GORAN MEHKEK Cropix
Davorin Olivari
INTERVJU ZA SN

Bivši Vatreni o Dinamu: ‘Mogu si jedino sami pucati u nogu. A novi igrač im je razina više od HNL-a‘

"Kad trener ima ideju, a Jakirović je očito ima, onda stvari tako dobro izgledaju"
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. rujan 2024. 09:00

Danijel Pranjić (42) bivši je hrvatski reprezentativac, imao je prebogatu karijeru, igrao za mnogo klubova, bio je osim u HNL-u u Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj, Cipru... Kao igrač svuda je ostavio trag, a sad to pokušava i kroz trenersku karijeru. Trenutačno radi kao trener u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, šef je struke GOŠK-a iz Gabele. U predvečerje Lige prvaka pitali smo ga ponešto o Dinamu i Bayernu, jer je igrao u oba kluba, a posebno su bile sjajne godine u bavarskom velikanu gdje uzimao trofeje, njemačko prvenstvo, Kup, Superkup...

- Dinamo svakako ima zanimljive protivnike. Ima tu giganata poput Bayerna, Arsenala, Milana, Borussije iz Dortmunda, ima i ostale četvorke s kojima se Modri mogu ravnopravno nadmetati. Zanimljiv mi je i format natjecanja, baš me zanima kako će sve to izgledati - kaže nam Pranjić u uvodu

Kad smo pričali o šansama zagrebačkog kluba, kazat će...

- Teško je sad nešto konkretnije govoriti o šansama Dinama jer je tek početak sezone. Ovo što je Dinamo do sada pokazao, dosta je dobro, pozitivno. Jakirovićeva momčad izgleda baš jako dobro. Jasno, ne treba biti previše mudar i zaključiti da će im biti teško protiv velikih europskih klubova. Međutim, tvrdim da se u današnje nogometno vrijeme protiv svakoga može igrati.

Priča o prvoj utakmici, startu Modrih na Allianz Areni.

- Najvažnije prepoznati njihovu najjaču kvalitetu, zatvoriti njihove napadačke udarne igle. Naravno, nije to lako kompletnu utakmicu, u svakom trenutku moraš biti maksimalno koncentriran, fokusiran. Svaku sekundu utakmice moraju Modri biti na najvišoj mogućoj razini. No Dinamo ima stvarno kvalitetnu skupinu igrača. Gledam igrače koje su doveli i mogu kazati da su napravili sjajan posao.

image

Samy Mmaee

GORAN MEHKEK Cropix

Posebno je u prvi plan gurnuo marokanskog stopera Mmaeea.

- Odmah na prvu vidiš da je to jedna posve druga, visoka razina. Pogotovo za HNL, ali siguran sam gledajući ga da je visoka razina i za Europu. Sergej Jakirović je stvarno odlično posložio momčad. On je najbolji primjer kako u nogometu treneru treba vremena. Mora se proći određeni proces, ciklus. Kad trener ima ideju, a Jakirović je ima, onda stvari tako dobro izgledaju. Sergej je svoju nogometnu ideju pokazao u Zrinjskom, Rijeci, sad je pokazuje na najbolji mogući način u Dinamu. Tako da ovog trenutka mogu kazati da je u Maksimiru sve jako dobro, drugo je sad naravno pitanje do kuda će moći dogurati u Ligi prvaka. U HNL-u Modri su suvereni.

Pričali smo o Dinamu i HNL-u, Pranja govori da se već sad na samom početku vidjelo kako su Jakirovićevi dečki moćni.

- Glupo je kazati da je Dinamo već osvojio prvenstvo jer je sve tek počelo, ali kako sad izgleda, može jedino sam sebi pucati u nogu kad se radi o osvajanju titule. Po mom mišljenju, Dinamo će imati jako uspješnu, pozitivnu sezonu. Jedva čekam da krene Liga prvaka, da vidim kako će izgledati u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu.

image

Sergej Jakirović

RANKO SUVAR Cropix

Bayern? Dobio je novog trenera, Vincenta Kompanyja? Kako će Bavarci izgledati ove sezone?

- Sigurno će biti bolji nego prošle sezone. Teško je ne biti bolji nego prošle. Iako me iznenadio njihov odabir trenera. Posebno mi je bila čudna situacija da su mnogi treneri odbili Bayern. Na kraju je nekako ispao Kompany. Mlad je trener, sigurno ima neke svoje ideje. Znam bio sam tamo, svlačionica Bayerna je uvijek teška, zahtjevna. Idemo kazati u nekim trenucima i čudna. To najbolje zna naš Niko Kovač koji je tamo bio trener. Svaki trener kod Bayerna donosi nešto novo. Pitanje jest samo hoće li Kompany dobiti svlačionicu Bayerna na svoju stranu. Vjerujte, to je uvijek najbitnije u Bayernu. Jer samo će tako uspjeti provesti svoje ideje. Ali da, očekujem definitivno jači bolji Bayern nego prošle sezone. Koliko će biti moćni, pokazat će vrijeme. Nemoguće je o tome suditi sad nakon što je Bundesliga tek počela.

image

Vincent Kompany

LUKAS BARTH-TUTTAS Afp

Pranjić ima ovakvo zaključno viđenje.

- Dobra je stvar za Dinamo što baš prvu utakmicu igra s njima u Ligi prvaka. Dok još Bayern nije uhvatio pravu formu. Može li Dinamo napraviti čudo u Münchenu, uzeti bod ili sva tri? Kazat ću vam ovako... Nema više čuda u nogometu. Može Dinamo do dobrog rezultata na Allianz Areni. Taktički dio će biti jako bitan. Ako Jakirović uspje pročitati sve zamisli i kvalitete Bayerna i svesti ih na minimum, onda Modri imaju šanse. Otvorit će se Dinamu neka šansa na Allianz Areni, kontra ili polukontra. Kao trener moraš razmišljati kako razmišlja trener protivnika. Bayern će možda očekivati Dinamo u niskom bloku. A Dinamo bi možda mogao stati visoko i pokušati iznenaditi. Baš se sjećam jedne utakmice kad sam igrao za Bayern. Došao nam je Mainz. Očekivali smo ih u niskom bloku, oni su krenuli visoko s presingom, iznenadili su nas. Pripremali smo jedno, dogodilo se nešto sasvim drugo. Taktika bi mogla biti presudna. Nadam se da će Jakirović spremiti momčad na najbolji mogući način. Naravno da je Bayern favorit, ali može se igrati protiv njih i uzeti koji bod - zaključio je Pranjić

Linker
05. rujan 2024 10:34