GORAN MEHKEK Cropix
PRILIKA ZA ‘DŽEPARAC‘

Bjelica ima priliku isplatiti si cijelu godišnju plaću u Maksimiru, i još bi nešto ostalo u blagajni

S Bjelicom Modri žele vratiti status koji su na europskim utakmicama imali u njegovom prvom mandatu
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 02. listopad 2024. 15:30

Dok na startu drugog maksimirskog mandata razmišlja kako se otresti neugodne tradicije protiv francuskih klubova, Nenad Bjelica nalazi se na kušnji protiv Monaca potražiti u sebi unutarnjeg Zlatka Dalića. Ako ne uspije, momčad iz Kneževine proklizat će Maksimirom nečujno poput Renaultove 5 E-Tech električne pile. Kada bi Liga prvaka bila džuboks, trener bi za početak listopada svakako naručio drugog suparnika i Monaco bi vjerojatno mijenjao za gostovanje u Bratislavi, ali niti ovako ne treba podcjenjivati izglede Bjeličine momčadi, jer 53-godišnji strateg Maksimir je u prvom mandatu pretvorio u neosvojivu tvrđavu.

Najavljujemo Dinamo vs Monaco kroz pet sličica...

1) Bjelica u Dalićevim cipelama

U najavama otpisan kao osuđenik na parišku giljotinu, Zlatko Dalić je u lipnju 2022. godine na opće čuđenje nogometne javnosti napustio Stade de France kao pobjednik, skinuvši s dnevnog reda kompleks "les bluesa". Iz prethodnih devet utakmica s Francuzima "vatreni" su izvukli samo tri remija, uz šest poraza, a onda je Dalić promijenio paradigmu i na teren poslao obranu komponiranu od mladih lavova (vratar Ivušić, plus Stanišić, Šutalo, Erlić i Juranović), koja je na distanci zadržala napad iz snova - Mbappé, Benzema i Nkunku - pojačan zvučnim džokerima s klupe, Griezmannom i Comanom.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Dalić i Bjelica nisu kolege koji bi razmjenjivali čestitke za Božić, nogometne filozofije rijetko im se podudaraju, ali Dinamov trener u ovoj epizodi svakako može potražiti nadahnuće - jer, osim što je ukrotila velike zvjerke, nacionalna momčad u Parizu je pronašla trampolin za odskok prema Final Fouru Lige nacija.

2) Poput Dinama, i Monaco miriše na korporaciju

Nismo o tome imali pojma dok nije sletio na klupu Osijeka, ali Nenad Bjelica nije fan korporativnog svijeta. Evo mu razloga da se dodatno nabrusi na sljedećeg suparnika, jer Monaco je prema novom klub pod kapom jedne od utjecajnijih automobilskih korporacija na planetu. Ljetos je Le Rocher (stijena) objavio da Renault postaje vodeći klupski sponzor za sezonu 2024./25., zbog čega će fronte crveno-bijelog dresa u srijedu biti ukrašene logom 5 E-Tech, posljednje zvijezde iz Renaultove ponude električnih automobila.

"U godini kada obilježavamo 100. rođendan kluba, s ponosom objavljujemo partnerstvo s Renaultom, čiji novi model 5 E-Tech simbolizira strast koju osjećamo prema nogometu", objavio je Monaco prilikom potpisa ugovora. Poželimo mu da prvu raspoloživu električnu punionicu pronađe daleko od Maksimira.

3) 700 tisuća razloga za oprez...

U ponedjeljak je Dinamo objavio da je donja etaža sjeverne tribine razgrabljena, a pod dojmom trijumfalne koračnice protiv Lokomotive, nema dvojbe da će se do srijede navečer pokupovati i ostatak ulaznica te napuniti Maksimir do vrha. Bjelica je preko noći osovio momčad na noge i vratio "feel good" faktor u javni prostor, zbog čega će fanovi od početka agitirati za napadačku orijentaciju "plavih". Oni racionalniji podsjećaju da je protiv druge momčadi "le championnata" dopušteno biti i pragmatičan. Drugim riječima, podjela bodova ne može biti signal za uzbunu, pogotovo otkako Uefa remi u Champions League konkurenciji honorira sa 700 tisuća eura.

4) ...I 2,1 milijun razloga za hazard

Na toj istoj ljestvici Aleksander Čeferin i društvo u prvom redu igraju u korist velikih, što znači da bitno bogatije honoriraju pobjede. Stoga bi onda, u sljedećem koraku, prema onoj zdravoseljačkoj logici, Bjelica već pobjedom protiv Monaca isplatio godišnju plaću sebi i suradnicima u stožeru. I još bi nakon tih 2,1 milijun eura nešto ostalo u blagajni.

Onih devet lakih komada protiv Bayerna sami za sebe bili su dovoljan razlog za otkaz Sergeju Jakiroviću, ali na većoj maksimirskoj mapi jednokratno rezultatsko poniženje predstavlja manji hendikep od praznih džepova. Dinamo je mijenjao trenera jer u Ligi prvaka želi i zaraditi nešto opipljivo.

image
GORAN MEHKEK Cropix

5) Maksimir pod Bjelicom, neosvojiva tvrđava

Jedini uvjerljiv maksimirski poraz u europskoj konkurenciji Dinamo je pod Bjelicom pretrpio kada je u goste došao Pep Guardiola (4-1). Drugu "kvrgu" trener je upisao na startu mandata protiv Young Boysa (1-2), a taj se poraz u ljeto 2018. pokazao kao blagoslov, jer su "plavi" u nastavku kampanje osvojili skupinu Europske lige, redovito u Zagrebu uzimajući mjeru suparnicima, među kojima su se nalazili i Benfica, Fenerbahçe i Viktoria Plzen.

Linker
02. listopad 2024 15:30