10. veljače). U subotu će u Abu Dhabiju selekcija Omana odigrati prijateljsku utakmicu protiv domaćina, a u ponedjeljak Ivanković sa svojim igračima leti u Dohu. Prvu utakmicu na AFC-u Oman igra 16. siječnja protiv Saudijske Arabije...

- U skupini smo još s Tajlandom i Kirgistanom, objektivno je očekivati da ćemo izboriti plasman u drugi krug natjecanja, budući da iz svake skupine dvije najbolje momčadi idu dalje, te četiri najbolja trećeplasirana sastava - rekao nam je Ivanković.

Bez rizičnih poteza

Kakvi su ciljevi?

- Znate kako je ovdje: cilj je postati prvak svemira, ha, ha! Budemo li odigrali na razini na kojoj možemo igrati, realno je da ćemo proći skupinu. A onda što bude, poslije će sve ovisiti o tome protiv koga ćemo igrati. Možemo naletjeti na Iran ili Japan i onda ćemo biti u problemu...

Iako je tisućama kilometara udaljen od domovine, Ivanković pomno prati sve što se događa u hrvatskom nogometu. Pa smo ga upitali i kako vidi Dinamov ulazak u prijelazni rok, odnosno povratak srednjeg braniča Morena Živkovića s posudbe iz Lokomotive, zatim dovođenje japanskog lijevoga braniča Ogiware, kao i povlačenje napadača Frana Brodića s posudbe iz Varaždina?

- Ekspresni povratak “maloga” Živkovića s Kajzerice svakako je odličan potez. Gledao sam ga jesenas na svim utakmicama za Lokomotivu, stabilan je i pouzdan, igra vrlo pametno, ni na jednoj utakmici nije griješio, a to je za njegove mlade godine iznimno važno. Malo je, naime, u nogometnom svijetu 19-godišnjih stopera koji igraju tako racionalno poput Živkovića, ne traži nekakvu ekstravaganciju, niti rizične poteze. Stoga je jasno da je za svoje igre dobivao samo komplimente. Bude li se razvijao kako treba, bit će to lijepa priča, Dinamu bi trebao donijeti igračku kvalitetu, a u budućnosti bi trebao napraviti i bogati transfer. Na žalost, naši su klubovi osuđeni na prodaju i to se nikad neće promijeniti - rekao je Ivanković i nastavio:

image
GORAN MEHKEK Cropix

- Siguran sam da će Živković odmah dobiti priliku, pa ne bi ga trener Sergej Jakirović uzimao da mu sjedi na klupi! Jesenskim je igrama potvrdio kvalitetu, međutim logično je očekivati da će uletjeti i u zonu oscilacija, tipično je to za mladoga igrača. A onda ga se mora istrpjeti. No, Jakirović je toga sigurno svjestan.

Jeste li možda gledali Ogiwaru na nekim utakmicama japanskog prvenstva?

- Na žalost, ne. Ali, vjerujem da je dobro skautiran. Znamo da Japanci imaju borbeni mentalitet, uvijek idu punom snagom, brzi su i hitri. Vidjet ćemo posjeduje li kvalitetu za igranje u Dinamu, svakako treba biti strpljiv s njim, jer će mu trebati vremena za prilagodbu na novu sredinu. Kao što je trebalo i Kaneku, koji je pokazao da je dobar igrač i da može pomoći Dinamu. Inače, na dolazećem Azijskom kupu u rosteru reprezentacije Japana je 26 nogometaša, a čak 23 ih igra u Europi, većinom u ligama Petice! I to dovoljno govori o kvalitativnoj ekspanziji japanskoga nogometa.

Bolja realizacija

Što je Dinamu jesenas najviše nedostajalo?
- Efikasnost! Dinamo mora imati bolju realizaciju, nedostaju mu pravi strijelci, “killeri”! Slažemo li idealnu Dinamovu momčad za HNL, onda bi najbolji strijelac trebao zabiti 25 pogodaka, sljedeći barem 18, te nekoliko veznih igrača koji će zabijati između pet i osam golova po sezoni. U moje vrijeme, Vukojević je kao zadnji vezni jedne sezone postigao čak 12 pogodaka! A ovaj Dinamo to nema. Sve se to vidjelo jesenas i sad je upitno mogu li se pronaći takvi igrači na tržištu, te mogu li se realizirati njihovi transferi u skladu s Dinamovim financijskim mogućnostima?

Može li Brodić biti Dinamovo rješenje za poboljšanje realizacije?

- Sad je, nakon višegodišnjeg lutanja po inozemstvu i stabilizacije u Varaždinu, Brodić dobio priliku karijere! Iako je imao problema s ozljedama, jesenas je zabio sedam golova i on je definitivno pravi strijelac, igrač je koji bi u Dinamu mogao egzistirati. Jer, snalažljiv je pred suparničkim vratima, konkretan je u 16-ercu i Dinamova bi mu igra trebala odgovarati. Vidjet ćemo kako će ga Jakirović ukomponirati u momčad, no to bi trebale biti slatke brige za trenera, poglavito u slučaju da u Maksimir dođe i Brekalo.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Na proljeće se očekuje i nova “eksplozija” Martina Baturine, Dinamova dragulja, koji iza sebe ima prosječnu jesen?

