Nenad Bjelica

 DRAGAN MATIC Cropix
NEIZVJESNOST NA MAKSIMIRU

Bjelica u problemu, ključni igrači Dinama u utrci s vremenom. Upitan nastup protiv Salzburga

Dinamo u ovom trenutku nema luksuz ‘tankirati‘ SHNL zbog Europe
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 19. listopad 2024. 09:03

Ponos, i to bez predrasuda, zbio se jučer u Koturaškoj, gdje je Dinamo otkrio spomen-ploču u sjećanje na 100 godina otvorenja novog igrališta Građanskog, na mjestu gdje je igrao i nakon preimenovanja kluba poslije Drugog svjetskog rata. Igralište je tih dana nosilo naziv Pobjeda, nalazilo se između Koturaške, Kupske, Koranske i današnje Vukovarske ulice (nekoć se zvala Varaždinska), a srušeno je 1953. Na tom igralištu, inače tek desetak metara udaljenom od stana kultnog "plavog" trenera Martina Bukovija, Dinamo je osvojio sedam naslova prvaka.

Dinamo danas živi u Maksimiru, na mjestu Pobjede sada je HEP, a umjesto Bukovija Vrbikom danas možete sresti Predraga Jurića ili Ivicu Tucka. Stvari se mijenjaju, ali opet su slične. Jer nedaleko od Pobjede stanuju i Jutarnji i Sportske, tu je još uvijek i Van Gogh, što u prijevodu znači samo jedno: Dinamo je tema. Na ovih parsto metara, očito, uvijek je bio i bit će...

U Puli sigurno ne igraju

Pa ipak, umjesto slavne prošlosti glavna jučerašnja tema bila je sadašnjost, koja sa stetoskopom oko vrata skrbi i o bliskoj budućnosti. Dinamo, naime, u 22 dana ima odigrati šest utakmica, od toga pet gostovanja, a serija počinje već danas u Puli protiv Istre 1961, nastavlja se u srijedu u Salzburgu, a pritom karton Nenada Bjelice na sebi nema toliko željenu oznaku "b.o.". Dapače, klupski bilten pun je liječničkih termina u fusnotama: Petković se, naime, iz "vatrenih" vratio s aduktorom, a Nevistić i dalje vuče list. Prevedeno, dva ključna igrača u utrci su s vremenom. U Puli sigurno neće igrati, no ključno pitanje glasi: mogu li biti fit do srijede i Lige prvaka?

- Gotovo sigurno. Bruno će biti spreman 99,9 posto, a vjerujemo da će i Nevistić doći u idealno stanje. Uglavnom, optimisti smo - reći će nam ljudi iz kluba.

image

Bruno Petković

DAMIR SENCAR Afp

Optimizam je zarazan, pogotovo nakon sjajnih partija Petra Sučića i Martina Baturine u dresu reprezentacije te dojma da Dinamo pod Bjelicom uskoro ulazi u punu formu. Neki već, eto, zbrajaju eure koji će tandem plavih cimera danas ili sutra isporučiti u kasu, iako bi bilo pametnije u ovome času sanjati neke europske uspjehe. Kako god, dodajte tome činjenicu da se oporavio Perić i blizu je kandidature za utakmicu, da je i Perković tjedan dana do povratka u trening, te da je i Stojković nadomak zapisniku, i dobit ćete sve potrebne sastojke za koktel "modre" vitalnosti. Još da ga ispiju Nevistić i Petković...

- Za Istru konkuriraju svi osim Petkovića (problem s aduktorom) koji ide s nama na put, ali neće igrati, i Nevistić kojeg muči list. Svi su dobro radili u ovoj pauzi, spremni smo za Istru, vjerujem da ćemo se vratiti s tri boda - najavit će put u Pulu Bjelica, tvrdeći da je itekako svjestan opasnosti koju pruža Tramezzanijeva momčad.

Jasne alternacije

Razmišljajući, ipak, sigurno i o alternacijama za ove kojih nema. I dok je realno očekivati da će Kulenović startati u Puli, a gotovo je apsolutno sigurno da će Petković biti spreman za srijedu, pitanje vratara ipak nudi probleme. Za Pulu bi u prvi sastav umjesto Nevistića trebao ući Zagorac, koji je ujedno i jedina prava alternativa u slučaju da se "modra" jedinica ne vrati niti za Salzburg, no pitanje je, ipak, koliko je Nevistić izgubio na formi, s obzirom na to da ne igra od Monaca, što će do Red Bulla biti puna tri tjedana. Za "modre" to nije bezazleno jer Nevistić je čvrsta europska karika ovog Dinama, Da, ima prste u prvom golu Monaca i onom istrčavanju, no izuzev toga, Nevistić je dosad skupio čak 12 obrana u Ligi prvaka, što pokazuje formu i samopouzdanje, ali, jasno, i kvalitetu. No naoko sitna ozljeda, koja je nakon Monaca gotovo pa iscurila s novinskih stranica, sada se malo protegnula i stigla je utrka s vremenom.

image

Ivan Nevistić

RONALD GORSIC Cropix

U svakom slučaju, Dinamo u ovome času nema luksuz tankirati SHNL radi Europe. Dakle, već danas Dinamo mora ići punim gasom, a onda samo otrčati u maksimirski pit-stop pa u takvom ritmu nastaviti dalje. Gledajući šire, ovo se čini kao prijelomnica (europske) sezone: pobjeda nad Istrom 1961 napunila bi "plave" rezervoare, a trijumf u Salzburgu bi, pak, okrenuo onaj minhenski debakl potpuno naglavačke. A proljeće bi se naziralo već kroz koprenu ove prve jesenske magle...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. listopad 2024 09:04