KERSTIN JOENSSON Afp
LIGA PRVAKA

Bjeličin rival prvi je posao dobio s 19, pripisuju mu zasluge za veliku zvijezdu, a momčad mu se tek uhodava

Unatrag 22 mjeseca čak 23 aktualna igrača nisu bili dio prve momčadi RB-a
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. listopad 2024. 15:08

Malo je reći da se Red Bull Salzburg nije proslavio u prethodnim dvjema utakmicama Lige prvaka. Sparta se u Pragu izredala pred austrijskim vratima (3:0), Brest je u Salzburgu bio još nemilosrdniji (4:0). Svijetlu točku momčadi Pepijna Lijndersa na europskoj pozornici gotovo je nemoguće pronaći, no protivničko društvo Modrih može istaknuti barem jedan segment u kojem predvodi liste. I ove sezone, barem zasad, izveli su najmlađu momčad u Ligi prvaka.

Tvrdnja stoji gledamo li prosjek godina: protiv Bresta je numera iznosila 22,3, u utakmici ranije 22,4 dok je, recimo, Dinamo ušao na suprotni pol. Modri su, nakon Intera, Slovan Bratislave i Atletico Madrida, izveli prosječno najstariji sastav (28,5). Tada je još kormilario Sergej Jakirović protiv Bayerna, dok je Nenad Bjelica “pomladio” dinamovce na 27,8. Stoga Salzburg alibi za kriminalne rezultate dijelom može pronaći u neiskustvu, no bit će im to slabašni argument, jer omladinsku tradiciju njeguju već dugi niz godina. Primjerice, prošle sezone kontra Benfice su ušli u povijest kao druga najmlađa momčad u LP ikada s prosječnom dobi od 21,5 (prva Žalgiris 1991./92. s 21,1), čak su i uspjeli pobijediti 2:0.

Trener krenuo s 19 godina

U momčadi se nalazio (i postigao gol) naš Roko Šimić, tada 20-godišnjak, a mogao bi vam odzvoniti i Strahinja Pavlović, srpski stoper koji je u međuvremenu preselio u Milan. Status najmlađih 11 zaradili su i pretprošle sezone, pa i one prije nje, a u objema je Luka Sučić slovio za startera.

Kako je u Salzburgu sve mlado ili napredno, ne čudi da je i trener Pepijn Lijnders, 41-godišnjak. Svakako je čudnije da je nizozemski stručnjak prvi trenerski posao upecao dok mu je bilo - 19 godina? Zasjeo je tada na klupu mlade momčadi PSV Eindhovena, kasnije će se preko Porta (tehnički trener) probiti do Liverpoola i asistirati Brendonu Rodgersu, još jednom nadolazećem rivalu Nenada Bjelice. Rodgers ga je brzo prebacio u U18, kažu Englezi da je upravo Lijnders najzaslužniji za razvitak Trenta Alexandrea Arnolda, danas jedne od najvećih zvijezda Anfielda. Kako bilo, 2015. je stigao Jürgen Klopp i vidjevši Nizozemčev status uskliknuo da ne može to tako. Lijndersovi ofenzivni principi oduševili su Nijemca, stoga je zaradio promociju i asistirao mu u preko 300 utakmica.

image

Pepijn Lijnders

BARBARA GINDL Afp

- Nije bilo lako reći zbogom takvom prijatelju i profesionalcu - kazao je Klopp po rastanku budući da se Lijnders okrenuo poslu glavnog stručnjaka u NEC Nijmegenu, no sudbina će ih ponovo spojiti nakon što u vlastitoj zemlji nije uspio izboriti prvoligaški nogomet, no barem je otkrio nešto što bi moglo koristiti Bjelici u srijedu:

- Nikada neću mijenjati svoju filozofiju nogometa. Možda ću ju nekako prilagođavati, no uvijek ostajem vjeran ofenzivnoj igri i visokom intenzitetu.

Momci na prijelomnici

Opće je poznato da je Salzburg izvrsna tvornica talenata, te da je sudjelovao u odgoju današnjeg odreda visoke klase. Haaland, Szoboszlai, Upamecano, Mane ili Šeško među najistaknutijim su pojedincima koje će Red Bull Arena lansirati u elitu. Srećom, takav kalibar sutra ne prijeti dinamovcima. Ustvari, Bjelica će se susresti s momčadi koja se praktički tek “uhodava”, a ne treba se plašiti ni zloglasnih produkata Salzburgove Akademije jer momčad broji samo trojicu - drugi vratar Schlager, koji je u međuvremenu igrao za niz klubova pa se vratio doma, branič Amar Dedić i austrijski Hrvat Oliver Lukić, koji je među školarce stigao iz omladinskog pogona Austrije Beč pa će netko možda kazati da nije “original”.

image
KERSTIN JOENSSON Afp

Zašto kažemo da Salzburg tek traži pravi korak? Svi igrači imaju izrazito kratak staž u klubu. Kjaergaard je došao prije svih, godine 2019., ali bio je na posudbama sve do 2021., kao i Dedić koji je promoviran u seniore 2020. pa je seljakao. Ako bismo gledali po tome tko je najduže u Red Bull Areni, a da pritom nije pakirao kofere zbog raznih posudba, to je Nicolas Capaldo, pristigao 2021. godine. Čak 13 igrača kupljeno je - ili se vratilo s posudbi pa zaradilo kakav-takav status - ove godine, a to su Diakite, Baidoo, Clark, Kawamura, Bajčetić, Blaswich, Hamzič, Badou, Blank, Piatowski, Melberg, Daghim i Lukić. Nadalje, u 2023. takvih pridošlica bilo je 10 - Schlager, Terzić, Guindo, Morgalla, Diambou, Bidstrup, Gloukh, Nene, Yeo i Ratkov.

Dakle, od aktualnog 31 imena Salzburga, unatrag 22 mjeseca točno 23 igrača ili nisu postojala na Red Bull Areni, ili nisu imala praktički nikakav značajan status jer su se “muvali” po drugim klubovima. Sad su ti momci na prijelomnici. Ili će napokon pronaći sklad, ili će se Modri, poput Čeha i Francuza, lijepo osladiti.

Linker
22. listopad 2024 15:16