RONALD GORSIC Cropix
‘NULA‘ U ZAGREBU

Blijedi Modri u nastavku prvenstva! Gorica na Maksimiru otkinula važne bodove Dinamu, greda spasila goste

Prvi i posljednji sastav HNL-a Dinamo i Gorica nana stadionu u Maksimiru su u susretu 18. kola igrale 0-0.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. siječanj 2023. 19:27

DINAMO - GORICA 0:0

DINAMO: Livaković, Ademi, Ivanušec, Bočkaj (od 62. Emreli), Ristovski (od 62. Moharrami), Ljubićić, Drmić, Mišić, J. Šutalo, Perić, Špikić (od 76. Menalo)

GORICA: Banić, Steenvoorden, Jurić (od 77. Matavž), Suk, Fućak (od 77. Ćosić), Mrzljak, Raspopović, Krizmanić, Bralić, Pršir (od 62. Mitrović, od 90+4. Ndockyt), Petković (od 62. Majstorović)


Dinamo je kiksao na startu proljeća, Gorica je iz Maksimira otišla neporažena. Veliki je to bod za momčad Željka Sopića, a jako mali za Antu Čačića. Modri nisu pronašli recept za čvrstu obranu gostiju, bili su jalovi, nekonkretni. Ako je to samo bio loš dan, onda ne bi trebalo upaliti alarm, ali ako će Modri nastaviti s takvim izdanjima, onda ima razloga za brigu. Očito, bez najboljih strijelaca Mislava Oršića i Brune Petkovića ne ide, nedostaje netko tko će gurnuti loptu u mrežu. Gorica pak zaslužuje sve pohvale za čvrstu, hrabru i beskompromisnu predstavu.

image

Zagreb, 210123.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 18. kola SuperSport Hrvatska nogometna liga,
GNK Dinamo - HNK Gorica.
Na fotografiji: Slavko Bralic, Josip Sutalo.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

RONALD GORSIC Cropix

Ogled s Goricom imao je posebni značaj za Antu Čačića. Dinamov trener i sportski direktor svoj je drugi, aktualni mandat na maksimirskoj klupi otvorio upravo utakmicom protiv Gorice. Naslijedio je Željka Kopića pet kola prije kraja prošle sezone i momčad vodio do obrane naslova prvaka. Prva od završnih pet prvenstvenih utakmica u toj sezoni bila je protiv Gorice u Maksimiru 24. travnja prošle godine u 32. kolu kad su plavi slavili s 1:0 golom kapetan Arijana Ademija. Eto, s društvom iz Turopolja startao je ove sezone u proljetni dio sezone. Ali ovoga puta nije uspio doći do pobjede. Vremenska situacija je jučer u metropoli bila katastrofalna za nogomet. Iznimna hladnoća i snijeg nošen vjetrom koji je stalno bivao sve jači obilježili su kompletnu utakmicu.

Lopta je završila u mreži Gorice, a nije prošlo niti tri minute. Pogodio je Špikić nakon centaršuta Ristovskog. Međutim, interveniralo se iz VAR sobe, u začetku akcije reprezentativac Sjeverne Makedonije napravio je prekršaj nad Fućakom, pa je sudac Duje Strukan odlučio da pogotka nema. Modri su od samog početka preuzeli kontrolu igre, imali su posjed lopte, žestoko su pritisli goste, čija je ideja igre bila čvrsti blok, te organizacija brzih kontranapada po oduzetoj lopti.

Modra nadmoć donijela je i neke prilike. Prvu je imao Josip Drmić, s nekih desetak metara iz gužve je opasno pucao, ali je lopta za nekoliko centimetara preletjela gredu. Uskoro smo u napadačkoj akciji vidjeli i Dinu Perića. Nakon jednog dobrog centaršuta, glavom je pucao, također preko grede. Akcije i napadi Modrih smjenjivali su se jedan za drugim. Nakon pola sata igre sijevnula je i ljevica Petra Bočkaja, koji je jučer igrao na desnom krilu.

