Damir Krajač/Cropix
DOBITAK U KLJUČNOM ČASU

Čačić je kupio mir i pronašao novu silu na terenu: ovaj igrač mogao bi biti sljedeći lider Dinama

Hajdukov dah za vratom prvak je osjećao samo 24 sata. Hoće li se odnosi u Maksimiru sada relaksirati?
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 19. ožujak 2023. 21:35

Premda plavi devet nije izdržao na terenu niti do sredine prvog poluvremena - Bruno Petković odšepao je u svlačionicu držeći se za ozlijeđeno koljeno - derbi je na kraju svejedno stao pod radni naslov "plavi devet". Hajdukov dah za vratom prvak je osjećao samo 24 sata. Na predah od prvenstva Dinamo odlazi s plusom od devet bodova što ga praktično čini nedostižnim na vrhu tablice i barem na neko vrijeme jamči relaksirane odnose u prenapetom Maksimiru.

Petković je, inače, pao kao žrtva sudačkog Erasmusa u kojem HNS razmjenjuje suce s ciparskim Savezom. Spustio se napadač u slalom s centra prema kaznenom prostoru i kroz tri suparnička starta istrpio dva očita prekršaja, ali Menelaos Antoniou u naletima riječkih bekova nije vidio ništa sporno. Odmahnuo je rukom, igraj dalje, ali Petković više nije mogao pa je i Josip Drmić dočekao priliku. U sljedećoj rundi razmjene studenata očekujemo još hrabriji iskorak Kustićevih sudačkih šefova: zašto ne probati s pozivnicama onim genijalcima iz Bolivije koji su neki dan produžili utakmicu 42 minute uslijed maratonskih VAR analiza?

‘Umjetnici‘ su ostali dužnici

Impresivna je bila koreografija kojom su Boysi iz kluba ispratili Arijana Ademija nakon trinaest godina lojalne službe, iako iskreno govoreći, ta poruka o srcu koje kapetan svaki put ostavi na terenu (373 utakmice) u ovom trenutku izgleda manje kao hommage zaslužnom igraču, a više kao dijagnoza Dinamove muke. Od utakmica najbolje i najskuplje hrvatske momčadi očekujete, naime, da budu malo zabavniji događaj od pukog kardiotreninga. Pustite Gorici da ostavi srce na terenu, a Istri da pokaže karakter. Vi nas razveselite daškom spektakla jer u odnosu na konkurenciju raspolažete viškom talenta.

image

Ademi se oprašta od navijača

Damir Krajač/Cropix

Ne biste rekli po konačnih 1:0, ali nedjeljni derbi u nekoliko je navrata zakucao na vrata spektakla. Onako kako on zna, Drmić je mekanim udarcem iz Del Pierove zone uzdrmao gredu, a Ademi je s ruba peterca zagrijao Labrovića. U drugom dijelu Ristovski je pogodio vratnicu, baš kao i Hodža u završnim kadrovima utakmice kada je Rijeka krenula po izjednačenje. Igra između tih kadrova ipak nije bila praznik za nogometne gurmane. ‘Donori‘ srca bili su u prvom planu, dok su se nogometni umjetnici priključivali s margina.

Martin Baturina je jedan od takvih, kojem u posljednje vrijeme ne ide najbolje. U pravom tonusu on bi prihvatio onaj odbijanac nakon Drmićeve grede i zakucao loptu u mrežu, no ovaj put ga je izdao prvi dodir i upropastio je priliku. Isto vrijedi i za Darija Špikića, koji je mjesto prvotimca izborio tako što je jednostavnim akcijama, driblingom ili kroz suradnju, radio višak na krilu. Ovog proljeća to rijetko čini. Luka Ivanušec je zablistao u nekoliko utakmica, stigao do Dalićeve pozivnice, ali ovaj put je ostao bez učinka. Na drugoj strani, dužnici su ostali posuđeni dinamovci, Niko Janković i Antonio Marin. Nismo ih puno vidjeli u napadačkim akcijama.

Poslije desetak dana potresa Dinamo izlazi stabilniji, s trenerom koji će vjerojatno odvesti momčad do posljednjeg zavoja utrke. Ostaje pritom bez kapetana, ali u njegovu reprezentativnom kolegi sve jasnije dobiva novog lidera. Stefan Ristovski je lav na terenu, sila u obrani, strijelac u napadu, ljepilo u svlačionici...

image

Stefan Ristovski

Damir Krajač/Cropix

image

Ante Čačić

Damir Krajač/Cropix

Linker
01. svibanj 2024 23:49