- Dogodi se takvo razdoblje kod mladoga igrača, govorio sam o tome kad smo razgovarali o Živkoviću, oscilacije su sastavni dio igračkoga sazrijevanja. K tome, Baturini na ruku nije išla ni spoznaja da Dinamo nije dobro izgledao kao momčad, pa je bilo neutemeljeno očekivati da baš on, tako mlad, bude nekakav “space shuttle”, koji bi trebao izvlačiti momčad iz krize. Turbulentna je bila ta jesen, promijenjen je trener, otišla su trojica najboljih igrača i nije to više bila ona ista momčad u kojoj se Baturina afirmirao i pokazao svoj nemali potencijal. Nije mu bilo lako zadržati visoku razinu igre, ali u Baturinu se ne smije sumnjati! Moderan je vezni igrač, asistira i zabija golove, siguran sam da je velika perspektiva, ne samo za Dinamo, nego i za našu reprezentaciju. Vjerujem da mu je ova prvenstvena stanka dobro došla, da se odmorio, te da će na proljeće opet oduševljavati svojim genijalnim potezima.

Promjene u kadru

Kakav Dinamo očekujete na proljeće?

- Svakako bolji nego jesenas! Igrački je kadar već sad ojačan, a očito je da će se još toga dosta događati u prijelaznom roku. Nadalje, Jakirović sad kreće iz znatno čišće situacije nego što je bila ljetos kad je došao u Maksimir i kad nije imao vremena ni za što u utrci za rezultatom. Vjerujem da će igrači biti na višoj razini nego jesenas, da će stabilizirati formu i potvrditi kvalitetu.
Hajduk se pojačao dolaskom Kleinheislera, Rijeka je puna energije i motiva - kakvu ćemo prvenstvenu utrku gledati?
- Neizvjesnu do samoga kraja! Vjerujem da će to biti “mrtva utrka” Dinama i Hajduka, nisam baš siguran da će Rijeka moći to izdržati i uključiti se u borbu za naslov, ali bi svakako mogla nekome “pomrsiti račune”! Hajduk se stabilizirao i na planu igre i na planu rezultata, a jasno je da će im Kleinheisler donijeti dodatnu kvalitetu. Dinamovac sam i naravno da vučem na plavu stranu, ali bit će to neizvjesno i uzbudljivo prvenstvo - smatra Ivanković.

Dinamo ne bi smio imati problem vratara

Odlaskom Livakovića pojavio se jesenas i problem vratara. Najprije je priliku dobio Nevistić, ali nakon nekoliko pogrešaka, Jakirović je "jedinicu" podario iskusnom Zagorcu. Kako komentirate tu situaciju s vratarima?

- Imao sam u Dinamu i ja sličnih problema s golmanima, morali smo, primjerice, svojedobno istrpjeti Zeleniku, ili Kelavu. U Dinamu su vratari u specifičnom položaju. Nisu, naime, "na streljani" kao u većini klubova, u kojima od desetak udaraca na vrata golman obrani sedam-osam i dobije visoku ocjenu, iako je primio dva-tri pogotka. U Dinamu vratar mora biti budan svaku sekundu, jer obično ima tri-četiri reakcije na utakmici i praktički nema pravo na pogrešku. Nije to lako, Dinamov vratar mora biti mentalno čvrst i jak - govorio je Ivanković i nastavio:

- Jakirović se odlučio za Zagorca, svakodnevno je s igračima na treninzima i dobro zna kako "dišu". Zagorac je apsolutno pouzdan vratar, iznimno je strpljiv i lojalan klubu, što je pokazao i višegodišnjim ostankom u Dinamu, iako je dobivao priliku na kapaljku. A sad je, pri kraju karijere, odjednom prigrlio "jedinicu" i siguran sam da mu je to veliki motiv. Nametnuo se svojim radom i kvalitetom, a svakako je za Plave dobro i što se Nevistić vratio u život, pokazao je to obranama protiv Slavena Belupa i Rudeša u jesenskoj završnici. Dinamo, dakle, ne bi smio imati problem vratara u drugom dijelu sezone. (pju)

Muči me strahovito mali broj tinejdžera u HNL-u

Zimskim je pripremama Jakirović priključio i nekoliko juniora. Očekujete li da će netko od njih možda iskočiti?

- Teško mi je to reći, jer ne poznajem te dečke. Ali, reći ću vam što me muči u svezi mladih igrača, ne samo u Dinamu, nego općenito u nogometu u Hrvatskoj. Izuzmemo li Lokomotivu, koja svoju strategiju temelji na promociji i afirmaciji mladih igrača, strahovito je mali broj tinejdžera koji igraju u HNL-u! A u tim godinama mladi igrač jednostavno mora igrati, samo se igranjem može normalno razvijati i doseći željenu kvalitativnu razinu. I tu se nešto mora što prije promijeniti. (pju)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 09:55