Sandro Kulenović

 BARBARA GINDL Afp
POČINJU KALKULACIJE

Bjelica podsjetio na Zajecovo ‘izvantjelesno iskustvo‘, a nemoguća misija može uspjeti i prije Arsenala

Utakmica je otišla u plavu ulicu i bilo je pitanje trenutka kad će bolja igra biti i materijalizirana
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. listopad 2024. 09:18

Više od četvrt stoljeća Dinamo je čekao punu radost u gostima u Ligi prvaka, od 25. studenoga 1998. godine, kad je svladao Ajax u Amsterdamu 1:0 u 5. kolu skupine A Lige prvaka. Tada je Josip Šimić lobom matirao velikoga Van der Sara i bila je to, do ove večeri u Salzburgu, jedina gostujuća pobjeda Plavih u elitnom natjecanju. Na trenerskoj je klupi tada sjedio Velimir Zajec, u Salzburgu je Zajec, kao predsjednik maksimirskog kluba, bio u svečanoj loži i svjedočio je 2:0 pobjedi hrvatskoga prvaka.

I nadajmo se da je bio mirniji nego što je bio prije 26 godina u Amsterdamu. Sjećamo se kao jučer, primao je čestitke nakon konferencije za novinare u amsterdamskoj Areni, ali pogled mu je bio čudan, teško objašnjiv, kao da je bio u svojevrsnom transu. I nešto kasnije, uz opuštajuće piće, tiho je rekao:

- Sve ono što se događalo sat vremena nakon utakmice u nekakvoj mi je magli, malo se toga sjećam. Znam da me ramena bole od tapšanja i čestitanja, ova me pobjeda baš “opila” - govorio je tada presretni Zajec.

image

Slavlje igrača Dinama

RONALD GORSIC Cropix

Imao je razloga za to “izvantjelesno iskustvo”, bila je to grandiozna pobjeda Plavih, koja je odjeknula Europom. A i ovo je velika, još kako velika pobjeda, osvojenim se bodovima Dinamo apsolutno uključio u borbu za plasman u drugi krug natjecanja.

Sad će, dakako, početi kalkulacije, Plavi gostuju najprije u Bratislavi kod Slovana, potom je domaćin Borussiji Dortmund i Celticu, pa nije nemoguća misija da već nakon te tri utakmice osvoje još šest bodova i praktički se plasiraju dalje, prije završnih dvoboja s Arsenalom i Milanom u siječnju sljedeće godine.

Dinamo je u Salzburgu odigrao pametno i mudro, vidjelo se da Plavi znaju što žele, ali i kako taj željeni cilj ostvariti. Suspendirani trener Nenad Bjelica sjajno je pripremio utakmicu, pa iako su Plavi bili malo suzdržani u prvih 20-ak minuta, iako je nedostajalo dubine u igri naše momčadi, kad su Baturina i Sučić pronašli okomitu stazu prema domaćim vratima, utakmica je otišla u plavu ulicu i bilo je pitanje trenutka kad će bolja igra biti i materijalizirana.

image

Slavlje igrača Dinama

RONALD GORSIC Cropix

Učinio je to Kulenović početkom nastavka i tada je bilo jasno da samo Dinamo nekim svojim pogreškama može vratiti Austrijance u utakmicu. Srećom, to se nije dogodilo, bili su Plavi ovaj put koncentrirani do samoga kraja, općenito su dopustili domaćinu tek dvije prilike u 90 minuta. A osim dva postignuta pogotka, stvorili su još nekoliko lijepih prigoda u završnici dvoboja (s igračem više) i na kraju je zapravo Salzburg još i dobro prošao.

Salzburg je, eto, apsolviran, Dinamo nakon tri kola u Ligi prvaka ima četiri boda, bogatiji je za 2,8 milijuna eura i ona je čudna minhenska “devetka” (Bayern je trenutačno na ljestvici iza Plavih!) već zaboravljena. A sad treba i Salzburg pospremiti u ladicu lijepih uspomena i okrenuti se prvenstvu i nedjeljnom domaćinstvu Osijeku. U kojem Plavi “šepaju” i moraju što prije zakoračiti čvrstim korakom...

Linker
24. listopad 2024 09:18