Josip Brekalo

 ANTE CIZMIC Cropix
POZADINA PRIČE

‘Čačić je bio iznenađen.‘ Menadžer za SN otkriva zašto nije došlo do velikog povratka na Maksimir

Sve je to bilo neobično, sjedili smo u klubu, razgovarali, ali Čačić je ostao sa strane, priča nam Bara.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. siječanj 2023. 07:13

Andy Bara vlasnik menadžerske agencije Niagara napravio je još jedan sjajan posao. Fiorentina se čini kao idealan izbor za Josipa Brekala (24), igrača koji je jesenas praktički "nestao", u dresu Wolfsburga i mnogi su bili dojma kako mu neće biti lako iznova "oživjeti" karijeru. Zato je njegov odlazak u klub veličine i snage Fiorentine odjeknuo kao veliko iznenađenje, ali i odličan izbor, jer pričamo o velikom klubu koji ipak nema tako velike igrače pokraj kojih bi Brekalo mogao biti suočen s još jednom polusezonom bez minutaže.

- Ne možeš odbiti Fiorentinu. To je gigant od kluba, oni će za mjesec dana otvoriti najbolji nogometni kamp u Italiji. Fiorentina je uvijek klub najveće moguće ambicije i tamo Josipa vide kao igrača koji će im donijeti kvalitetu više - kazuje nam Andy Bara, ne skrivajući da je bilo i drugih ponuda:

image

Josip Brekalo i Andy Bara

Privatni album

- Bilo je dosta klubova koji su htjeli Josipa, ali Fiorentina je bila naš prvi izbor čim se javila. Međutim, pregovori između Wolfsburga i Fiorentine bili su jako dugi, trajali su nekoliko tjedana, tako da smo u jednom trenutku razmišljali da od tog transfera ništa neće biti. Na sreću, nije bilo tako, presudila je Fiorentinina odlučnost. Što je i Josipu i svima nama imponiralo.

A što je to bilo s Dinamom? Znamo da je bilo razgovora, je li bilo izgledno da Brekalo dođe u Maksimir?

- Ne znam što bih vam rekao po pitanju Dinama i Josipa, bila je to dosta neobična situacija. U trenucima kada je izgledalo da od Fiorentine neće biti ništa, napravili smo kontakt s Dinamom. To je Josipov klub, Josipov grad, a Josip nije odbio ideju da se vrati. Trenera i sportskog direktora Antu Čačića tek smo jednom slučajno sreli na izlasku iz kluba, nakon sastanka koji smo imali s Markom Vukelićem. Čačić je bio iznenađen time da pričamo o mogućem povratku Brekala u Dinamo i nije pokazao neku konkretniju želju, pa rekao bih ni interes za njegovim dolaskom. Sve je to bilo neobično, sjedili smo u klubu, razgovarali, ali Čačić je ostao sa strane, vidno suzdržan po tom pitanju.

Je li problem bio novac?

- Nema teorije. S Wolfsburgom bi se Dinamo sigurno dogovorio, jer mu ugovor istječe u lipnju, a Wolfsburg bi pristao na dobar postotak od sljedećeg transfera, jer tamo znaju kako Dinamo prodaje igrače. Čim smo dva puta dolazili u Maksimir, jasno je da smo bili spremni doći, a znamo da Dinamo nije Fiorentina i naši bi zahtjevi bili značajno manji. Nažalost, s druge strane nismo osjetili pravu želju da Josip dođe. Htjeli smo svi zajedno pomoći i Dinamu, pa onda i HNL-u da se Josip vrati, jer to bi bila velika priča. I vjerujem da bi i za Josipa bila dobra, da bi u Dinamu brzo bio na svojoj najvišoj razini. No, to je prošlost, Fiorentina je sadašnjost i budućnost i zbog toga smo presretni.

A gdje je s Brekalom pošlo po zlu u Wolfsburgu?

- Rekao bih da je to bio splet nesretnih okolnosti. Wolfsburg je ljetos bio uvjeren da će Torino otkupiti Josipa i ti su pregovori trajali jako dugo, ali Torino nije bio spreman platiti ono što je Wolfsburg javio. Wolfsburg je za to vrijeme kupio dva krilna igrača, a Josip je pak bio ustrajan u tome da neće produžiti ugovor. Mi smo mislili da će se Josip ipak nametnuti, da će mu i dolazak Nike Kovača ići u prilog. na koncu je sve završilo tako da nije igrao, da je zbog toga izgubio Svjetsko prvenstvo i zato je odlazak u zimi za Josipa bio jedini izbor. Ubijala ga je i klupa, ali i spoznaja da nije među Vatrenima. Vjerujemo da će se u Fiorentini igrama brzo ponovno nametnuti Zlatku Daliću.

Linker
10. travanj 2024 07:06