Željko Kopić

 RONALD GORSIC/CROPIX
DOJMLJIVI USPJESI

Brojke najbolje otkrivaju koliko je težak i zahtjevan zadatak pred Dinamom

Dinamov suparnik ima jednak broj europskih i domaćih trofeja - po sedam
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. prosinac 2021. 22:36

Sjajan je taj Sevillin niz u Europskoj ligi, ovo je šesti put od sezone 2013./14. da klub iz Andaluzije igra u ovom natjecanju. U prethodnih pet pokušaja, Sevilla je četiri puta osvojila Europsku ligu, znači, samo jednom je ispala prije finala. Bilo je to prije tri godine, u sezoni 2018./19. kad je u osmini finala, ipak iznenađujuće, bolja bila praška Slavia. U prvoj utakmici u Sevilli bilo je 2:2, u Pragu su se igrali produžeci, Slavia je bila uspješnija, pobijedila 4:3 i prekinula taj veliki Sevillin niz. No, vratila se Sevilla dogodine i opet osvojila, svladavši u finalu milanski Inter 3:2. Četiri puta osvajala je Sevilla ovakvu Europsku ligu, a još dvaput je osvojila isto natjecanje, u drugačijem formatu, kad se još zvao Kup UEFA. Tada se u skupini igrala po jedna utakmica sa svakim suparnikom, Sevilla je u finalu 2006. dobila Middlesbrough 4:0, a godinu kasnije Espanyol nakon raspucavanja s bijele točke.

Zanimljivo, Sevilla ima jednak broj europskih i domaćih trofeja. Osim što je šest puta osvojila Europsku ligu, jednom je uzela i europski Superkup, dok je samo jednom bila prvak Španjolske i to još davne sezone 1945./46. Osvojila je Sevilla pet kupova i jedan španjolski Superkup. Dakle, sedam europskih i sedam domaćih pehara.

Sevilla je trenutno na drugom mjestu Primere, s utakmicom manje i osam bodova zaostatka za vodećim Realom. S 11 primljenih golova Sevilla ima najbolju obranu lige, napad je, pak, zabio 26 golova, po čemu je Sevilla trenutačno na diobi četvrtog mjesta s Valenciom. Ove sezone u svim natjecanjima u strijelce se upisalo 14 igrača, nitko nije pretjerano efikasan, najbolji je strijelac Rafa Mir sa šest pogodaka.

Do utakmice s Dinamom Sevilla će odigrati devet utakmica, a dva najteža upravo su sad pred Sevillom. Nakon što u srijedu odigra kup-dvoboj protiv niželigaša Andratxa, u subotu, pa u srijedu, slijede joj veliki izazovi - na Sanchez Pizjuanu gostuje prvo Atletico, potom i Barcelona. Tri dana nakon uzvrata s Dinamom, 27. veljače, Sevillu očekuje najveći derbi s gradskim rivalom Betisom.

Na svom travnjaku Sevilla je ove sezone odigrala 10 utakmica, pobijedila je u njih sedam, uz dva remija i samo jedan poraz, od Lillea (1:2) u Ligi prvaka. Ali, isto tako, nije se Sevilla baš proslavila u Ligi prvaka ove sezone, osvojila je šest bodova, imala je jednu pobjedu i tri remija i dva poraza.

DINAMOVI TROFEJI

Nacionalno prvenstvo (32)

Nacionalni kup (23)

Nacionalni superkup (6)

Kup velesajamskih gradova (1)

SEVILLINI TROFEJI

Nacionalno prvenstvo (1)

Nacionalni kup (5)

Nacionalni superkup (1)

Kup UEFA (2)

Europska liga (4)

Europski superkup (1)

Linker
16. svibanj 2024 16:35