image

Josip Mišić

RONALD GORSIC Cropix

Pero Bombardero je dobro ciljao, ali ipak malo neprecizno. I u tim silnom napadima Čačićeve momčadi, Gorica je jednom dobro izašla na Dinamovu polovicu, pa je morao spašavati Livaković. Vinko Petković je odlično opalio iskosa, s nekih sedam, metara, ali je jedan od najboljih vratara na Globusu, sjajno obranio i zaštitio svoju mrežu. Imao je do konca prve dionice Livaković još jednu obranu, Jurić je probio bok, ali udarac nije bio dovoljno dobar za reprezentativnu ‘jedinicu‘. Gorica je u smiraju prvog poluvremena došla do daha, a Modri nikako nisu mogli probiti njihovu obranu. Nije to uspio niti Robert Ljubičić pravom bombetinom dvije minute prije nego što je Strukan dečke poslao na odmor.

Drugo poluvrijeme počelo je dobrim udarcem Pršira, ali Livaković je taj pokušaj zaustavio bez većih problema. Mnogo opasniji je bio udarac Špikića, ali otprilike pola metra neprecizan. Žestokim udarcem probao je i Stefan Ristovski s nekih dvadesetak metara iskosa, ali je vratar Banić bio siguran. A vratar Gorice je dvadesetak minuta prije kraja utakmice bio autor najbolje, spektakularne obrane. Nakon centaršuta Ivanušeca, glavom je pucao Josip Šutalo s nekih šest metara pod samu gredu, ali Banić je čudesno obranio i do kraja sačuvao svoju mrežu.


Prijenos uživo:

DINAMO - GORICA 0:0

KRAJ UTAKMICE

90+5‘ Raspopović je požutio zbog zadržavanja igre, neće moći nastupiti u idućem kolu.

90+4‘ Ndockyt ulazi u igru umjesto Mitrovića.

90+3‘ Mišić je pokušao direktnim udarcem iz slobodnog udarca, ali Banić je spreman na sve, pa i na taj pokušaj i šalje loptu u korner.

90‘ Igrat će se 5 minuta sudačke nadoknade.

88‘ Željko Sopić, trener Gorice, zaradio je žuti karton zbog prigovora. Njegovo je mišljenje, čini se, da je Gorica trebala dobiti kazneni udarac maločas.

87‘ Majstorović je pao u 16-ercu domaćina nakon duela s Ivanušecom, ali sudac se nije oglasio.

86‘ Modri kruže unutar protivničke polovice, ali bez ideje kako naštetiti discipliniranoj obrani Turopoljaca..

80‘ Žuti karton za Mišića zbog prekršaja na Matavžu.

77‘ Menalo ulazi na mjesto Špikića, a Jurić i Fućak prepustit će poziciju Matavžu i Ćosiću.

73‘ U bilježnicu glavnog suca ulazi i Fućak, žuti karton zbog prekršaja na Moharramiju.

70‘ Špikić se mogao naći u izglednoj prilici nakon lopte poslane iz sredine, no Banić je pravovremenim istrčavanjem spriječio veliku opasnost. Iskazao se vratar Gorice večeras.

69‘ VELIKA ŠANSA ZA DINAMO! Ivanušec je ubacio s lijeve strane na glavu Šutala, koji iz blizine upućuje precizan udarac, ali Banić brani i uz pomoć grede održava početni rezultat..

68‘ Na Maksimiru utakmicu prati 3568 gledatelja. U posljednjih 10-ak minuta malo toga su mogli vidjeti.

image

Bad Blue Boysi na Maksimiru

RONALD GORSIC Cropix

61‘ Žuti karton za Bočkaja zbog prekršaja na Fućku. Osim toga, dvostruka izmjena u oba sastava: upravo Bočkaj prepušta mjesto Emreliju, a Moharrami ulazi na mjesto Ristovskog. Kod Gorice izlaze Petković i Pršir, a ulaze Majstorović i Mitrović.

60‘ Ljubičić je poslao nisku loptu u 16-erac Turopoljaca, koji još jednom pravovremeno reagiraju.

58‘ Opasan udarac Modrih! Ristovski je silovito potegnuo s distance i gađao bliži kut vratara, ali Banić je bio spreman na iskušenje, pa se Dinamo mora zadovoljiti kornerom.

54‘ Špikić je stvorio prostor za šut nakon kratke minijature s lijeva na desno. Opucao je s ruba kaznenog prostora izvan okvira gola.. ‘Modri‘ još uvijek nisu uputili udarac u okvir.

51‘ Pršir je opucao s 20-ak metara ljevicom, ali samo u ruke Livakovića. U međuvremenu se Šutalo vratio u igru.

48‘ Šutalo i Fućak završili su u duelu na sredini terena, a stoper Dinama ostao je ležati na travnjaku i privremeno napustio teren. No, djeluje da je ipak sve u redu sa Šutalom.

46‘ Počinje drugo polvrijeme, nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA Bez pogodaka na Maksimiru. Dinamo bolji i konkretniji, no Gorica pravovremeno čisti svaku opasnost. Bočkaj se istaknuo u prvom dijelu kao najaktivniji igrač na terenu.

45‘ Igrat će se dvije minute sučeva dodatka. Bočkaj je izrazito aktivan na desnoj strani, opet je pokušao centaršutom, a nakon odbijene lopte Ljubičić je okušao udarac, ali nije bilo preciznosti..

43‘ Niska lopta Mišića u kazneni prostor Gorice mogla je biti prava opasnost, no Steenvoorden je na pravom mjestu u pravo vrijeme.

image

Josip Mišić

RONALD GORSIC Cropix

41‘ Bočkaj je iz udarca iz kuta gađao direktno u gol! I pogodio je okvir gola, ali laka zadaća za Banića. U polukontri zaprijetio je Jurić skromnim udarcem ljevicom, no spreman je i Livaković.

40‘ Mišić je ubačajem pokušao pronaći Špikića i ponuditi mu izglednu šansu, no Raspopović je pravovremeno utrčao, samo korner za ‘Modre‘.

image

Poruka Bad Blue Boysa

RONALD GORSIC Cropix

36‘ Fućak je izazvao pomutnju na lijevoj strani u pokušaju solo prodora, no na kraju ga je zaustavio Šutalo i odbio loptu u korner.

33‘ Drmić je poslao oštru nisku loptu u 16-erac Gorice, no Špikić je kazanio na dodavanje.

31‘ Odgovara Gorica preko Petkovića! Opucao je iz uokšene pozicije iz blizine, ali Livaković je bio spreman i poslao udarac u korner.

30‘ Bočkaj se izvukao na ljevicu i gađao suprotni kut, odličan pokušaj, ali malo izvan okvira gola. Nema pogodaka u prvih pola sata.

24‘ Perić je neuspješno glavom pokušao ugroziti vrata Banića, dok Boysi neprestano skandiraju "Neka čuju skupština i uprava, marš iz Dinama. Vama on ne pripada."

image

Trener Dinama Ante Čačić

RONALD GORSIC Cropix

20‘ Bočkaj je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, ali prebacio je sve igrače unutar kaznenog prostora i poslao loptu u gol-aut.

16‘ Banić je izvukao deblji kraj nakon sudara s Drmićem, no vratar Gorice brzo je ustao i nastavio s igrom.

15‘ Zamalo tragikomičan autogol Gorice! Ubačaj Ademija izazvao je pomutnju pred vratima gostiju. Banić je izbacio centaršut, a Bralić pogodio Steenvoordena u pokušaju da otkloni opasnost. Lopta se od stopera Gorice odbila prema vratima neugodnom putanjom, Banić je morao reagirati i izbaciti loptu u korner.

12‘ Steenvoorden zaradio je žuti karton zbog prekršaja na Periću i propustit će iduću utakmicu. Nakon što je Bočkaj izveo slobodan udarac, solidnu šansu imao je Drmić, ali s nešto više od 10-ak metara udaljenosti prebacio je okvir vrata.

10‘ Nema većeg uzbuđenja u početnim minutama, Goričani su se postavili hrabro, stoje visoko na protivničkoj polivici, no Dinamo vlada posjedom i tjera ih na povlaćenje.

2‘ - Ristovski je ubacio u kazneni prostor, lopta se potom odbila do Špikića na lijevu stranu koji isprve puca i šalje loptu iza leđa Banića! Ipak, nakon provjere VAR-a i suca utakmice pogodak je poništen

1‘ - Utakmica je počela!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 21:26